Ανησυχείτε ότι οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί θα αφήσουν το σημάδι τους στην επιδερμίδα σας; Η δερματολόγος Δρ. Nina Roos εξηγεί πώς μπορείτε να φροντίσετε την επιδερμίδα σας κατά τη γιορτινή περίοδο.
Πώς η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια των γιορτών επηρεάζει την επιδερμίδα σας
Όλοι μας γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει για την υγεία μας, αλλά, πολλές φορές, αυτό δεν μας εμποδίζει από το να το παρακάνουμε λιγάκι κατά τη διάρκεια των γιορτών. Η δερματολόγος Δρ. Nina Roos λέει: «Έχουμε την τάση να συνδέουμε τις γιορτές ή τις ιδιαίτερες περιστάσεις με το αλκοόλ. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το αλκοόλ εξουθενώνει τον οργανισμό μας. Η συχνή κατανάλωσή του αφυδατώνει την επιδερμίδα, κάνοντάς την να φαίνεται πρησμένη.»
Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το αλκοόλ εξουθενώνει τον οργανισμό μας. Η συχνή κατανάλωσή του αφυδατώνει την επιδερμίδα, κάνοντάς την να φαίνεται πρησμένη
Dr. Nina Roos, Dermatologist
Η κατανάλωση αλκοόλ, σαν κομμάτι των πολιτισμικών μας εθίμων, συνεπάγεται επίσης την ύπαρξη ορισμένων συγκεκριμένων συμπεριφορών που τείνουν να επαναλαμβάνονται. Πέραν του ότι το ίδιο το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα μας ποικιλοτρόπως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνήθως μπαίνουν στο παιχνίδι όταν πίνουμε ένα-δυο ποτηράκια –ιδίως κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Η έλλειψη ύπνου, τα φαγητά με πολλά λιπαρά ή ζάχαρη, τα παραπάνω τσιγάρα, και τα ξενύχτια, όλα αυτά κάνουν την επιδερμίδα μας πιο θαμπή και πιο κουρασμένη από ό,τι συνήθως[1]. Και, μολονότι η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ είναι απίθανό να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, μπορείτε να φροντίσετε λίγο περισσότερο την υγεία σας κάνοντας μερικά απλά πραγματάκια.
Συμβουλές για λαμπερή επιδερμίδα κατά τη διάρκεια των γιορτών
Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε για να προσφέρετε στην επιδερμίδα σας λίγη έξτρα φροντίδα, αυτές τις μέρες που θα γυρνάτε από πάρτι σε πάρτι; Η Nina λέει: «Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα οινοπνευματώδη ποτά ή το κρασί με πιο «ελαφριές» επιλογές, όπως τον μηλίτη ή την μπύρα». Όσο πιο ελαφρύ το ποτό, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να αρχίσετε να νοιώθετε –και να βλέπετε– τις αρνητικές επιπτώσεις του. Με άλλα λόγια, αν σας αρέσει να συνοδεύετε τις κοινωνικές σας συναναστροφές με ένα-δυο ποτάκια, επιλέξτε κάτι όχι τόσο δυνατό· θα είναι πραγματικά σοφή κίνηση κατά τη διάρκεια των γιορτών!
Απαγορευτική είναι και η υπέρμετρη κατανάλωση εκείνων των φανταχτερών κοκτέιλ, που είναι γεμάτα με ζάχαρη: εκτός του ότι εμπεριέχουν μεγάλες δόσεις αλκοόλ, συνήθως έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε τεχνητά αρώματα, χρωστικές, και σάκχαρα. Για να μετριάσετε τις επιπτώσεις της γλυκοζυλίωσης στην επιδερμίδα σας –δηλαδή της χαλάρωσης που προκαλείται από τη ζάχαρη –, φροντίστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτό που καταναλώνετε. Η Nina προσθέτει: «Δεν μπορεί ο οργανισμός όλων των ανθρώπων να επεξεργαστεί το αλκοόλ εξίσου αποτελεσματικά, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε τα όριά σας.»
Το αλκοόλ αφυδατώνει την επιδερμίδα· την επόμενη μέρα, λοιπόν, μετά από ένα πάρτι μέχρι τα ξημερώματα, είναι απαραίτητο να πίνετε άφθονο νερό, ώστε να αναπληρώσετε τα επίπεδα υγρασίας της. Αν θέλετε να προσφέρετε στην επιδερμίδα σας μια έξτρα δόση τόνωσης, η επιλογή μιας μάσκας προσώπου ή κρέμας ματιών πλούσιας σε καφεΐνη θα περιορίσει εκείνη τη γνωστή όψη τύπου «μόλις ξύπνησα», καθώς η καφεΐνη συμβάλλει στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων (τα οποία διαστέλλονται από το αλκοόλ). Η φλεγμονή είναι συνήθης παρενέργεια της κατάχρησης[2], γι’ αυτό, αν υποφέρετε από ερυθρότητα ή αίσθηση κνησμού το επόμενο πρωί μετά την κατανάλωση αλκοόλ, μια ενυδατική μάσκα εμπλουτισμένη με καταπραϋντικά συστατικά, όπως η Βιταμίνη Β, θα σας βοηθήσει πολύ.
Πηγές:
[1] Oyetakin-White, P. et al, ‘Does poor sleep quality affect skin ageing?’ στο Clinical and experimental dermatology 40.1 (2015) σ. 17-22 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25266053]
[2]Farkas, A. et al, ‘Alcohol, liver, systemic inflammation and skin: a focus on patients with psoriasis’ στο Skin pharmacology and physiology 26.3 (2013) σ. 119-126 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23549156]