Σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεστε, είτε είστε στην εμμηνόπαυση είτε όχι, οι επιλογές σας στο θέμα της διατροφής επηρεάζουν την επιδερμίδα και τη συνολική σας υγεία. Όταν λαμβάνετε υπερβολική ποσότητα από ένα στοιχείο και ανεπαρκή ποσότητα από κάποιο άλλο,
προκαλείται ανισορροπία των θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την ευεξία σας. Επιστρέφοντας στο θέμα της εμμηνόπαυσης, αυτά είναι τα θρεπτικά στοιχεία στα οποία πρέπει να εστιάζετε.
Τα ενοχλητικά συμπτώματα που παρουσιάζονται κατά την εμμηνόπαυση, καθώς και οι τρόποι πρόληψης αυτών των συμπτωμάτων, έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας. Έχει αποδειχτεί ότι μια ισορροπημένη διατροφή που προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία(1) μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων και την ενόχληση που προκαλούν.
Ομάδες θρεπτικών στοιχείων που παίζουν ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο κατά την εμμηνόπαυση:
- Φυτοοιστρογόνα
- Βιταμίνη D
- Ασβέστιο
- Φυλλικό οξύ
- Πολυφαινόλες
- Φυτικές ίνες
- Λιπαρά οξέα ωμέγα 3
Κατά την εμμηνόπαυση, η πυκνότητα των οστών μειώνεται, οπότε είναι σημαντική η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης D(1)
Πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας τροφές όπως όσπρια, φυλλώδη λαχανικά και μούρα. Μην ξεχνάτε τα καλά λιπαρά από φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ψάρια, τα οποία παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο[1,3].
Μια άλλη σημαντική ομάδα τροφών είναι τα μούρα. Περιέχουν πολλά σημαντικά διατροφικά συστατικά: βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες. Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών. Συνεπώς, θεωρείται ότι μπορούν να συμβάλλουν κατά την εμμηνόπαυση [3]. Τα λιπαρά οξέα ωμέγα 3 έχουν σημαντική επίδραση σε πολλές παθήσεις, όπως μεταξύ άλλων σε καρδιοαγγειακές και καρκινικές παθήσεις. Συνεπώς, έχουν ευεργετικά διατροφικά οφέλη στην εμμηνόπαυση. Πηγές λιπαρών οξέων ωμέγα 3 είναι τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το λίπος των ψαριών και των θηλαστικών(1).
ΠΗΓΕΣ: [1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranychskładników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Purdue-Smithe, A. C., Whitcomb, B. W., Szegda, K. L., Boutot, M. E., Manson, J. E., Hankinson, S. E., … Bertone-Johnson, E. R. (2017). Vitamin D and calcium intake and risk of early menopause. The American Journal of Clinical Nutrition, ajcn145607.
[3]. Huntley, A. L. (2009). The health benefits of berry flavonoids for menopausal women: Cardiovascular disease, cancer and cognition. Maturitas, 63(4), 297–301.