Οι ακτίνες UV και οι επιπτώσεις στην επιδερμίδα

Δεν έχετε ιδέα τι διαφορά έχουν οι ακτίνες UVA από τις UVB; Παρακάτω σας αποκαλύπτουμε πώς οι βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας UV επηρεάζουν την επιδερμίδα σας, μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα, χρόνο με τον χρόνο.


Πώς η ακτινοβολία UV βλάπτει την επιδερμίδα μου;

Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη ακτινών UV: οι UVA, οι UVB, και οι UVC. Ενώ οι ακτίνες UVC απορροφώνται από το στρώμα του όζοντος προτού φτάσουν στη Γη, οι ακτίνες UVA και UVB μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τον τρόπο που συμπεριφέρεται το σώμα μας –και κυρίως η επιδερμίδα μας. Το φως του ήλιου έχει πολυάριθμα οφέλη, καθώς επηρεάζει θετικά τους παλμούς της καρδιάς και την κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία UV μπορεί να αλλοιώσει τη δομή του DNA στο σώμα μας, προκαλώντας βλάβες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, καρκίνο του δέρματος.

Επιπλέον, δεν είναι όλα τα είδη αντιηλιακών αποτελεσματικά ενάντια τόσο στις ακτίνες UVB όσο και στις ακτίνες UVA –πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που χρησιμοποιείτε μπορεί να μην είναι κατάλληλο. Διαβάστε εδώ γιατί η επιλογή του σωστού αντιηλιακού είναι τόσο σημαντική, πριν εξετάσουμε πώς η ακτινοβολία UV βλάπτει την επιδερμίδα σας, σε βραχυπρόθεσμη και σε μακροπρόθεσμη βάση.


Ποιες είναι οι βραχυπρόθεσμες και ποιες οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ακτινοβολίας UV;


Οι ακτίνες UVA είναι υπεύθυνες για την ορατή γήρανση


Οι ακτίνες UVA μπορεί να είναι περισσότερες από τις UVB, αλλά είναι και εξίσου επικίνδυνες –κυρίως λόγω της ικανότητάς τους να διαπερνούν το γυαλί (π.χ. τα τζάμια στο γραφείο μας). Οι ακτίνες UVA είναι ένας από τους βασικότερους υπαίτιους σε ό,τι αφορά την ορατή γήρανση , με το εντυπωσιακό ποσοστό του 80% των ακτινών αυτών να φτάνει στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος. Σε αντίθεση με τις ακτίνες UVB, που συνήθως προκαλούν έγκαυμα ή ερυθρότητα μετά από μερικές ώρες έκθεσης, οι UVA έχουν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα σε μικροσκοπικό επίπεδο –κάτι που σημαίνει ότι η γήρανση που προκαλούν στην επιδερμίδα αρχίζει να γίνεται ορατή μετά από χρόνια υπερβολικής έκθεσης.


Οι ακτίνες UVB έχουν πολυάριθμες συνέπειες, από εγκαύματα μέχρι καρκίνο του δέρματος


Στις μικρότερου μήκους κύματος ακτίνες UVB οφείλεται το μαύρισμα, το οποίο επέρχεται όταν το σώμα μας αυξάνει την παραγωγή μελανίνης κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Βραχυπρόθεσμα, αυτή η αύξηση των επιπέδων μελανίνης λειτουργεί σαν μια φυσική αντιηλιακή ασπίδα, εκτρέποντας τις ακτίνες UVB. Ενώ οι ακτίνες UVA είναι παρούσες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι UVB είναι ισχυρότερες το καλοκαίρι. Σε αυτές οφείλεται το εκπληκτικό ποσοστό του 96% των ηλιακών εγκαυμάτων, καθώς και το 65% όλων των τύπων καρκίνου του δέρματος (οι ακτίνες UVA είναι υπεύθυνες για το υπόλοιπο 35%).[1]

Με λίγα λόγια, ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας ενάντια σε όλες τις βλάβες που προκαλεί η ακτινοβολία UV–είτε πρόκειται για εγκαύματα ή δερματικές βλάβες είτε για τη γήρανση– είναι να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό ευρέος φάσματος καθημερινά, χειμώνα-καλοκαίρι. Για να μάθετε περισσότερα, ρίξτε μια ματιά στη λίστα μας με τα 5 πράγματα που δεν ξέρατε ως σήμερα για την ακτινοβολία UV.


[1] Agence française de Sécurité sanitaire environnementale (AFSSE). Ultraviolets - Etat des connaissances sur l’exposition et les risques sanitaires. Μάιος 2005. Σελίδες 36-41.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ