Το υαλουρονικό οξύ εκθειάζεται για τις σημαντικές ενυδατικές ιδιότητές του. Παρακάτω εξετάζουμε πώς λειτουργεί το υαλουρονικό οξύ και σε τι διαφέρει η ενέσιμη μορφή του από τη μορφή της κρέμας.
Οι τοπικής εφαρμογής οροί και κρέμες υαλουρονικού οξέος δεν έχουν την ίδια διάρκεια με τις ενέσιμες συνθέσεις, μπορούν, ωστόσο, να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με ενέσιμα, για να κρατήσουν την επιδερμίδα ενυδατωμένη και σφριγηλή.
Ενέσιμο υαλουρονικό οξύ
Το υαλουρονικό οξύ, στην ενέσιμη μορφή του, είναι μια κοσμητική διαδικασία που χρησιμοποιείται για το σβήσιμο των ρυτίδων και το γέμισμα των χειλιών. Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ διεισδύει βαθύτερα από το υαλουρονικό οξύ που εμπεριέχεται σε μια κρέμα προσώπου, καθώς διαπερνά το χόριο και έχει ημιμόνιμα αποτελέσματα. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι πιο επεμβατική και πιο δαπανηρή. Τα ενέσιμα χρησιμοποιούνται, πιο συγκεκριμένα, για τη σύσφιγξη του περιγράμματος του προσώπου, καθώς και για τη μείωση των γραμμών έκφρασης, όπως αυτών που σχηματίζονται στο πόδι της χήνας και στην περιοχή γύρω από τα χείλη.
Η εν λόγω διαδικασία έγκειται στην έγχυση υαλουρονικού οξέος στην επιδερμίδα γύρω από τις ρυτίδες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη βαθύτερη αναζωογόνηση του δέρματος και συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου[1]. Έτσι, αναπληρώνονται, εν μέρει, τα συστατικά της επιδερμίδας, ενώ παράλληλα η επιδερμίδα παραμένει σφριγηλή και ελαστική. Αποτελέσματα όπως ενίσχυση της σφριγηλότητας και μείωση των ρυτίδων παρατηρούνται αμέσως μετά τη θεραπεία, ενώ η αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου γίνεται ορατή μέσα σε έναν μήνα από τις ενέσεις[2]. Η διαδικασία είναι χαμηλού κινδύνου και οι αλλεργικές αντιδράσεις σπάνιες· στις σπάνιες περιπτώσεις όπου παρουσιάζεται αλλεργία, αυτή μπορεί να έχει τη μορφή μικρών εξογκωμάτων κάτω από την επιδερμίδα, ερυθρότητας, ή οιδήματος και μωλώπων, ανάλογα με την επιδερμίδα του ασθενούς.
Το υαλουρονικό οξύ που εμπεριέχεται στις κρέμες είναι όμοιο με αυτό των κοσμητικών διαδικασιών (όπως τις ενέσεις);
Το υαλουρονικό οξύ των κρεμών λαμβάνεται μέσω βιο-ζύμωσης ή συνθετικώς, και είναι παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στις κοσμητικές διαδικασίες. Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος περιέχουν δικτυωτό υαλουρονικό οξύ, δηλαδή μία γέλη μεγαλύτερης πυκνότητας, ώστε να εξασφαλίζονται αποτελέσματα πολύμηνης διάρκειας. Στις κρέμες περιποίησης χρησιμοποιείται μη δικτυωτό υαλουρονικό οξύ χαμηλού ή υψηλού μοριακού βάρους. Όπως και το υαλουρονικό οξύ των κοσμητικών διαδικασιών, το υαλουρονικό οξύ των κρεμών είναι αξιόπιστο και αποτελεσματικό.
Για να μπορέσει να διεισδύσει σωστά στο δέρμα, το υαλουρονικό οξύ πρέπει να υποβληθεί σε διαδικασίες εμβιομηχανικής, προκειμένου να εξασφαλιστεί χαμηλότερο μοριακό βάρος από το αρχικό μέγεθός του.
Τα διαφορετικά μεγέθη υαλουρονικού οξέος στις κρέμες
Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί βασικό συστατικό των περισσότερων κρεμών περιποίησης λόγω της ικανότητάς του να ενυδατώνει την επιδερμίδα αιχμαλωτίζοντας και συγκρατώντας την υγρασία.
Το υαλουρονικό οξύ συμβάλλει στη σταθεροποίηση της δομής του δέρματος. Όταν εφαρμόζεται τοπικώς, δρα στην επιφάνειά του παρέχοντας εξαιρετικά ενυδατικά αποτελέσματα.
Ωστόσο, για να προσφέρει και αντιγηραντικά αποτελέσματα, πρέπει να εισχωρήσει βαθύτερα στο δέρμα. Μόλις κατά την τελευταία δεκαετία κατάφεραν οι επιστήμονες να δημιουργήσουν προηγμένες συνθέσεις υαλουρονικού οξέος, ικανές να διεισδύσουν στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος. Για να μπορέσει να διεισδύσει σωστά στο δέρμα, το υαλουρονικό οξύ πρέπει να υποβληθεί σε διαδικασίες εμβιομηχανικής, προκειμένου να εξασφαλιστεί χαμηλότερο μοριακό βάρος από το αρχικό μέγεθός του[3].
Το υαλουρονικό οξύ που εμπεριέχεται στις κρέμες περιποίησης είναι δύο διαφορετικών μεγεθών –υψηλού και χαμηλού μοριακού βάρους.
A. Το υψηλού μοριακού βάρους υαλουρονικό οξύ έχει μεγάλο μοριακό μέγεθος, κάτι που του προσδίδει εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες συγκρατώντας το νερό στην επιφάνεια του δέρματος[4]. Ενυδατώνει και αναζωογονεί την επιδερμίδα, καθώς, χάρη στη δομή του, δεσμεύει την υγρασία κατά τρόπο σταθερό. Το υψηλού μοριακού βάρους υαλουρονικό οξύ παραμένει στις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος. Συγκρατεί το νερό -πράγμα απαραίτητο για την ενυδάτωσή του– και, επιπλέον, λειτουργεί τόσο σαν φραγμός όσο και καταπραϋντικά συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και παρέχοντας προστασία ενάντια στον αντίκτυπο της έκθεσης στον ήλιο.
B. Το χαμηλού μοριακού βάρους υαλουρονικό οξύ, που κατακερματίζεται για να αποκτήσει μικρότερο μέγεθος, μπορεί να διεισδύει και να ενυδατώνει το δέρμα σε βαθύτερο επίπεδο σε σύγκριση με το υψηλού μοριακού βάρους υαλουρονικό οξύ. Μελέτες έχουν δείξει ότι, όσο μικρότερο το μοριακό βάρος, τόσο μεγαλύτερη η διεισδυτικότητα και τόσο ισχυρότερη η δράση ενάντια στις ρυτίδες και τη χαλάρωση[5]. Τα κλάσματα υαλουρονικού οξέος εισχωρούν στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος, εξασφαλίζοντας αντιγηραντικά αποτελέσματα. Αυξάνουν τη σφριγηλότητα και μειώνουν την τραχύτητα της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την κυτταρική συνοχή και την παραγωγή κολλαγόνου, παρέχοντας αντιγηραντικά οφέλη.
Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα εξαιρετικό ενυδατικό συστατικό, το οποίο βοηθά στη σύσφιγξη και τη λείανση της επιδερμίδας. Μέσω της καθημερινής χρήσης ορών και κρεμών με υαλουρονικό οξύ, θα ενισχύσετε την ενυδάτωση της επιδερμίδας σας και θα ελαττώσετε την ένταση των ρυτίδων, μέσα σε λίγες εβδομάδες. Σύμφωνα με μελέτες, η τοπική εφαρμογή υαλουρονικού οξέος συμβάλλει στην επούλωση της εξωτερικής στοιβάδας του δέρματος από τις βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας UV[6].
[1] Wang, F. et al, 'In vivo stimulation of de novo collagen production caused by cross-linked hyaluronic acid dermal filler injections in photodamaged human skin.' στο Archives of Dermatology143.2 (2007) σ. 155-63 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17309996]
[2] Funt D. et al, 'Dermal fillers in aesthetics: an overview of adverse events and treatment approaches' στο Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 6 (2013) σ. 295-316 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3865975/]
[3] Dasa, V. et al, ‘Clinical and cost outcomes from different hyaluronic acid treatments in patients with knee osteoarthritis: evidence from a US health plan claims database’ στο Drugs in Context 5 (2016) [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4924978/
[4] Liu, L. et al, "Microbial production of hyaluronic acid: current state, challenges, and perspectives" στο Microbial Cell Factories 10 (2011) σ.99 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3239841/]
[5] Jegasothy, S.M. et al, 'Efficacy of a New Topical Nano-hyaluronic Acid in Humans' στο The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 7.3 (2014) σ. 27-29 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970829/]
[6] Chen, M. et al, "Topical Delivery of Hyaluronic Acid into Skin using SPACE-peptide Carriers" στο J Control Release 173 (2014) σ. 67-74 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4128962/]