OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Το σολάριουμ είναι ασφαλές για την επιδερμίδα;

Είναι ευρέως γνωστό ότι το σολάριουμ κάνει κακό στην επιδερμίδα, αλλά ξέρετε γιατί; Παρακάτω διερευνούμε τους κινδύνους που ενέχει αυτή τη δραστηριότητα, τις διαφορές της από το φυσικό μαύρισμα, και πώς μπορείτε να φροντίσετε σωστά την επιδερμίδα σας.

Το σολάριουμ είναι ασφαλές για την επιδερμίδα;

Η υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία UV, ανεξάρτητα από την πηγή, είναι επικίνδυνη και συνδέεται με τη γήρανση της επιδερμίδας και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις. Το σολάριουμ, ωστόσο, ενέχει τους δικούς του κινδύνους και είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι δεν αποτελεί ασφαλέστερη εναλλακτική από το φυσικό μαύρισμα. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στη συχνότητα χρήσης του σολάριουμ και στον κίνδυνο εμφάνισης δερματικών προβλημάτων όπως η πρόωρη γήρανση και ο καρκίνος του δέρματος(1). Αυτό οφείλεται στον τύπο των ακτινών UV που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη μορφή μαυρίσματος.

Το υπεριώδες φως που εκπέμπεται
στο σολάριουμ παράγει περίπου95-99%ακτίνες UVA

Τι ακτίνες παράγει το σολάριουμ;


Γνωστό και σαν μαύρισμα χωρίς ήλιο ή τεχνητό μαύρισμα, το σολάριουμ χρησιμοποιεί μια συσκευή εκπομπής ακτινοβολίας UV για την επίτευξη μαυρίσματος. Το υπεριώδες φως που εκπέμπεται στο σολάριουμ παράγει ακτίνες UVA (περίπου 95-99%) και ελάχιστα έως και καθόλου ακτίνες UVB (περίπου 1-5%)(2), ενώ ο ήλιος παράγει και τους δύο τύπους ακτινών UV –με τις UVA να αντιπροσωπεύουν το 90-95% και τις UVB το 5-10%(3).

Οι UVA μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβείς για την επιδερμίδα και να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση, σκούρες κηλίδες, ακόμα και καρκίνο του δέρματος

Dr. Nina Roos, Dermatologist

Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με το σολάριουμ;


Και οι δύο τύποι ακτινών UV έχουν δυνητικώς επικίνδυνες επιπτώσεις στην επιδερμίδα. Οι ακτίνες UVA μπορεί έμμεσα να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και βλάβες και, καθώς έχει μεγαλύτερα μήκη κύματος από τις UVB, διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα(1).

Όπως εξηγεί η δερματολόγος Δρ. Nina Roos: «Οι UVA μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβείς για την επιδερμίδα και να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση, σκούρες κηλίδες, ακόμα και καρκίνο του δέρματος». Και, αν χρειάζεστε άλλον έναν λόγο για να μην χρησιμοποιείτε το σολάριουμ, «οι UVA δεν παράγουν Βιταμίνη D –συνεπώς, δεν έχουν κανένα όφελος», προσθέτει η Δρ. Roos. Και ενώ το φυσικό μαύρισμα με αντιηλιακή προστασία έχει το πλεονέκτημα της παραγωγής Βιταμίνης D, η έκθεση στις ακτίνες UVB έχει τις δικές της αρνητικές συνέπειες(1).

«Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε πώς ακριβώς θα εκδηλωθούν οι κίνδυνοι του σολάριουμ –ιδίως όταν κάποιος το ξεκινά σε νεαρή ηλικία και έχει ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα· επομένως, είναι καλύτερο να αποφεύγεται εντελώς», συνιστά η γιατρός. Μια μελέτη, μάλιστα, έδειξε ότι το 60% του συνόλου των χρηστών σολάριουμ είναι γυναίκες ηλικίας 45 ετών και κάτω. Στην ίδια μελέτη, από τις 79 περιπτώσεις κακοήθους μελανώματος που αναφέρθηκαν, οι 22 ήταν σε γυναίκες ηλικίας 45 ετών και κάτω. Οι ασθενείς με ιστορικό μελανώματος ήταν σημαντικά πιθανότερο να κάνουν συνεδρίες σολάριουμ που υπερβαίνουν τα 20 λεπτά(4).

Επιπλέον, ειδικά το καλοκαίρι, οι άνθρωποι που κάνουν σολάριουμ εκτίθενται, επιπροσθέτως, και στον ήλιο, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την έκθεσή τους σε μια επικίνδυνη διπλή δόση ακτινοβολία UV. Το σολάριουμ είναι επίσης ένας χώρος όπου απαντάται σημαντική μικροβιακή χλωρίδα. Αυτά τα βακτήρια μπορεί να είναι επιβλαβή για άτομα με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) ή άλλες δυσλειτουργίες του δερματικού φραγμού(2).

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μαυρίσετε με ασφάλεια;


Με τη βοήθεια των κατάλληλων προϊόντων, μπορείτε να μαυρίσετε με ασφάλεια και ταυτόχρονα να προστατεύσετε την επιδερμίδα σας. Ακόμα και όταν έχει συννεφιά, οι ακτίνες UVA μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα και να βλάψουν την επιδερμίδα· γι’ αυτό, θα πρέπει να φοράτε αντιηλιακό πάντοτε, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητα από τον καιρό ή την εποχή. Με το κατάλληλο αντιηλιακό προϊόν θα περιορίσετε τις δερματικές βλάβες –βεβαιωθείτε λοιπόν ότι εφαρμόζετε επαρκή ποσότητα για να προστατεύετε την επιδερμίδα σας.

Άλλα προϊόντα που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας είναι εκείνα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, για την καταπολέμηση των βλαβερών επιπτώσεων του ήλιου και άλλων παραγόντων. Οι ενυδατικές που περιέχουν συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ κρατούν την επιδερμίδα ενυδατωμένη και προστατεύουν τον δερματικό φραγμό από την ξηρότητα που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο. Τέλος, ένας ορός με Βιταμίνη C θα κάνει την επιδερμίδα σας πιο φωτεινή και θα συμβάλει στην πρόληψη των κηλίδων ήλιου, εξασφαλίζοντας απαλότητα και λάμψη. «Η προστασία της επιδερμίδας είναι το κλειδί για την καταπολέμηση των επιβλαβών επιπτώσεων της έκθεσης στην ακτινοβολία UV», καταλήγει η Δρ. Roos.

ΠΗΓΕΣ:


1. Zhang, M. et al, 'Use of Tanning Beds and Incidence of Skin Cancer' στο Journal of Clinical Oncology 30.14 (2012) σ. 1588-1593 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3383111/]
2. Mogensen, M. et al, 'The potential carcinogenic risk of tanning beds: clinical guidelines and patient safety advice' στο Cancer Management and Research 2 (2012) σ.277-282 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3004589/]
3. Amaro-Ortiz, A. et al, 'Ultraviolet radiation, aging and the skin: prevention of damage by topical cAMP manipulation' στο Molecules 19.5 (2014) σ. 6202-6219 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4344124/]
4. Ting, W. et al, 'Tanning bed exposure increases the risk of malignant melanoma.' στο International Journal of Dermatology 46.12 (2007) σ.1253-7 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18173518]

Ετικέτες:

go to top