Τι είναι η τριχόπτωση;

Ο ρόλος της σκλήρυνσης του συνδετικού ελύτρου της ρίζας του θύλακα της τρίχας

 

Το κολλαγόνο αποτελεί δομικό στοιχείο των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών μας, όμως μειώνεται εκ φύσεως με την ηλικία. Κολλαγόνο περιβάλλει και το τριχοθυλάκιο και οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον ότι η σκλήρυνση αυτού του «ελύτρου» όπως ονομάζεται στη ρίζα κολλαγόνου είναι μια από τις κύριες αιτίες της πρόωρης τριχόπτωσης.

Η σκλήρυνση του κολλαγόνου κάνει τη ρίζα της τρίχας άκαμπτη. Η πίεση που ασκείται λόγω αυτού του φαινομένου συμπιέζει τα γύρω αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά στον βολβό της τρίχας μέσω της μικροκυκλοφορίας του αίματος. Έτσι, το τριχοθυλάκιο δεν «θρέφεται» σωστά και συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα η τρίχα να αποδυναμώνεται και να λεπταίνει. Αυτή η σκλήρυνση της ρίζας εντείνεται σταδιακά με την ηλικία, με συνέπεια η τρίχα που παράγεται να είναι ολοένα και πιο λεπτή με μικρότερη διάρκεια ζωής.

Η σκλήρυνση του κολλαγόνου γύρω από τη ρίζα στο τριχοθυλάκιο εμποδίζει επίσης τη βαθιά και ισχυρή αγκύρωση του βολβού στο χόριο, αυξάνοντας τις πιθανότητες πτώσης της τρίχας.

 

Η σημασία των βλαστοκυττάρων

 

Πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ότι το συνδετικό έλυτρο που εμπεριέχει κολλαγόνο παίζει θεμελιώδη ρόλο στη διαθεσιμότητα των βλαστοκυττάρων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του μελλοντικού τριχοθυλακίου.

Σε υγιή άτομα, στο τέλος κάθε κύκλου ζωής των μαλλιών, το έλυτρο επιτρέπει στο τριχοθυλάκιο να ανέλθει στην επιφάνεια του τριχωτού όπου ανατροφοδοτείται με βλαστοκύτταρα καθώς έρχεται σε επαφή με μια «δεξαμενή» τέτοιων κυττάρων. Μόλις ανατροφοδοτηθεί, το τριχοθυλάκιο μετακινείται πιο κάτω, όπου αγκυρώνεται λίγο πιο βαθιά μέσα στο τριχωτό και εκκινεί την ανάπτυξη ενός νέου στελέχους τρίχας.

Αν, ωστόσο, το συνδετικό έλυτρο χάσει την ελαστικότητά του, τότε το τριχοθυλάκιο δεν μπορεί πλέον να ανατροφοδοτηθεί σωστά με βλαστοκύτταρα και η ανάπτυξη του νέου στελέχους τρίχας διαταράσσεται.

Ένα από τα πιο γνωστά ενεργά συστατικά τοπικής εφαρμογής ενάντια σε αυτόν τον τύπο τριχόπτωσης είναι το Aminexil, το οποίο αποτρέπει τη σκλήρυνση του κολλαγόνου στη ρίζα του τριχοθυλάκιου.

Το κολλαγόνο αποτελεί δομικό στοιχείο των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών μας

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ