Το βούτυρο κακάο εκθειάζεται συχνά σαν ένα θαυματουργό συστατικό περιποίησης –ποια πραγματικά είναι όμως τα οφέλη του για την επιδερμίδα; Παρακάτω εξετάζουμε τι μπορούν να κάνουν το βούτυρο κακάο και τα παράγωγα του κακάο για την επιδερμίδα μας.
Τι είναι το βούτυρο κακάο και πώς δημιουργείται;
Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το βούτυρο κακάο προέρχεται από κόκκους κακάο, οι οποίοι συλλέγονται και, αφού αφαιρεθεί το κέλυφός τους, καβουρδίζονται, αλέθονται, και στη συνέχεια κοσκινίζονται και στραγγίζονται. Έτσι, λαμβάνεται μια λεπτή σκόνη (στερεά κακάο), καθώς και ένα ελαιώδες υγρό το οποίο ψύχεται και στερεοποιείται, για να γίνει τελικά το βούτυρο κακάο που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε.
Αγαπημένο συστατικό των ειδικών στην περιποίηση χάρη στις ενυδατικές, θρεπτικές και προστατευτικές ιδιότητές του, το βούτυρο κακάο απαντάται παντού, από τα balm χειλιών και τα κραγιόν μέχρι τα body butter. Το βούτυρο κακάο είναι επίσης βασικό συστατικό της σοκολάτας, της οποίας τα υψηλά επίπεδα σε πολυφαινόλες (ένα είδος αντιοξειδωτικών) έχουν συσχετιστεί με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.[1]
Οφέλη του βουτύρου κακάο για την επιδερμίδα: μύθος ή πραγματικότητα
Έχει καταδειχθεί ότι τα προϊόντα με βάση το κακάο έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία της επιδερμίδας. Κάποιες πρώτες μελέτες σχετικά με την κατανάλωση βιοδραστικών ενώσεων κακάο –όπως οι πολυφαινόλες και οι μεθυλξανθίνες– δείχνουν τη συσχέτιση αυτών με τη μείωση του οξειδωτικού στρες.[2] Και το επίσης πολύ ενδιαφέρον; Σύμφωνα με μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι ένα άλλο παράγωγο των κόκκων κακάο, το λάδι κακάο, μπορεί να μπλοκάρει έως και το 20% των ακτινών UV[3] –περιττό, φυσικά, να πούμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά ένα πλήρους προστασίας SPF.
οι κλινικές μελέτες δεν έχουν βρει απτά στοιχεία που να υποδεικνύουν τη μείωση της όψης των ραγάδων μετά την εφαρμογή προϊόντων με βούτυρο κακάο
Το βούτυρο κακάο φημίζεται επίσης για τη συμβολή του στη μείωση της όψης των ραγάδων, ιδίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, μολονότι πολλές έγκυοι θεωρούν ότι προσφέρει αποτελεσματική ενυδάτωση στην επιδερμίδα τους, οι κλινικές μελέτες δεν έχουν βρει απτά στοιχεία που να υποδεικνύουν τη μείωση της όψης των ραγάδων μετά την εφαρμογή προϊόντων με βούτυρο κακάο.[4]
Ωστόσο, το βούτυρο κακάο χαίρει τεράστιας αναγνώρισης ως ένα από τα καλύτερα ενυδατικά συστατικά στην αγορά. Η πλούσια υφή του και η υψηλή περιεκτικότητά του σε ελαϊκό οξύ (ένα λιπαρό οξύ) το καθιστούν ιδιαιτέρως δημοφιλές για την ενυδάτωση του σώματος.[5] Μπορεί κανείς να το βρει σε ποικίλες υφές, από κρεμώδεις υγρές συνθέσεις μέχρι στέρεα balm που λιώνουν σε επαφή με την επιδερμίδα.
Πηγές:
[1] Wollgast, J. ‘Polyphenols in chocolate: is there a contribution to human health?’ στο Food Research International 33.6 (2000) σ. 449-459 [Προσβάσιμο στο: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996900000697]
[2] Scapagnini, G. et al, ‘Cocoa Bioactive Compounds: Significance and Potential for the Maintenance of Skin Health στο Nutrients 6.8 (2014) σ. 3203-3213 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4145303/]
[3] Korać, R. et al, ‘Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation’ στο Pharmacognosy reviews 5.10 (2011) σ. 164-173 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263051/]
[4] Buchanan, A. et al, ‘Prevention of striae gravidarum with cocoa butter cream’ στο International journal of gynaecology and obstetrics : the official organ of the International Federation of Gynaecology and Obstetrics 108.1 (2010) σ. 65-68 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19793585]
[5] Indian Journal of Dermatology (2016) 61.3, σ. 279–287. ‘Table discussing properties of 4 main types of moisturizers’: [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4885180/table/T1/]