Εάν και η λέξη εμμηνόπαυση κρύβει μέσα της τη λέξη παύση, το μόνο σίγουρο είναι πως εκτός από την περίοδο, τίποτε άλλο δεν σταματάει. Ή δεν πρέπει να σταματάει. Και σίγουρα όχι το σεξ.
Σήμερα, θα μιλήσουμε για το πως η εμμηνόπαυση δε θα φέρει το τέλος αλλά μία νέα αρχή στη σεξουαλική σας ζωή.
Εάν βρίσκεστε σε αυτή τη φάση της ζωής σας, τότε μπορεί να:
- Μην έχετε διάθεση για σεξ, έχετε δηλαδή χαμηλή λίμπιντο
- Πονάτε όταν κάνετε σεξ
- Δυσκολεύεστε να έρθετε σε οργασμό όταν κάνετε σεξ
- Είστε πολύ κουρασμένες για σεξ
- Δε νιώθετε άνετα με το σώμα σας για να κάνετε σεξ
- Ντρέπεστε να μιλάτε ακόμα για το σεξ
… και ίσως αρκετά ακόμα.
Τίποτα από τα παραπάνω εάν συμβαίνει δεν συμβαίνει τυχαία. Είναι φυσιολογικό στην εμμηνόπαυση μία γυναίκα να νιώθει έτσι.
Και αυτό γιατί η επιθυμία για σεξ βασίζεται σε μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση πολλών παραμέτρων που την επηρεάζουν. Για παράδειγμα, μπορεί να:
Βιώνετε κάποιας μορφής σεξουαλική δυσλειτουργία: δηλαδή να πονάτε κατά τη διάρκεια του σεξ ή να μη μπορείτε να έρθε σε οργασμό. Ο πόνος συνήθως προκαλείται από την κολπική ξηρότητα και την λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου ενώ η αδυναμία οργασμού μπορεί να κρύβει και ψυχολογικές, εκτός από σωματικές αιτίες. Μην ντρέπεστε να λάβετε βοήθεια. Πραγματοποιήστε τις απαραίτητες εξετάσεις με το γιατρό σας και ακολουθήστε την κατάλληλη θεραπεία. Χρησιμοποιήστε λιπαντικό πριν και μετά το σεξ και διατηρήστε τον κόλπο ενυδατωμένο τοπικά αλλά και τον οργανισμό σας στο σύνολο του, ώστε να μειώσετε την ξηρότητα μακροπρόθεσμα. Αποφύγετε τη χρήση καθαριστικών προϊόντων που μπορεί να στεγνώνουν το δέρμα και να διαταράσσουν την κολπική ισορροπία και προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα.
Η σεξουαλική ζωή μίας γυναίκας στην εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τον τρόπο ζωής και διατροφής της. Μία κακή διατροφή σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και την απουσία καθημερινής φυσικής δραστηριότητας όχι μόνο μπορεί να επιδεινώσουν τα πιο γνωστά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις, οι εφιδρώσεις και η κολπική ξηρότητα, αλλά να διαταράξουν ακόμα περισσότερο τον ύπνο, να συντηρήσουν μία μακροπρόθεσμη κατάσταση στρες και να οδηγήσουν σε κόπωση.
Που μετά διάθεση για σεξ.
Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή που να τα κάνει όλα όμορφα στη στιγμή, εάν εφαρμόσετε τις παρακάτω συμβουλές, ο νέος σας εαυτός, τολμώ να πω, μπορεί να είναι καλύτερος και από τον παλιό σας. Γιατί, να επαναλάβω, στην εμμηνόπαυση η ζωή δεν σταματάει αλλά δίνεται η ευκαιρία για μία νέα αρχή:
Παραμείνετε σωματικά δραστήριες. Δεδομένου πως δεν υπάρχει κάποια ιατρική αντένδειξη, προσπαθήστε να κάνετε 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης, ακόμα και πρόκειται μόνο για περπάτημα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Επενδύστε σε ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Όχι μόνο θα αντικαταστήσουν τη χαμένη μυϊκή σας μάζα, αλλά προστατεύουν και από την οστεοπόρωση, που αποτελεί και αυτή δυνητικό εχθρό της ομαλής σεξουαλικής ζωής.
Ακολουθήστε την καλύτερη διατροφή που κάνατε ποτέ: Τροφές όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άπαχες πρωτεΐνες και καλά λίπη, περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ο οργανισμός σας ανάγκη για να παραμείνει υγιής όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά και διανοητικά.
Πίνετε άφθονο νερό. Το σώμα μας είναι τουλάχιστον 75% νερό και εάν παραμελήσουμε την πρόσληψη νερού και την ομαλή ενυδάτωση του οργανισμού μας, ιδιαίτερα στην εμμηνόπαυση, αυτό μπορεί να επιδεινώσει πολλά από τα συμπτώματα της. Για καλύτερη κολπική ενυδάτωση, καλύτερη διάθεση και καλύτερο σεξ, προσπαθήστε να καταναλώνετε 8-12 ποτήρια νερό την ημέρα!
Για το τέλος αφήνουμε κάτι πολύ σημαντικό που αφορά κάποιες από εσάς.
Διάφορες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση, η υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και αρκετά φάρμακα, όπως για παράδειγμα κάποια αντικαταθλιπτικά, φάρμακα κατά της υπέρτασης, και άλλα, μπορούν να οδηγήσουν σε σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι γυναίκες που βιώνουν μία ή περισσότερες από τις πιο πάνω καταστάσεις πρέπει να ενημερώνονται σωστά από τους ιατρούς τους για τους πιθανούς περιορισμούς στη σεξουαλική τους ζωή. Εδώ, το κλειδί είναι το σεξ να είναι ασφαλές. Κάντε μια ειλικρινή συζήτηση με το γιατρό αλλά και το σύντροφο σας. Μία ανοιχτή συζήτηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η σεξουαλική πράξη παραμένει ευχάριστη, ακόμα και αν χρειαστεί να κάνετε μερικές προσαρμογές.