OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Κολλαγόνο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Όλα αυτά που έχετε ακούσει ισχύουν, η επιδερμίδα σας εξαρτάται από αυτό.

Κολλαγόνο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Θυμάστε τότε που δεν είχατε ιδέα πόση σημασία έχει το κολλαγόνο για την επιδερμίδα; Όταν ήσασταν γύρω στα 20, και η παραγωγή κολλαγόνου στην επιδερμίδα σας βρισκόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα –75[1]% υψηλότερα από ό,τι θα είναι σε βάθος χρόνου–, μάλλον δεν χρειαζόταν να το σκεφτείτε ιδιαίτερα. Ακούγατε αόριστα να λένε τη λέξη «κολλαγόνο» και ξέρατε απλώς ότι είναι μια πρωτεΐνη που, με κάποιον τρόπο, σχετίζεται με τη δομή του δέρματος.

Η αλήθεια είναι ότι, όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα, δείχνουμε ενδιαφέρον μόνο όταν αρχίζουμε να χάνουμε κάτι και βλέπουμε τα αποτελέσματα της απώλειάς του. Όταν η επιδερμίδα αρχίζει να εμφανίζει σημάδια γήρανσης, είναι σημαντικό να κατανοούμε τι είναι το κολλαγόνο, τι κάνει και πώς μπορεί να παραμείνει σε σταθερά επίπεδα –κι εδώ είναι που έρχεται να συμβάλει η δερματολογία.

Το κολλαγόνο είναι βασική πρωτεΐνη του σώματος.


Βρίσκεται παντού: στα οστά, στο έντερο, στα δόντια, στους μύες. Παντού. Και παράγεται από τον οργανισμό σε καθημερινή βάση. Όμως η παραγωγή του επιβραδύνεται, καθώς μεγαλώνουμε.

Στα 80 μας
το δέρμα μας θα παράγει 75%75% λιγότερο κολλαγόνο
από ό,τι όταν ήμασταν 20 ετών.

Το κολλαγόνο και το νερό αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του δέρματος.


Το κολλαγόνο είναι επίσης η σημαντικότερη πρωτεΐνη του δέρματος. Το κολλαγόνο ισοδυναμεί με το 80%-90% του ξηρού βάρους του δέρματος. Μοιάζει με τριπλή έλικα –έχει δηλαδή σπειροειδή δομή–, την οποία απαρτίζουν τρεις αλυσίδες εκατό περίπου αμινοξέων.

Το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για τη σφριγηλότητα του δέρματος.


Όπως ακριβώς χρησιμοποιείται και για την ανάπτυξη των μυών στο σώμα, το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας και της σφριγηλότητας του δέρματος. Με την ονομασία του να προέρχεται από την ελληνική λέξη «κόλλα», το κολλαγόνο τύπου I και III συνενώνονται  στο χόριο, λειτουργώντας σαν ένα συνδετικό μαξιλαράκι.

Το  κολλαγόνο μαζί με την ελαστίνη και άλλες πρωτεΐνες που ονομάζονται γλυκοπρωτεΐνες, αποτελούν τη λεγόμενη εξωκυττάρια ουσία. Το δίκτυο αυτό δίνει δομή στο ίδιο το δέρμα, σαν μυς, εξοπλίζοντάς το με όλες του τις φυσικές ιδιότητες, όπως την τόνωση, την ανθεκτικότητα και τη σφριγηλότητα.

Το δέρμα χάνει κολλαγόνο με ρυθμό 1% τον χρόνο. (2)


Από τα μέσα της δεκαετίας των 20 και μέχρι τα 30 και κάτι, το δέρμα χάνει περίπου 1% κολλαγόνο ετησίως. Η σύνθεση του κολλαγόνου από τους ινοβλάστες μειώνεται, οδηγώντας στην απώλεια της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας. Έτσι, από σήμερα και μέχρι το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022, πολλοί από εμάς θα έχουμε χάσει το 4% του κολλαγόνου μας. Αυτός είναι και ο λόγος που, στα 80 μας, το δέρμα μας θα παράγει 75% λιγότερο κολλαγόνο από ό,τι όταν ήμασταν 20 ετών.

Το κολλαγόνο μπορεί να μειωθεί ακόμη πιο γρήγορα ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας.


Γιατί 75% και όχι 60% (1% X 60 έτη), μπορεί να αναρωτιέστε… Στην πραγματικότητα, η απώλεια κολλαγόνου κατά 1% κάθε χρόνο είναι το ελάχιστο. Η μείωση του κολλαγόνου ενδέχεται να επιταχυνθεί: από τη φωτογήρανση, τη ρύπανση, το κάπνισμα και τη διατροφή. Οι ελεύθερες ρίζες και η διαδικασία της γλυκοζυλίωσης ((η βιολογική διαδικασία κατά την οποία μόρια σακχάρων προσκολλώνται στο κολλαγόνο) μπορεί να προξενήσουν εκτεταμένες βλάβες, προκαλώντας τη «σκλήρυνση» των υπαρχουσών ινών κολλαγόνου. Επιπλέον, τα ένζυμα που διασπούν το κολλαγόνο (MMPs) ενεργοποιούνται από τις ακτίνες UV. Δεδομένου λοιπόν του σπουδαίου στηρικτικού του ρόλου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η υποβάθμιση του κολλαγόνου γίνεται ορατή στην επιδερμίδα, καθιστώντας την λιγότερο ελαστική και σφριγηλή.

Το κολλαγόνο μπορεί να ενισχυθεί και από μέσα προς τα έξω αλλά και από έξω προς τα μέσα.


Η γλυκοζυλίωση αποτελεί πλέον ένα εντελώς ξεχωριστό πεδίο επιστημονικών ερευνών· έτσι, ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι μπορούμε να αναπληρώσουμε το κολλαγόνο στο δέρμα μας –ή τουλάχιστον να επιβραδύνουμε την καταστροφή και τη μείωσή του– μέσω της υγιεινής διατροφής (περιορίζοντας, για αρχή, τη ζάχαρη) και αποφεύγοντας την υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο. Σε αυτό μπορούν να συμβάλουν και εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης, τα οποία προστατεύουν το υπάρχον κολλαγόνο και, ταυτόχρονα, ευνοούν την αύξηση της φυσικής παραγωγής του. Η LiftActiv Collagen Specialist παρέχει στην επιδερμίδα πεπτίδια –μικρά κλάσματα πρωτεϊνών–, τα οποία στοχεύουν σε συγκεκριμένα σημάδια γήρανσης που προκαλούνται από την απώλεια του κολλαγόνου στο δέρμα: ρυτίδες, χαλάρωση, απώλεια σφριγηλότητας και τόνωσης.

Η γνώση είναι δύναμη. Η σταδιακή μείωση του κολλαγόνου είναι μια φυσική διαδικασία. Ωστόσο, με μερικά απλά καθημερινά βήματα περιποίησης, μπορούμε να διορθώσουμε τα σημάδια της απώλειάς του στην επιδερμίδα μας.

Πηγές:

1. Decreased Collagen Production in Chronologically - Aged Skin - Roles of Age-Dependent Alteration in Fibroblast Function and Defective Mechanical Stimulation - James Varan
2. The influence of age and sex in skin thickness, skin collagen and density - Sam Shuster & al

go to top