OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Διάγνωση της εμμηνόπαυσης: πρέπει να κάνω εξετάσεις αίματος;

Τις περισσότερες φορές, δεν χρειάζονται εξετάσεις αίματος, για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της εμμηνόπαυσης, εκτός εάν έχετε κάνει υστερεκτομή.

Διάγνωση της εμμηνόπαυσης: πρέπει να κάνω εξετάσεις αίματος;

Τα κλινικά συμπτώματα είναι πολύ εμφανή και αρκούν, για να επαληθευτούν οποιεσδήποτε υποψίες. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν είναι ανεπαίσθητα…Παρατηρούνται διάφορες φυσιολογικές αλλαγές, οπότε σας συνιστούμε να επισκεφθείτε τον(ην) παθολόγο ή τον(η) γυναικολόγο σας, για να επιβεβαιώσετε ότι έχετε μπει στην εμμηνόπαυση.

Δεν χρειάζονται εξετάσεις αίματος, για να επιβεβαιωθεί η εμμηνόπαυση

Συνήθως, δεν απαιτούνται εξετάσεις αίματος, για να επιβεβαιωθεί η εμμηνόπαυση. Είναι μια κλινική κατάσταση που αναγνωρίζεται εύκολα από τον ασθενή και τον ιατρό: η ηλικία, η απουσία ή οι διαταραχές περιόδου για μερικούς μήνες, η εμφάνιση εξάψεων, οι εναλλαγές της διάθεσης και η κολπική ξηρότητα αποτελούν συμπτώματα που επιτρέπουν την εύκολη διάγνωση της εμμηνόπαυσης.
Μια επίσκεψη στον(ην) παθολόγο ή στον(η) γυναικολόγο σας θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πιο γρήγορα την είσοδο στην εμμηνόπαυση, να βρείτε την καλύτερη ολοκληρωμένη φροντίδα, να κατανοήσετε τα συμπτώματα και να μάθετε εάν χρειάζεται θεραπεία.

Ξέρω ότι μπορώ να αναγνωρίσω την εμμηνόπαυση χωρίς εξετάσεις αίματος, αλλά τι γίνεται αν θέλω παρ' όλα αυτά να κάνω εξετάσεις;

Πρώτον, ότι οι εξετάσεις αίματος γίνονται, για να ελεγχθούν τα επίπεδα της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και των οιστρογόνων(1)

Εάν θέλετε να κάνετε οπωσδήποτε εξετάσεις, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον(η) γυναικολόγο ή τον(ην) παθολόγο σας, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις σωστές οδηγίες γι' αυτό που θέλετε να μάθετε.

Κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα της FSH αυξάνονται, και τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται. Πολλές φορές ωστόσο είναι δύσκολο να ερμηνευτούν οι ορμονικές αναλύσεις, καθώς υπόκεινται σε σημαντικές διακυμάνσεις.

Ο ιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια επιπλέον εξέταση αίματος, για να ελέγξει τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH), καθώς η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της εμμηνόπαυσης.

Ωστόσο τα συμπτώματά σας θα είναι αρκετά έντονα, οπότε μπορεί να υποψιάζεστε ήδη ότι είστε στην εμμηνόπαυση, και με τις παραπάνω εξετάσεις θα το επιβεβαιώσετε.

Τα βασικά που πρέπει να θυμάστε όταν μπαίνετε στην εμμηνόπαυση

Ο ιατρός σας μπορεί να κάνει πολύ εύκολα διάγνωση της εμμηνόπαυσης

  • Αλήθεια #1: Ο(η) παθολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να εξακριβώσετε την εμμηνόπαυση με βάση την ύπαρξη εξάψεων ή συναισθηματικών διακυμάνσεων και, εάν χρειάζεται, με εξετάσεις αίματος.
  • Αλήθεια #2: Δεν χρειάζονται εξετάσεις αίματος, για να επιβεβαιωθεί η εμμηνόπαυση
  • Αλήθεια #3: ο(η) γυναικολόγος σας μπορεί να σας πει αν είστε στην εμμηνόπαυση με βάση τις φυσιολογικές αλλαγές (εξάψεις, κολπική ξηρότητα, ακανόνιστη περίοδος)
  • Αλήθεια #4: η εξέταση αίματος μπορεί να είναι χρήσιμη εάν παρατηρούνται όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα.

ΠΗΓΕΣ:


1. www.cngof.fr/menopause

go to top