OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

EΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ 
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ
ΕΝΑΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΟΥ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ, ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ & ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΑΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

Skin ageing algorithm background

Εμμηνόπαυση και Ορμόνες

Μετά από μια ολόκληρη ζωή σκληρής δουλειάς, ήρθε η ώρα οι ωοθήκες σας να κάνουν το διάλειμμα που τόσο πολύ τους αξίζει

Εμμηνόπαυση και Ορμόνες


Είναι μια εποχή που οι ορμόνες πρέπει να επιβραδύνουν, κάτι που προκαλεί και αρκετά μεγάλη αναστάτωση στο σώμα. Είναι αναμενόμενο. Τι ακριβώς, όμως, κάνουν αυτές οι ορμόνες;

Οιστρογόνα, προγεστερόνη, ανδρογόνα – τι ρόλο έχουν και τι συμβαίνει όταν έρχεται «η αλλαγή»;

Μόλις οι ωοθήκες «ξεμείνουν» από ωοθυλάκια, η λειτουργία τους τερματίζεται και σταματούν να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Όλοι ξέρουμε ότι αυτό σηματοδοτεί και το τέλος της γονιμότητας, όμως πώς αλλιώς μας επηρεάζουν οι ορμόνες; Υπάρχουν κι άλλες συνέπειες, καθώς μεταβάλλεται ολόκληρος ο μηχανισμός του σώματός μας.

Οιστρογόνα, προγεστερόνη, ανδρογόνα: τι είναι τι;

Εμμηνόπαυση και Ορμόνες

Και τα τρία είναι ορμόνες που εκκρίνονται από τις ωοθήκες.

Οιστρογόνα


Κατά την εφηβεία, οι ορμόνες αυτές διεγείρουν την ανάπτυξη του στήθους, του κόλπου και της μήτρας. Επίσης, επηρεάζουν την κατανομή του λίπους στο σώμα μας, την αντοχή των οστών μας, καθώς και τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα μας. Όταν η ισορροπία τους διαταράσσεται, το ίδιο συμβαίνει και στην ισορροπία ολόκληρου του σώματος.

Η έλλειψη οιστρογόνων έχει σημαντικό αντίκτυπο στο σώμα, καθώς μπορεί να παρατηρήσετε δυσκολίες στον ύπνο, προβλήματα μνήμης, απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας και πόνο στις αρθρώσεις.

Ακούγεται τρομακτικό, αλλά, ευτυχώς, η άφιξη της εμμηνόπαυσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα βιώσετε και όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Η εμπειρία κάθε γυναίκας διαφέρει σε μεγάλο βαθμό, λόγω της κληρονομικότητας και του τρόπου ζωής της.

Τι είναι η οστεοπόρωση;


Συχνά, η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων κατηγορείται για ένα πρόβλημα πολύ διαδεδομένο στις
γυναίκες άνω των 40: την οστεοπόρωση, δηλαδή τη μείωση της πυκνότητας των οστών. Δεδομένου ότι η οστική μάζα μειώνεται αντί να αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου, τα οστά γίνονται σταδιακά πιο πορώδη, πιο εύθραυστα και λιγότερο ανθεκτικά στους κραδασμούς, κάτι που τα καθιστά πιο επιρρεπή σε κατάγματα. Το ένα τρίτο των γυναικών επηρεάζονται σε κάποιο στάδιο της ζωής τους μετά την εμμηνόπαυση, με τον κίνδυνο να αυξάνεται μετά την ηλικία των 65.

Στην πραγματικότητα, η εμμηνόπαυση και η μη έκκριση οιστρογόνων δεν είναι τα κύρια αίτια της οστεοπόρωσης. Η δομή των οστών μας εξαρτάται κατά 80% από το DNA μας. Το γεγονός ότι τα κόκκαλά μας «χάνουν» τη μάζα τους είναι, ουσιαστικά, σύμπτωμα της γήρανσης. Στην ηλικία των 30, η οστική μάζα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο. Μετά, αρχίζει να μειώνεται σε ποσοστό από 3% έως 5% ανά δεκαετία. Η εμμηνόπαυση απλώς επιταχύνει τη διαδικασία, καθώς η ελάττωση των οιστρογόνων διαταράσσει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του ασβεστίου. Η οστική απώλεια αυξάνεται κατά 1,5% τον χρόνο – ίσως και περισσότερο σε κάποιες γυναίκες – και η οστεοπόρωση γίνεται τότε πραγματικός κίνδυνος.

Τι είναι η προγεστερόνη;


Κύριος ρόλος της ορμόνης αυτής είναι να προάγει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, με την πάχυνση του τοιχώματος της μήτρας. Είναι το κλειδί για μια υγιή εγκυμοσύνη. Επίσης, αντισταθμίζει τη δράση των οιστρογόνων. Για παράδειγμα, έχει διουρητική δράση η οποία αντισταθμίζει την κατακράτηση υγρών που προκαλούν τα οιστρογόνα, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του πρηξίματος της κοιλιάς και των μαστών κατά τον έμμηνο κύκλο.

Τι είναι τα ανδρογόνα;


Υπεύθυνες κυρίως για την ανάπτυξη των ηβικών τριχών και των τριχών της μασχάλης, αυτές οι «ανδρικές» ορμόνες μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, χωρίς όμως να εξαφανίζονται εντελώς, καθώς παράγονται τόσο από τις ωοθήκες όσο και από τα επινεφρίδια. Το πιο γνωστό ανδρογόνο; Η τεστοστερόνη. Η διυδροτεστοστερόνη (DHT) και η ανδροστενεδιόνη είναι λιγότερο γνωστές, αλλά είναι εξίσου σημαντικές για την ανάπτυξη του ανδρικού σώματος.

go to top