Για όσες από εμάς βρισκόμαστε σε αναζήτηση της υγιούς, λαμπερής επιδερμίδας (για όλες μας δηλαδή), ο σολομός θα πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας με τα ψώνια μας. Ζητήσαμε από τη δερματολόγο Δρ. Nina Roos και τον διατροφολόγο Raphaël Gruman να μας δώσουν τις συμβουλές τους ως ειδικοί για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική μας το δημοφιλέστατο αυτό λιπαρό ψάρι, καθώς και να μας εξηγήσουν γιατί η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας Ωμέγα-3 είναι απαραίτητη για την ομορφιά της επιδερμίδας.
Ζήτω τα ψάρια: πώς ο σολομός βοηθά στην ενυδάτωση της επιδερμίδας
Η δερματολόγος Δρ. Nina Roos μας λέει πως, σε ό,τι αφορά την ενυδάτωση της επιδερμίδας, ο σολομός είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά της φύσης. Αντίστοιχα με το αβοκάντο (LINK: Avocado article?), τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, είναι πλούσια σε φυσικά λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των Ωμέγα-3. Αυτά τα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην προστασία της λειτουργίας του δερματικού φραγμού, μεγιστοποιώντας τη συγκράτηση της υγρασίας και χαρίζοντας στην επιδερμίδα πιο σφριγηλή και νεανική όψη –η σχεδιάστρια μόδας Victoria Beckham, η οποία έχει παραδεχθεί δημόσια ότι ταλαιπωρείται από προβλήματα ακμής, πιστεύει πολύ στις καταπραϋντικές ιδιότητες του σολομού για την επιδερμίδα της. Πέραν του ότι περιέχει σχετικά λίγες θερμίδες, ο σολομός είναι επίσης εξαιρετικά πλούσια πηγή πρωτεϊνών, κάτι που ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου –υπεύθυνου όχι μόνο για τη νεανική όψη της επιδερμίδας, αλλά και για την υγεία των χόνδρων και του συνδετικού ιστού σε άλλα μέρη του σώματος. Στις τροφές με παρεμφερή οφέλη περιλαμβάνονται άλλα είδη λιπαρών ψαριών, που είναι επίσης σπουδαίες πηγές πρωτεϊνών, καθώς και οι ξηροί καρποί (including almonds LINK: Almonds article?) και το κραμβέλαιο. Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εμείς έχουμε έμπνευση: ώρα να σηκώσουμε μανίκια και… βουρ στην κουζίνα.
Μαγειρεύοντας με σολομό: όσο πιο χαμηλά τόσο το καλύτερο
Υπάρχουν 1000 και 1 τρόποι να μαγειρέψει κανείς τον σολομό, γι’αυτό ζητήσαμε από τον ειδικό στη διατροφή Raphaël Gruman να μας δώσει τις καλύτερες συμβουλές του για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το απίστευτα ευέλικτο τρόφιμο. Όλοι γνωρίζουμε την κλασσική τεχνική μαγειρέματος όπου ο σολομός ψήνεται μέσα σε αλουμινόχαρτο, αλλά ο Raphaël μας λέει να προσέχουμε τη θερμοκρασία στην ψησταριά ή τον φούρνο μας. Για να διατηρηθεί η μέγιστη δυνατή ποσότητα Ωμέγα-3, πασπαλίστε τη φέτα ή το φιλέτο σολομού με λίγες σταγόνες λάδι, τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και ψήστε το για 15 περίπου λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία (275°F / 140°C). Έτσι, το ψάρι θα μείνει ζουμερό, και κυριολεκτικά θα λιώνει στο πιρούνι! Αν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, υπάρχει κίνδυνος το ψάρι σας να στεγνώσει και να γίνει «σαν λάστιχο», ενώ τα απαραίτητα αυτά λιπαρά οξέα θα μειωθούν σημαντικά –όχι ακριβώς το ιδανικό σενάριο, μετά από τον χρόνο που θα έχετε αφιερώσει στην κουζίνα.
Προτεινόμενα προϊόντα
Néovadiol Sustitutiv Cosmetic – η πρώτη σειρά περιποίησης της επιδερμίδας που συμβάλλει αποδεδειγμένα στην καταπολέμηση των ορατών επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης στην επιδερμίδα: βελτιώνει ορατά τη σφριγηλότητα, τον όγκο και τη λάμψη, ενώ παράλληλα δρα ενάντια στην ξηρότητα του υποδόριου ιστού που προκαλείται από την εμμηνόπαυση.
Η Slow Age, εμπλουτισμένη με Bifidus, προϊόν προβιοτικών, συμβάλλει στην ενίσχυση της λειτουργίας του δερματικού φραγμού.