Οι λειτουργίες του τριχωτού κεφαλής

ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ

 

Πάνω απ’ όλα: προστασία!
Η προστατευτική λειτουργία του τριχωτού είναι η πλέον προηγμένη, αφού διασφαλίζεται μέσω πολλών συστημάτων φραγμού.
Πρώτα, είναι τα μαλλιά που αποτελούν ένα λεπτό δίχτυ φιλτραρίσματος.
Έπειτα, το υδρολιπιδικό φιλμ που παραμένει ως επί το πλείστον άγνωστο αλλά προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον των ερευνητών.
Και τέλος, ηκερατίνη στιβάδα που καλύπτει την επιδερμίδα σαν ανθεκτικός φλοιός.


Τα μαλλιά
Τα μαλλιά προστατεύουν το τριχωτό από τους περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες όπως την ακτινοβολία UV, τη ζέστη, κλπ. Ωστόσο, δεν παρέχουν πλήρη προστασία, δεδομένου ότι το θυλακικό κανάλι κάθε τρίχας επιτρέπει την είσοδο σε μικροσκοπικούς παράγοντες.


Το υδρολιπιδικό φιλμ
Πάνω από την κερατίνη στιβάδα, το υδρολιπιδικό φιλμ δρα ως δεύτερος φραγμός ενάντια στους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες.
Πρόκειται για μια γέλη εκκρίσεων από τους σμηγματογόνους (σμήγμα) και τους ιδρωτοποιούς (ιδρώτας) αδένες.
Μειώνει τη διαπερατότητα της επιφάνειας του δέρματος, επιβραδύνοντας την εξάτμιση του νερού.
Το λιπιδικό του μέρος επιτελεί σημαντική λειτουργία, καθώς συγκρατεί τις υγροσκοπικές ουσίες (έχουν την ικανότητα να απορροφούν την υγρασία) στο εσωτερικό της κερατίνης στιβάδας. Οι ουσίες αυτές, που ονομάζονται Φυσικοί Ενυδατικοί Παράγοντες, αποτελούν μια σειρά διαφόρων συστατικών (ελεύθερα αμινοξέα, ουρία, μεταλλικά άλατα...).
Το υδρολιπιδικό φιλμ παρέχει επίσης προστασία από δυνητικώς παθογόνους μικροοργανισμούς, τροφοδοτώντας τους συμβιωτικούς μικροοργανισμούς που αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό άλλων μικροοργανισμών.
Είναι σημαντικό λοιπόν να έχουμε κατά νου ότι το υδρολιπιδικό φιλμ, παρά τις ενοχλήσεις που δημιουργεί ενίοτε, προλαμβάνει τον πολλαπλασιασμό ορισμένων βακτηρίων παίζοντας έτσι θεμελιώδη ρόλο στην προστασία του τριχωτού.


Η κερατίνη στιβάδα
Στην πραγματικότητα, η επιδερμίδα του τριχωτού δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον. Η κερατίνη στιβάδα την προστατεύει. Η κερατίνη στιβάδα περιορίζει την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους ιστούς του τριχωτού και στο εξωτερικό περιβάλλον.
Είναι υπεύθυνη για τη φυσική χαμηλή διαπερατότητα του τριχωτού σε αέρια και υγρά, η οποία το καθιστά πιο ανθεκτικό ενάντια στους χημικούς επιθετικούς παράγοντες.
Αποτελείται από νεκρά κύτταρα, τα κερατινοκύτταρα, τα οποία δεν έχουν πυρήνα και δεν παρουσιάζουν βιολογική δραστηριότητα. Είναι προϊόν του τελευταίου σταδίου της διαφοροποίησης των κερατινοκυττάρων της βασικής – μητρικής στιβάδας της επιδερμίδας.
Με επίπεδο σχήμα και ακανόνιστη διάταξη, τα κερατινοκύτταρα συνθέτουν ένα είδος οικοσυστήματος που αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για τη φιλοξενία μικροοργανισμών.
Τα κερατινοκύτταρα ενώνονται μεταξύ τους μέσω μιας λιπιδικής συνδετικής ουσίας, ενώ τα δεσμοσώματα –συνεκτικοί δεσμοί– ενισχύουν το δίκτυο αυτό και εξασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία του φραγμού.
Σαν οχύρωση περιμετρικά του τριχωτού!

Και μιας που μιλάμε για προστασία...
Το τριχωτό υφίσταται πολύ συγκεκριμένους τύπους επιθέσεων.
Σε σύγκριση με άλλες περιοχές του δέρματος, το τριχωτό είναι επιρρεπές σε συσσωρευμένες μηχανικές, θερμικές και χημικές καταπονήσεις.
Τριβή από την πετσέτα και τα μαλλιά (η σκληρή κερατίνη των μαλλιών στη μαλακή κερατίνη του τριχωτού), χτένισμα, βούρτσισμα, θερμότητα (από το πιστολάκι), αξεσουάρ μαλλιών, ακατάλληλα προϊόντα…

Είναι λοιπόν απαραίτητη η προστασία του από:

  • τη μηχανική και τη χημική καταπόνηση,
  • μικροοργανισμούς που μπορεί να είναι παθογόνοι,
  • την ακτινοβολία του ήλιου,
  • τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

 

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ