Υπεριώδης ακτινοβολία: Πώς επηρεάζει το δέρμα;

Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες UV αποτελεί σήμερα έναν από τους παράγοντες που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία του δέρματος. Ο ήλιος έχει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ορισμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του δέρματος, και επίσης είναι υπεύθυνος για την επιτάχυνση των σημαδιών γήρανσης. Ως εκ τούτου, ο έλεγχος της έκθεσης στον ήλιο και η χρήση μεθόδων προστασίας του δέρματος είναι απαραίτητα για τη διατήρηση μιας πιο νεανικής και υγιέστερης εμφάνισης.

Διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες και της λεγόμενης φωτογήρανσης, δηλαδή της εμφάνισης σημαδιών όπως οι διαταραχές της μελάγχρωσης (σκούρες ή λευκές κηλίδες), καθώς και σημαδιών γήρανσης του προσώπου (βαθιές ρυτίδες, ελαστικότητα) που προκαλούνται από τη συνεχή ή/και έντονη έκθεση στον ήλιο και την έλλειψη λήψης των κατάλληλων μέτρων προστασίας.

Τι είναι οι υπεριώδεις ακτίνες;

Ο ήλιος εκπέμπει διάφορους τύπους ακτινοβολίας, οι σημαντικότεροι από τους οποίους, λόγω των βιολογικών τους επιδράσεων, είναι οι ακτίνες UV και UVA. Αυτή η ηλιακή ακτινοβολία διεγείρει τη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα ως αμυντικό μηχανισμό για την προστασία του, προσδίδοντάς του έναν πιο έντονο τόνο που ονομάζουμε μαύρισμα. Ωστόσο, η ικανότητα παραγωγής μελανίνης δεν είναι ίδια για όλους, γεγονός που καθιστά δυνατή τη διάκριση μεταξύ διαφορετικών φωτότυπων του δέρματος. Οι πιο ανοιχτοί φωτότυποι καίγονται εύκολα έπειτα από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ενώ τα δέρματα με υψηλότερο φωτότυπο μαυρίζουν όταν εκτίθενται στον ήλιο.

Κάθε ακτινοβολία αλληλεπιδρά διαφορετικά με το δέρμα. Στην περίπτωση της ακτινοβολίας UVB, η δράση της εντοπίζεται κυρίως στην επιδερμίδα. Από την άλλη, η ακτινοβολία UVA είναι ικανή να διεισδύσει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Παρόλο που και οι δύο τύποι ακτινοβολίας μπορούν να προκαλέσουν άμεση βλάβη στο δέρμα μας, αν και οι ακτίνες UVB είναι πιο έντονες, οι ακτίνες UVA έχουν πολύ υψηλή ενέργεια και μπορούν να επιφέρουν βλάβες, που κυμαίνονται από τη φωτογήρανση έως τον καρκίνο του δέρματος.

Τύποι ηλιακής ακτινοβολίας

Ο ήλιος εκπέμπει πολλαπλά είδη ακτίνων, ορισμένες από τις οποίες δεν διαπερνούν το στρώμα του όζοντος, ενώ άλλες είναι ικανές να φτάσουν στην επιφάνεια του δέρματος και να δημιουργήσουν βιολογικές επιδράσεις, κάτι που είναι γνωστό ως «βιολογικό παράθυρο». Τα διαφορετικά είδη ακτινοβολίας ταξινομούνται ανάλογα με το μήκος κύματος και την ενέργειά τους, προκαλώντας διαφορετικές επιδράσεις στο δέρμα:

Υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB): Πρόκειται για την πιο ενεργητική ακτινοβολία που λαμβάνουμε από τον ήλιο. Είναι ικανή να διεγείρει την παραγωγή μελανίνης, αυξάνοντας τη μελάγχρωση. Όντας όμως η πιο ενεργητική, είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα αλλά και για την άμεση βλάβη του DNA, μεταξύ άλλων αρνητικών επιπτώσεων. Δεν είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στο βόρειο ημισφαίριο είναι πιο άφθονη το καλοκαίρι, ενώ πρέπει να έχουμε επίσης υπόψη μας ότι η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της ηλιακής ακτινοβολίας λαμβάνει χώρα τις κεντρικές ώρες της ημέρας.

Υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA): Υπάρχει όλο τον χρόνο και όλες τις ώρες που υπάρχει ηλιακή ακτινοβολία. Διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα από την ακτινοβολία UVB. Η έκθεση σε αυτή την ακτινοβολία δημιουργεί αμέσως αύξηση της μελάγχρωσης, η οποία όμως εξαφανίζεται σε μεγάλο βαθμό έπειτα από 24 ώρες. Μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις και να επιταχύνει τη γήρανση.

Ορατή ηλιακή ακτινοβολία (VL): Γνωστό και ως ορατό φως (VL), είναι το φως που μπορούμε να δούμε και να μεταφράσουμε στα χρώματα που γνωρίζουμε. Ταξινομείται ανάλογα με την ενέργειά του, με το φως που αντιστοιχεί στο ιώδες και στο μπλε να έχει την υψηλότερη ενέργεια και την κόκκινη ακτινοβολία να έχει τη χαμηλότερη. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το πιο ενεργητικό φως, το οποίο αντιστοιχεί στο λεγόμενο «μπλε φως», είναι επίσης ικανό να αυξήσει το οξειδωτικό στρες, αν και η δυνατότητα αυτή σε σύγκριση με τη δυνατότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας να παράγει ελεύθερες ρίζες είναι σημαντικά μικρότερη. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε το μπλε φως για τον πρόσθετο λόγο ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλεί βλάβες στο δέρμα.

Υπέρυθρη (IR): Αυτός ο τύπος ηλεκτρομαγνητικής ηλιακής ακτινοβολίας είναι αόρατος στο ανθρώπινο μάτι. Διακρίνεται σε IR-A, IR-B και IR-C. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η IR-A, η οποία αντιπροσωπεύει το 30% της συνολικής IR, έχει βιολογική δραστηριότητα στο δέρμα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για μια ακτινοβολία που διεισδύει βαθιά στο δέρμα, μέχρι το υποδόριο, και δημιουργεί την αίσθηση της θερμότητας. Επιπλέον, η ακτινοβολία IR-A είναι ικανή να παράγει ελεύθερες ρίζες, να αυξάνει το οξειδωτικό στρες και να επιταχύνει τη γήρανση, καθώς μπορεί να επηρεάσει δομές όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, οι οποίες είναι σημαντικές για τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος, προκαλώντας τη μείωσή τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορεί να συνδέεται και με την απώλεια της σφριγηλότητας και της ελαστικότητας του δέρματος, καθώς και με την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης.

Πώς επηρεάζει η υπεριώδης ακτινοβολία το δέρμα;

Η παρατεταμένη και οξεία έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο δέρμα, εάν δεν συνοδεύεται από τη χρήση ενός κατάλληλου αντηλιακού και δεν επαναλαμβάνεται συχνά η εφαρμογή του. Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα.

Βραχυπρόθεσμα οι επιπτώσεις των υπεριωδών ακτίνων μπορεί να είναι:

Ξηρότητα
Ανακούφιση
Μελάγχρωση
Απώλεια της σφριγηλότητας της επιδερμίδας
Ανοσοκαταστολή (π.χ. επανενεργοποίηση του απλού έρπητα)

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας περιλαμβάνουν:

Ρυτίδες
Χαλάρωση
Κηλίδες
Ανομοιόμορφο τόνο
Καρκινογένεση
 
Ποια είναι τα οφέλη της ηλιοθεραπείας;

Αν και η παρατεταμένη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για το δέρμα, έχει επίσης οφέλη τόσο για το δέρμα όσο και για τη γενική υγεία και ευεξία. Ακολουθούν ορισμένα από αυτά:

Βιταμίνη D: Η ηλιακή ακτινοβολία, ιδίως η ακτινοβολία UVB, είναι απαραίτητη για τη διαδικασία σύνθεσης της βιταμίνης D στο δέρμα. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου στα οστά και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μέτρια ηλιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό.

Βελτιωμένη διάθεση: Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διάθεσης, διεγείροντας την παραγωγή της σεροτονίνης, γνωστής ως «ορμόνης της ευτυχίας». Αναμφίβολα, κάποια από τα οφέλη της ηλιοθεραπείας είναι ότι συμβάλλει στη μείωση του στρες, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και προάγει μια γενική αίσθηση ευεξίας.
 
Ειδικά προϊόντα για την προστασία του προσώπου και του σώματός σας από τις ακτίνες του ήλιου

Για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις υπεριώδεις ακτίνες, συνιστάται να χρησιμοποιείτε προϊόντα που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του δέρματός σας, στη δραστηριότητα που κάνετε και που προσφέρουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία UVB και UVA. Ακολουθεί μια λίστα με τις καλύτερες επιλογές που θα βρείτε στα Vichy Laboratoires για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο.

Capital Soleil UV-Age Daily Αντηλιακό Προσώπου κατά της Φωτογήρανσης
 
Το Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+ Αντηλιακό Προσώπου κατά της Φωτογήρανσης είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του δέρματος που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία. Η σύνθεσή του, εκτός από την ενσωμάτωση ενός αντηλιακού με πολύ υψηλή προστασία ευρέος φάσματος, επιτρέπει την ομοιογενή εφαρμογή χάρη στην τεχνολογία NETLOCK και το σύστημα φιλτραρίσματος με Mexoryl XL, και συνδυάζει αντιγηραντικά πεπτίδια και νιασιναμίδη, με ομογενοποιητικές ιδιότητες, για την πρόληψη των ρυτίδων και των κηλίδων στο πρόσωπο. Είναι επίσης εμπλουτισμένο με το ηφαιστειακό νερό της Vichy και κλάσματα προβιοτικών για την ενίσχυση του δερματικού φραγμού της επιδερμίδας.

Είναι ένας εξαιρετικά ρευστός φωτοπροστατευτικός παράγοντας, που εφαρμόζεται εύκολα στο δέρμα αφήνοντας μια ελαφριά, μη κολλώδη υφή. Προσφέρει προστασία υψηλού φάσματος UVB/UVA (SPF 50+//PPD 46) για την πρόληψη των βλαβερών επιδράσεων της υπεριώδους ακτινοβολίας και την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών γήρανσης.
 
Capital Soleil UV-Age Daily με χρώμα SPF50+ Αντηλιακό Προσώπου κατά της Φωτογήρανσης

Το Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+ Αντηλιακό Προσώπου κατά της Φωτογήρανσης είναι ιδανικό για όσους θέλουν όχι μόνο να προστατεύσουν το δέρμα τους από τον ήλιο, αλλά και να εξομαλύνουν και να βελτιώσουν τον τόνο του δέρματός τους. Πρόκειται για μια φόρμουλα κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος, που διορθώνει τα σημάδια της φωτογήρανσης, όπως οι ατέλειες, και αναζωογονεί την επιδερμίδα, ενώ προσφέρει πολύ υψηλή προστασία από την UVB (SPF50+), την UVA (PPD56), αλλά και από το ορατό φως, χάρη στις χρωστικές ουσίες. 
Αυτό το προϊόν έχει ελαφριά υφή, ώστε να διασφαλίζεται η εύκολη εφαρμογή, και αφήνει μια εξαιρετικά απαλή, υδρόρρευστη και μη λιπαρή αίσθηση. Όλα αυτά το καθιστούν ιδανικό προϊόν αν αναζητήτε ένα αντηλιακό που προσφέρει αντιγηραντικά οφέλη και προστασία από τον ήλιο, ενώ παράλληλα να εξομαλύνει τον τόνο της επιδερμίδας σας.
 
Capital Soleil Cell Protect Water Fluid Spray Αντηλιακό Σπρέι Σώματος 

Το Capital Soleil Cell Protect Water Fluid Spray έχει σχεδιαστεί για να διορθώνει τις βλάβες που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα σε κυτταρικό επίπεδο. Προσφέρει προηγμένη προστασία τεσσάρων επιπέδων από τις ακτίνες UVB, UVA και τις ακτίνες μακράς διάρκειας UVA και αντιοξειδωτικά για την πρόληψη της φθοράς των κυττάρων του δέρματος.

Επιλέξτε το Capital Soleil Cell Protect Water Fluid Spray SPF30 Αντηλιακό Σπρέι Σώματος για άτομα που μαυρίζουν στον ήλιο και δεν καίγονται εύκολα. Ενώ, αν αναζητάτε ένα αντηλιακό με πολύ υψηλή προστασία, το Capital Soleil Cell Protect Water Fluid SPF50+ Αντηλιακό Σπρέι Σώματος θα είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας. Και τα δύο διαθέτουν τεχνολογία NETLOCK, που σχηματίζει ένα προηγμένο φιλμ στο δέρμα μαζί με ένα σύστημα φιλτραρίσματος ευρέος φάσματος που προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες, με αόρατο φινίρισμα και χωρίς να αφήνει λευκά ίχνη.

Capital Soleil Αντηλιακό Γαλάκτωμα Gel SPF50 
 
Αν σας αρέσουν τα σπορ ή το κολύμπι στην παραλία, το Capital Soleil Αντηλιακό Γαλάκτωμα Gel SPF 50 είναι ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος κατά των ακτίνων UVB και UVA. Η υφή του επιτρέπει την εφαρμογή τόσο σε στεγνό όσο και σε υγρό δέρμα, παρέχοντας ομοιόμορφη κάλυψη και εξασφαλίζοντας ισόποση κατανομή του συστήματος φιλτραρίσματος ακόμη και σε υγρό δέρμα. Εμπλουτισμένο με το ηφαιστειακό νερό της Vichy, είναι ιδανικό για όσους αναζητούν προστασία κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων. Παρά τα οφέλη αυτά, είναι σημαντικό να θυμάστε τη σημασία της επανεφαρμογής του αντηλιακού για την αποφυγή των ηλιακών εγκαυμάτων και των αρνητικών επιδράσεων στο δέρμα.

Η υφή τζελ το καθιστά πολύ εύκολο στην εφαρμογή, ενώ χάρη στις ιδιότητες τήξης του  απορροφάται τέλεια από το δέρμα σας με μόνο μία εφαρμογή. Επιπλέον, η υποαλλεργική του σύνθεση έχει ελεγχθεί δερματολογικά σε ευαίσθητο δέρμα. 

Capital Soleil Αντηλιακό Water Spray SPF50 για Ενυδάτωση

Στα Vichy Laboratoires σχεδιάζουμε προηγμένα αντηλιακά για τη φροντίδα της επιδερμίδας σας, γι’ αυτό και αναπτύξαμε το Capital Soleil Solar Protective Water SPF50 Αντηλιακό Νερό για Ενυδάτωση, το οποίο έχει διφασική υφή που προσφέρει αναζωογονητικό αποτέλεσμα μετά την εφαρμογή. Είναι σχεδιασμένο με υαλουρονικό οξύ, γνωστό για τις ενυδατικές του ιδιότητες, προκειμένου να ενισχύει την ενυδάτωση της επιδερμίδας σας και να τη διατηρεί απαλή.

Εκτός του ότι είναι κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες λόγω των υποαλλεργικών του ιδιοτήτων, είναι ανθεκτικό στον ιδρώτα και στο νερό, γεγονός που το καθιστά ιδανικό συμπλήρωμα για καθημερινή χρήση το καλοκαίρι.

Αντηλιακό Capital Soleil Brightening Protective SPF50

Αν εκτός από την αντηλιακή προστασία θέλετε να ενισχύσετε τη λάμψη και το μαύρισμα της επιδερμίδας σας, το Capital Soleil Solar Protective Water SPF50 Enhanced Tan Αντηλιακό Νερό για Λαμπερό Μαύρισμα είναι σχεδιασμένο με β-καροτένιο για να εξομαλύνει τον τόνο της επιδερμίδας σας και να κάνει το μαύρισμά σας να φαίνεται λαμπερό κάθε μέρα. Στη σύνθεσή του περιλαμβάνονται φυσικά συστατικά, ενώ βασίζεται σε μια φόρμουλα φιλική προς τη θάλασσα. Θυμηθείτε να το ανακινείτε πριν από τη χρήση, καθώς πρόκειται για μια διφασική υφή, η οποία είναι επίσης ανθεκτική στον ιδρώτα και το νερό. 

Σε αυτό το άρθρο μάθατε για τη σημασία του αντηλιακού που ταιριάζει στις ανάγκες και τον τύπο του δέρματός σας, ώστε να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο, προστατευμένο και υγιές ανά πάσα στιγμή. Δοκιμάστε τώρα τα προϊόντα των Vichy Laboratoires και μην αφήσετε τίποτα να σας εμποδίσει να απολαύσετε το καλοκαίρι!

Συμβουλές για να προστατευτείτε από τις επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα σας

Στα Vichy Laboratoires θέλουμε το δέρμα σας να είναι όμορφο και υγιές όλο τον χρόνο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την προστασία του δέρματός σας από τις επιπτώσεις του ήλιου, ώστε να μην επηρεάζεται από τις υπεριώδεις ακτίνες.

1. Εφαρμόστε αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) 30 ή υψηλότερο σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος, ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες. Φροντίστε να το εφαρμόζετε γενναιόδωρα και ομοιόμορφα και να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του κάθε 2 ώρες, μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση.

2. Αναζητήστε σκιά και αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο κατά τις κεντρικές ώρες της ημέρας, καθώς η ένταση της ακτινοβολίας UVB κορυφώνεται κατά τις ώρες αυτές, συνήθως μεταξύ 12 π.μ. και 4 μ.μ. Αναζητήστε σκιά κάτω από δέντρα, ομπρέλες ή σκίαστρα.

3. Προστατέψτε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου που προσφέρουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

4. Φορέστε προστατευτικό ρουχισμό, όπως μακρυμάνικα πουκάμισα, μακριά παντελόνια και καπέλα με φαρδύ γείσο, για να καλύπτετε το δέρμα σας από τον ήλιο. Προτιμήστε ανοιχτόχρωμα ρούχα, με δείκτη προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία UPF (ultraviolet protection factor) για πρόσθετη προστασία.

5. Μην ξεχνάτε να προστατεύετε τα χείλη σας με ένα lip balm με SPF, για να τα προφυλάξετε από το κάψιμο και την ξήρανση από τον ήλιο.

6. Διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο, πίνοντας αρκετό νερό και εφαρμόζοντας τακτικά ενυδατικές κρέμες. Έτσι θα αποτρέπετε την ξηρότητα και το τράβηγμα που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο.

7. Εφαρμόστε αντηλιακό σε παραμελημένες περιοχές, όπως τα αυτιά, ο λαιμός, τα πέλματα και τα χέρια, οι οποίες εκτίθενται επίσης στον ήλιο και μπορεί να υποστούν βλάβες.

8. Ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας για τυχόν αλλαγές σε κηλίδες, σπίλους ή αλλοιώσεις και συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο εάν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο.
skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ