OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Σωματική άσκηση στην εμμηνόπαυση


Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η σωματική άσκηση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Συχνά, η άσκηση θεωρείται απλώς σαν ένας τρόπος να χάσουμε βάρος, στην πραγματικότητα όμως τα οφέλη της είναι πολύ περισσότερα σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία και την ευεξία μας.
Αξιοποιήστε στο έπακρο αυτήν την περίοδο της ζωής σας, υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και αποκτώντας μερικές καλές συνήθειες!

5 σπουδαίοι λόγοι για να ασκείστε κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης


Η σωματική άσκηση αποτελεί μια θετική λύση για κάθε σχεδόν πρόβλημα που αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση.

Για να μείνετε σε φόρμα και να αντιμετωπίσετε τη γήρανση


Σε μια περίοδο που, έχοντας στερηθεί τις ορμόνες που του έδιναν ώθηση, ο μεταβολισμός του σώματός σας επιβραδύνεται, το να γυμναστείτε είναι ένας τρόπος να τον θέσετε ξανά σε κίνηση. Ακόμη και να αναζωογονηθείτε. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αθλήματα αντοχής καθυστερούν την κυτταρική γήρανση, καταπολεμώντας τη βράχυνση των τελομερών στα χρωμοσώματα του DNA. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο αθλητισμός ελαττώνει τις φλεγμονώδεις παθήσεις, άλλον έναν παράγοντα γήρανσης. Ωφελεί όλα τα κύτταρα, τόσο στην επιδερμίδα όσο και στο υπόλοιπο σώμα.
Επιλέξτε ένα άθλημα αντοχής, όπως το τρέξιμο, το περπάτημα ή η κολύμβηση, που θα δυναμώσει την καρδιά, θα κάψει θερμίδες και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Βάλτε το στο πρόγραμμά σας 30 με 45 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα. Προσθέστε επίσης μια πιο ήπια δραστηριότητα που θα βελτιώσει την ευλυγισία και την ισορροπία, και θα τονώσει τους μύες σε βάθος ενισχύοντας τα οστά, όπως η γιόγκα, το πιλάτες ή το τσι κουνγκ. Δύο φορές την εβδομάδα από μία ώρα είναι αρκετές.

Για να είστε χαρούμενες!


Επιπλέον, η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βοηθήσετε το σώμα σας να παράξει ενδορφίνες, τις αποκαλούμενες και «ορμόνες της ευτυχίας» που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Είναι βέβαιο ότι όλα αυτά θα σας κάνουν να νοιώσετε καλά, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Για να αποφύγετε τα καρδιαγγειακά προβλήματα


Η άσκηση μειώνει τους παράγοντες κινδύνου: ασκεί θετική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος διαστέλλοντας τις αρτηρίες, βελτιώνει την καρδιακή χωρητικότητα ανακουφίζοντας την καρδιά από τις καταπονήσεις, ελαττώνει την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα ενισχύοντας παράλληλα την καλή χοληστερόλη.

Για να ελέγξετε το βάρος σας


Η εμμηνόπαυση εντείνει την αύξηση του βάρους και της λιπώδους μάζας. Ωστόσο, η άσκηση ρυθμίζει τον μεταβολισμό των σακχάρων, αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες και βελτιώνει την αναλογία λίπους-καθαρής μυϊκής μάζας διεγείροντας το κτίσιμο των μυών.

Για να καταπολεμήσετε την οστεοπόρωση


Η άσκηση ενισχύει τη δέσμευση του ασβεστίου από τα οστά, ιδίως αν δημιουργούνται κραδασμοί στο σώμα σε επαφή με το έδαφος, όπως συμβαίνει με το τρέξιμο.
Δεν έχετε πειστεί ακόμα; Θυμηθείτε, τώρα μπαίνετε σε μια νέα φάση της ζωής σας, γι’ αυτό είναι η ιδανική στιγμή να φτιάξετε ένα καινούριο χρονοδιάγραμμα, στο οποίο ο χρόνος για τον εαυτό σας θα έχει τη θέση που του αξίζει. Το να φροντίζετε τον εαυτό σας δεν είναι άσκοπο, δεν είναι εγωιστικό και δεν είναι πολυτέλεια – το αντίθετο μάλιστα. Είναι ένας τρόπος να κάνετε καλό στον εαυτό σας, για να τον βοηθήσετε να πλεύσει ομαλά μέσα από τα χρόνια που θα έρθουν, όσες αλλαγές και προκλήσεις κι αν φέρει η ζωή.

go to top