OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Κερατίνη μαλλιών και βελτίωση της ταλαιπωρημένης τρίχας

Τι είναι η κερατίνη και πώς μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των αδύναμων μαλλιών; Να πώς η ένταξη αυτού του συστατικού στο πρόγραμμα περιποίησής σας μπορεί να σας χαρίσει πιο δυνατά, πιο υγιή μαλλιά.

Κερατίνη μαλλιών και βελτίωση της ταλαιπωρημένης τρίχας

Μήπως τα μαλλιά σας είναι θαμπά και άγρια, με ξηρές, εύθραυστες άκρες; Όλα αυτά είναι συνήθη σημάδια των ταλαιπωρημένων μαλλιών –αλλά δεν χρειάζεται πανικός. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε το σπάσιμο και να βελτιώσετε την υγεία των μαλλιών σας προσθέτοντας προϊόντα με κερατίνη στο πρόγραμμα περιποίησής σας.

Ας τα πάρουμε από την αρχή: ποιες είναι οι αιτίες που καταπονούν τα μαλλιά;

Πολλοί είναι οι παράγοντες που ενέχουν κινδύνους για τα μαλλιά, και είναι πιθανό να συντρέχουν αρκετοί από αυτούς ταυτόχρονα. Ακολουθούν τα συνηθέστερα αίτια που οδηγούν σε σπάσιμο:

Η έκθεση στα σκληρά στοιχεία του περιβάλλοντος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιβλαβής για τα μαλλιά

Dr. Nina Roos, Dermatologist

Περιβαλλοντικοί επιθετικοί παράγοντες

«Η έκθεση στα σκληρά στοιχεία του περιβάλλοντος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιβλαβής για τα μαλλιά», λέει η δερματολόγος Δρ. Νίνα Ρόος. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της ακτινοβολίας UV, παρατηρείται αύξηση της απώλειας της λάμψης και εξασθένηση του χρώματος. Επιπλέον, η μακροχρόνια έκθεση στο ηλιακό φως αλλοιώνει το περιτρίχιο, πράγμα που επίσης μειώνει το επίπεδο λάμψης των μαλλιών. Αυτή η φωτο-επαγόμενη υποβάθμιση της ποιότητας των μαλλιών προκαλεί τη διάσπαση των πρωτεϊνών της τρίχας, αλλά και αύξηση του πορώδους, η οποία μπορεί να επιταχυνθεί περαιτέρω από την υγρασία. Ως εκ τούτου, η υπερβολική έκθεση στον είναι μια από τις κύριες αιτίες των αδύναμων μαλλιών, καθώς οι ακτίνες UVA οδηγούν σε εξασθένηση του χρώματος, ενώ οι ακτίνες UVB διασπούν απαραίτητες πρωτεΐνες της τρίχας(1).

Το θαλασσινό νερό και το χλώριο μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηρότητα στα μαλλιά και να εξασθενίσουν το χρώμα τους. Το ξηρό κλίμα του χειμώνα ή που δημιουργείται από τα κλιματιστικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι επίσης παράγοντας που συμβάλλει στην απώλεια υγρασίας και στο σπάσιμο. Το ίδιο ισχύει και για το σκληρό νερό του ντους, το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβές για τα μαλλιά λόγω της συσσώρευσης μεταλλικών στοιχείων. Αν έχετε παρατηρήσει ότι μαζεύονται άλατα στη ντουζιέρα σας, τότε ξέρετε ότι βρίσκεστε σε περιοχή με σκληρό νερό. Για να αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα ζητήματα, μην ξεχνάτε πριν από την έκθεση στον ήλιο να εφαρμόζετε προστατευτικά ή ενυδατικά προϊόντα για τα μαλλιά, όπως ένα αντιηλιακό spray που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα, ή να χρησιμοποιείτε ένα ειδικό φίλτρο που να μαλακώνει το σκληρό νερό.

Χρήση θερμότητας

Είναι πιθανό να χρησιμοποιείτε συχνά εργαλεία styling –γνωρίζετε όμως το να φέρνετε τα μαλλιά σας σε άμεση επαφή με υψηλές θερμοκρασίες μπορεί όχι μόνο να τα κάνει ξηρά αλλά και να εξασθενήσει εντελώς τις δομές των ινών της τρίχας; Αυτό ισχύει ακόμη και μετά από μία μόνο χρήση(5). Ως εκ τούτου, για την ελαχιστοποίηση της καταπόνησης, συνιστάται να χρησιμοποιείτε πιστολάκι ή σίδερο ισιώματος όσο το δυνατόν πιο αραιά.

Μη κατάλληλη περιποίηση

Η λανθασμένη περιποίηση των μαλλιών μπορεί επίσης να συμβάλει στην καταπόνησή τους. Το υπερβολικά συχνό λούσιμο ή η χρήση πολύ επιθετικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο τριχωτό της κεφαλής και να στερήσει από τα μαλλιά την υγρασία και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τους. Ακόμα και το καθημερινό βούρτσισμα σε βρεγμένα μαλλιά (όταν, δηλαδή, τα μαλλιά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα(2)) μπορεί να προκαλέσει βλάβες. Γι’ αυτό, η βελτιστοποίηση του προγράμματος περιποίησής σας, βήμα προς βήμα, και η χρήση προϊόντων κατάλληλων για τον δικό σας τύπο μαλλιών είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγετε αυτά τα συνηθισμένα λάθη.

Χημικές θεραπείες

Οι καλλωπιστικές διαδικασίες, όπως η βαφή, το ντεκαπάζ, η περμανάντ και η ισιωτική, μπορεί να προσφέρουν επαγγελματικό αποτέλεσμα, αλλά οι χρησιμοποιούμενες βαφές και συνθέσεις είναι σχεδόν πάντα πολύ επιθετικές για τα μαλλιά(2). Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι η συχνή βαφή των μαλλιών μπορεί να οδηγήσει σε κνησμό, ερεθισμούς στο τριχωτό, πονοκεφάλους. ακόμα και τριχόπτωση(7). Επομένως, είναι καλό να περιορίσετε την εφαρμογή χημικών θεραπειών σε περιστασιακή μόνο χρήση –ιδανικά, λιγότερο από 5 φορές τον χρόνο.

Τώρα που γνωρίζετε όλους τους παράγοντες που μπορεί να βλάπτουν τα μαλλιά σας, πρέπει επίσης να μάθετε ότι είναι αποδεδειγμένο ότι η ενδυνάμωση των μαλλιών σας με προϊόντα που περιέχουν κερατίνη μπορεί να αποβεί ευεργετική για την υγεία τους. Να πώς.

Τι είναι η κερατίνη;

Οι κερατίνες απαντώνται σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως στα μαλλιά και τα νύχια (σκληρή κερατίνη) και στο δέρμα (μαλακή κερατίνη). Λειτουργούν κυρίως ως ένα σκληρό, ινώδες στρώμα προστασίας για την ενίσχυση αυτών των δομών έναντι οποιωνδήποτε εξωτερικών παραγόντων καταπόνησης(3). Ουσιαστικά, η κερατίνη δρα ως αμυντικός μηχανισμός ενάντια σε κάθε τι που μπορεί να προκαλέσει φυσική φθορά. Οι ισχυρές κερατινικές δομές δίνουν στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια όμορφη, υγιή όψη, καθιστώντας τα ταυτόχρονα πιο ανθεκτικά απέναντι στους επιθετικούς παράγοντες της καθημερινότητας.

Στα μαλλιά, συγκεκριμένα, η κερατίνη είναι ελαστική και μπορεί να πάρει δύο μορφές:

  • τη βασική μορφή, γνωστή ως «άλφα» (όταν η τρίχα είναι στη φυσική, μη τεντωμένη μορφή της),
  • την προσωρινή μορφή ή «τεντωμένη άλφα» (όταν η τρίχα τεντώνεται).

Η ικανότητα της τρίχας να μεταβαίνει από το ένα στάδιο στο άλλο δείχνει την ελαστικότητά της. Ωστόσο, αν ο μετασχηματισμός υπερβεί το 30%, τότε η παραμόρφωση καθίσταται μόνιμη, με αποτέλεσμα τη σημαντική καταπόνηση της τρίχας.

Γιατί οι θεραπείες κερατίνης είναι ωφέλιμες για τα μαλλιά

Η κερατίνη εξασφαλίζει ανθεκτικότητα στις ίνες της τρίχας, αλλά είναι επίσης υπεύθυνη για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας των μαλλιών. Κάθε τρίχα αποτελείται κυρίως από ανθεκτικές κερατινικές δομές που προάγουν τη σωστή αναγέννηση και ανάπτυξη των μαλλιών (3). Όταν εφαρμόζεται στα μαλλιά, «η κερατίνη δρα σαν κόλλα θωρακίζοντας το περιτρίχιο –την εξωτερική επιφάνεια της τρίχας», εξηγεί η Δρ. Roos. Αυτό εμποδίζει τα μαλλιά να γίνουν πορώδη και, άρα, επιρρεπή στις φυσικές βλάβες. Ο κερατινικός αυτός φραγμός σφραγίζει επίσης την υγρασία και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για πιο απαλά, λεία και λαμπερά μαλλιά. Όταν τα μαλλιά ενισχύονται με περισσότερη κερατίνη, αυξάνεται επίσης η ανοχή τους απέναντι στους επιθετικούς παράγοντες της καθημερινότητας.

Πώς να ενσωματώσετε τις θεραπείες κερατίνης στο πρόγραμμα περιποίησής σας

Σύμφωνα με τη Δρ. Roos, είναι ασφαλές, ακόμα και ευεργετικό, να χρησιμοποιείτε τακτικά προϊόντα εμπλουτισμένα με κερατίνη στο σπίτι. Τα κανονικά μαλλιά, για παράδειγμα, μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από την καθημερινή χρήση σαμπουάν και μαλακτικής με συνθέσεις κερατίνης. Τα πολύ ταλαιπωρημένα μαλλιά, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται εντατική περιποίηση και φροντίδα, όπως μια μάσκα. Γενικά, οι εντατικές θεραπείες κερατίνης πρέπει να εφαρμόζονται δύο φορές την εβδομάδα για ορατά αποτελέσματα.

Τι γίνεται όμως με τις θεραπείες κερατίνης που προσφέρονται στα κομμωτήρια; Η Δρ. Roos λέει ότι είναι καλό να προχωρήσετε με προσοχή. Είναι σημαντικό να ελέγξετε τι ακριβώς προσφέρεται, διότι μια υπηρεσία λείανσης ή ένα στέγνωμα με κερατίνη, όπως οι πολυδιαφημισμένες «Brazilian keratin treatment» και «Brazilian blowout», περιλαμβάνουν συνήθως τη χρήση θερμότητας ή ενός διαλύματος φορμαλδεΰδης που είναι εξαιρετικά επιβλαβές για τα μαλλιά(6). Συχνά, οι θεραπείες αυτές εμπεριέχουν την κερατίνη μόνο στο όνομά τους, χωρίς να προσφέρουν κανένα από τα πραγματικά οφέλη της. Αντίθετα, τα εμπλουτισμένα με κερατίνη προϊόντα που χρησιμοποιείτε στο σπίτι μπορούν να σας προσφέρουν όλη την επανόρθωση που χρειάζεστε, χωρίς κανέναν κίνδυνο για τα μαλλιά σας.

ΠΗΓΕΣ:
1. Sebetić, K. et al, “UV damage of the hair.” στο Collegium Antropologicum 32.2 (2008) σ. 163-5 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19138021]
2. Dias, M. “Hair Cosmetics: An Overview” στο International Journal of Trichology 7.1 (2015) σ. 2-15 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/]
3. Yang, F. et al, “The structure of people’s hair” στο PeerJ 2.619 (2014) [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4201279/]
4. Srinivasan, G. et al, “Effects of Hard Water on Hair” στο International Journal of Trichology 5.3 (2013) σ. 137-139 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3927171/]
5. Lee, Y. et al, “Hair Shaft Damage from Heat and Drying Time of Hair Dryer” στο Annals of Dematology 23.4 (2011) σ. 455-462 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3229938/]
6. Miranda-Vilel, AL. et al, “An overview of chemical straightening of human hair: technical aspects, potential risks to hair fibre and health and legal issues.” στο International Journal of Cosmetic Science 36.1 (2014) σ. 2-11 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24102549]
7. Patel, D. et al, “Trends in Use of Hair Dye: A Cross-Sectional Study” στο International Journal of Trichology 5.3 (2013) σ. 140-143 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17163926]

ΤΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΜΑΣ

go to top