OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Session 4 - 3 συχνοί μύθοι και ανασφάλειες για την εμμηνόπαυση

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε τους 3 πιο συχνούς μύθους και ανασφάλειες για την εμμηνόπαυση και να σας βοηθήσω να δείτε αυτή τη νέα φάση της ζωής σας από διαφορετική σκοπιά.

Ας ξεκινήσουμε:

#1: Το σεξ δε θα είναι ποτέ το ίδιο.

Εάν το σκεφτείτε, το σεξ δεν έχει υπάρξει ποτέ πραγματικά το ίδιο από τότε που το κάνατε για πρώτη φορά. Γιατί άλλωστε και εσείς δεν έχετε παραμείνει… ίδιες σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας έως σήμερα. Σίγουρα η εμμηνόπαυση επηρεάζει και το σεξ. Επηρεάζει τη διάθεση για σεξ, αλλά μπορεί να το μετατρέψει και σε μία δυσάρεστη  εμπειρία, εξαιτίας των 2 βασικών αλλαγών που μπορεί να συμβούν στον κόλπο, την κολπική ξηρότητα και τη λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων. 

Ενώ όμως ο κόλπος πράγματι περνάει μερικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση είναι μύθος πως πρέπει να σταματήσετε να το κάνετε για να προστατευτείτε. Η αλήθεια είναι πως καλό είναι να εξακολουθήσετε να κάνετε σεξ για να τον κρατήσετε στα καλύτερα του. Η πράξη της επαφής, γυμνάζει τον κόλπο, διεγείρει τη ροή του αίματος προς αυτόν και τον διατηρεί υγιή. Επίσης, η καλή λίπανση και σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, είναι το μυστικό της επιτυχίας.

#2: Η εικόνα του σώματός και η αυτοπεποίθηση μεταβάλλονται δραματικά.

Η εμμηνόπαυση επιφέρει πολλές αλλαγές στη ζωή μίας γυναίκας, σε σωματικό, ψυχολογικό και διανοητικό επίπεδο. Η εμμηνόπαυση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες σκέφτονται για το σώμα τους και τη σεξουαλικότητά τους, και μπορεί επίσης να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή και την αυτοπεποίθησή τους. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να μείνετε με σταυρωμένα χέρια. Τι μπορείτε να κάνετε;

Πρώτον: μη συγκρίνετε τον εαυτό σας τώρα με τον νεότερο εαυτό σας.

Μπορεί να αισθάνεστε σαν να έχετε χάσει ή… ξεχάσει ποιες πραγματικά είστε. Πού πήγε η γοητευτική, ενθουσιώδης γυναίκα που ήταν γεμάτη ζωή; Μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε αλλάξει εντελώς, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά αλλά σκεφτείτε πως αυτό είναι μόνο μία μεταβατική κατάσταση και όχι ένα κύριο, μόνιμο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας σας. 

Μάλιστα, για πολλές γυναίκες η εμμηνόπαυση είναι η σωστή χρονική στιγμή, που οι εμπειρίες της ζωής και η σοφία που έχει αποκτηθεί με το πέρασμα του χρόνου τις κάνουν πιο δυνατές και πιο σίγουρες να διεκδικήσουν ακόμα και τώρα τα μεγαλύτερα θέλω τους. There is no pause at menopause. Η εμμηνόπαυση είναι η κατάλληλη ευκαιρία για μία νέα αρχή.

Κοιτάξτε γύρω σας και κοιτάξτε τη ζωή σας: έχετε δημιουργήσει μια ζωή για τον εαυτό σας, ξεπεράσατε αμέτρητες προκλήσεις και έχετε πετύχει πολλά. Όταν αισθάνεστε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση σας να εξανεμίζονται, μην ξεχνάτε όλα όσα έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα: υπάρχουν τόσα πολλά για να είστε περήφανες. 

Δώστε τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και παραδειγματιστείτε από τις εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο που, παρά τις όποιες δυσκολίες, αγαπούν και θαυμάζουν περισσότερο τον πιο ώριμο, σοφό εαυτό τους.

Η αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Οι βασικοί ένοχοι που συμβαίνει αυτό είναι οι ορμονικές διαταραχές, ο τρόπος ζωής αλλά και τα γονίδια.

Όμως, το να θεωρούμε δεδομένο πως μία γυναίκα επειδή βρίσκεται στην εμμηνόπαυση θα πάρει βάρος δεν είναι απόλυτα σωστό.

Η πραγματικότητα είναι πως ενώ πολλές γυναίκες τείνουν να παρατηρούν αύξηση στο βάρος τους μετά την εμμηνόπαυση, στην πραγματικότητα μπορούν να το ελέγξουν. Πώς;

Οι ειδικοί προτείνουν καθημερινή άσκηση ή φυσική δραστηριότητα και μείωση των θερμίδων (περίπου 200 λιγότερες την ημέρα ανάλογα με τα δεδομένα κάθε γυναίκας) στα πλαίσια πάντα μίας υγιούς συνολικά διατροφής. Διαφορετικά μια σταδιακή αύξηση βάρους είναι αναμενόμενη. Για αυτό κάντε την καλή διατροφή και την τακτική άσκηση προτεραιότητα σας. Αξίζετε το καλύτερο και το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί.

go to top