Γνωρίζετε πως μία πληθώρα προβλημάτων υγείας, από τo άγχος έως την παχυσαρκία, διάφορες αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα μέχρι και ο καρκίνος φαίνεται να συνδέονται με τα μικρόβια που ζουν πάνω μας και μέσα μας;
Σήμερα θα μιλήσουμε για το μικροβίωμα, δηλαδή το σύνολο των βακτηρίων, ιών και άλλων μικροοργανισμών μαζί με το γονιδίωμα που περιέχουν, που βρίσκονται στο σώμα μας, επηρεάζοντας θετικά ή αρνητικά την υγεία μας.
Κάθε μέρος, κάθε όργανο του σώματος διαθέτει διαφορετικούς πληθυσμούς μικροβίων με το μικροβίωμα του εντέρου να είναι ίσως το πιο γνωστό. Όμως, νέα δεδομένα δείχνουν πως το μικροβίωμα και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως για παράδειγμα στο δέρμα, τη στοματική κοιλότητα, την ουρογεννητική οδό και τον κόλπο, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο για την συνολική υγεία μας.
Ένα καλό, υγιές μικροβίωμα οδηγεί σε καλύτερο μεταβολισμό, δημιουργεί μεγαλύτερη αντοχή σε λοιμώξεις και φλεγμονές, προστατεύει πιθανώς τον οργανισμό από αυτοάνοσες καταστάσεις, έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και μπορεί να επηρεάσει θετικά ακόμα και τη συμπεριφορά και τη διάθεση μας.
Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους, αλλά και για αυτόν που θα αναφέρουμε παρακάτω, η ενίσχυση και η διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος είναι πολύ σημαντικές για κάθε γυναίκα στην εμμηνόπαυση.
Ο “έξτρα” λόγος είναι η καλή υγεία του κόλπου.
Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, τo κολπικό μικροβίωμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την ομαλή λειτουργία του κόλπου.
Το κολπικό μικροβίωμα, το οποίο αποτελείται κυρίως από γαλακτοβάκιλλους, είναι ένα επιμέρους τμήμα του συνολικού ανθρώπινου μικροβιώματος.
Οι γαλακτοβάκιλλοι καθώς και άλλα βακτήρια, μαζί με τα επιθηλιακά κύτταρα του κόλπου παράγουν γαλακτικό οξύ, και είναι υπεύθυνα για την διατήρηση του φυσιολογικά όξινου κολπικού περιβάλλοντος, με pH 3,5 – 4,5.
Η σταδιακή απώλεια των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση, έχει ως αποτέλεσμα την απορρύθμιση της κολπικής ομοιόστασης και τη διαφοροποίηση του κολπικού pH σε πάνω από 4,5. Σύμφωνα με μελέτες, στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, το μέσο κολπικό pH διαμορφώνεται στο 5.3.
Στον κόλπο, ένα υψηλό pH σαν αυτό, μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών, να διαταράξει το υγιές κολπικό μικροβίωμα και να οδηγήσει σε διάφορες μολύνσεις και φλεγμονές. Η κολπική ξηρότητα και ατροφία αποτελούν επίσης χαρακτηριστικά αυτής της διαταραχής.
Ας δούμε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε. Όχι μόνο για να προστατέψετε το μικροβίωμα του κόλπου σας, αλλά το μικροβίωμα σας στο σύνολο του, προάγοντας έτσι τη συνολική υγεία του οργανισμού σας.
Σε τυχαία λοιπόν σειρά, καθώς όλα τα παρακάτω είναι σημαντικά:
- Καταναλώστε λιγότερη ζάχαρη και γλυκαντικά, καθώς η κατανάλωση ζάχαρης ή τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των μικροβίων τόσο του εντέρου όσο και του κόλπου.
- Αποφύγετε την άσκοπη λήψη αντιβιοτικών: η υπερβολική χρήση τους μπορεί να αποβεί καταστροφική για το μικροβίωμα σας. Ζητήστε λοιπόν την απαραίτητη ιατρική συμβουλή πριν από κάθε χρήση.
- Φροντίστε ο ύπνος σας να είναι επαρκής και ποιοτικός: διαταραχές στον ύπνο μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα και στο μικροβίωμα του εντέρου, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται. Επιδιώξτε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες. Εάν το πρόβλημα επιμένει, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς.
- Αποφύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ – και τα δύο επηρεάζουν αρνητικά το μικροβίωμα.
- Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ζυμωμένα τρόφιμα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, όπως το τουρσί, που αποτελούν φυσική πηγή προβιοτικών, λάβετε επιπλέον προβιοτικά εφόσον είναι απαραίτητο και καταναλώστε περισσότερες πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια που βρίσκονται στο έντερό μας.
- Χρησιμοποιείστε καθαριστικά και καλλυντικά που σέβονται τη φυσιολογία και το pH του δέρματος και δεν διαταράσσουν το μικροβίωμα του. Ειδικά για το κολπικό επιθήλιο και μικροβίωμα, να θυμάστε πως ο κόλπος αποτελεί ένα αυτοκαθαριζόμενο όργανο. Αποφύγετε λοιπόν τη συχνή χρήση αντισηπτικών και καλλυντικών στην περιγεννητική περιοχή καθώς αυτό μπορεί να διαταράξει το κολπικό pH και να οδηγήσει σε δυσβίωση των μικροοργανισμών.