Ποια είναι τα καλύτερα σαμπουάν για πιτυρίδα;

Κάνει αισθητή την παρουσία της με νιφάδες (λευκές ή κιτρινωπές ανάλογα τον τύπο της), έντονο κνησμό και ερεθισμό στην επιδερμίδα του κεφαλιού: η πιτυρίδα είναι μια πάθηση του τριχωτού που αν και απασχολεί το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι δηλαδή μια κοινή δερματική κατάσταση, προκαλεί αμηχανία στην καθημερινότητα εκείνων που «επισκέπτεται».

Τι είναι η πιτυρίδα;

Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας πως η εμφάνιση της πιτυρίδας δεν σχετίζεται με ελλιπή υγιεινή του κεφαλιού - αυτός είναι ένας μύθος που έχει καταρρίψει η επιστημονική έρευνα. Η πιτυρίδα χαρακτηρίζεται από διαταραχή της κυτταρικής ανανέωσης, με αποτέλεσμα την ορατή συσσώρευση νιφάδων – δηλαδή, ορατή απολέπιση. Υπό κανονικές συνθήκες, τα κύτταρα της επιδερμίδας ανανεώνονται κάθε 28 ημέρες- όταν, όμως, διαταράσσεται η ισορροπία του τριχωτού ο ρυθμός αυτής της φυσικής διαδικασίας επιταχύνεται, διαρκώντας μόλις 13 με 15 μέρες. 

Ο τύπος των νιφάδων καθορίζει και τον τύπο της πιτυρίδας: στην ξηρή πιτυρίδα, οι νιφάδες είναι λεπτές και υπόλευκες, είναι ορατές στην επιφάνεια του τριχωτού και στη γραμμή των μαλλιών. Οι νιφάδες αυτές δεν προσκολλώνται στην επιδερμίδα του κεφαλιού, πέφτουν εύκολα και φαίνονται στα σκούρα μαλλιά και ρούχα. Στην λιπαρή πιτυρίδα, οι νιφάδες είναι μεγάλες, κιτρινωπές και προσκολλώνται στο τριχωτό ενώ η εμφάνισή τους συνδέεται πάντοτε με περίσσεια σμήγματος.

Στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η διαδικασία ανανέωσης της επιδερμίδας είναι ακόμα πιο γρήγορη, καθώς διαρκεί μόνο 9 με 10 ημέρες. Χαρακτηριστικό της, ο σχηματισμός λιπαρών, παχύτερων νιφάδων που προσκολλώνται επίμονα στο τριχωτό. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια κοινή δερματική διαταραχή η οποία παρουσιάζεται στις περιοχές του σώματος όπου υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός και δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων.

Για αυτό τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως στο τριχωτό, στο πρόσωπο (γύρω από τη μύτη, ανάμεσα στα φρύδια, στα γένια, στα αυτιά) αλλά και στον κορμό. Κύριες επιπλοκές είναι η φλεγμονή, η οποία προκαλεί ερυθρότητα και κνησμό, αλλά και δευτερογενείς λοιμώξεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η πιτυρίδα και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι χρόνιες παθήσεις που τείνουν να υποτροπιάζουν αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Εκθεσίωμα- Μικροβίωμα- Επιδερμιδικός φραγμός: Ποιος ο ρόλος τους στην εμφάνιση της πιτυρίδας;


Ενδογενείς παράγοντες του εκθεσιώματος όπως οι ορμονικές μεταβολές, το στρες, η κούραση, αλλά και εξωγενείς όπως η ρύπανση, το κάπνισμα, η ηλιακή ακτινοβολία, μπορούν μέσα από διαφορετικά βιολογικά μονοπάτια να πυροδοτήσουν φλεγμονή στο τριχοθυλάκιο, επιδεινώνοντας καταστάσεις όπως η τριχόπτωση, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η πιτυρίδα. Στην περίπτωση της τελευταίας, μάλιστα, το οξειδωτικό στρες φαίνεται πως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αλλά και την επιδείνωσή της. Ο λόγος είναι ότι αλλάζει τη σύνθεση του σμήγματος μετατρέποντας το σκουαλένιο (ελεύθερο λιπαρό οξύ, συστατικό του σμήγματος) σε υπεροξείδιο του σκουαλένιου το οποίο είναι ερεθιστικό για το τριχωτό.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και την πιτυρίδα είναι το μικροβίωμα του τριχωτού. Παρατηρείται πως και στις δύο αυτές καταστάσεις, η ισορροπία του μικροβιώματος έχει διαταραχτεί. Τα ποσοστά των μικροοργανισμών που υπάρχουν φυσικά στην επιφάνειά του και είναι απαραίτητα για την διατήρηση της καλής του υγείας, μεταβάλλονται, με αύξηση των πληθυσμών του μύκητα Malassezia restricta, αύξηση του S. aureus και μείωση των πληθυσμών του Cutibacterium acnes.

Τέλος, διαταραχή παρατηρείται και στη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού στο τριχωτό, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των νιφάδων, των νεκρών κυττάρων δηλαδή που αποπίπτουν από την επιδερμίδα του κεφαλιού.

Dercos Technique: Ισχυρός σύμμαχος κατά της πιτυρίδας

Η πιτυρίδα είναι μια κατάσταση του τριχωτού που προκαλεί αμηχανία, κλονίζει την αυτοπεποίθηση, δυσχεραίνει την καθημερινότητα - και είναι αρκετά επίμονη. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι η Vichy, ως ειδικός στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, υπογράφει τη σειρά εξειδικευμένων σαμπουάν Dercos Anti-Dandruff με πολλαπλά οφέλη, για να επιλέξετε εκείνη τη σύνθεση που ανταποκρίνεται στον δικό σας τύπο πιτυρίδας, δίνοντας ορατή απάντηση στο πρόβλημα.

Το Dercos Αντιπιτυριδικό Σαμπουάν για Κανονικά & Λιπαρά μαλλιά, βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος και προτείνεται από τους δερματολόγους για την απομάκρυνση της πιτυρίδας. Η σύνθεσή του συνδυάζει δερματολογικά συστατικά και συγκεκριμένα:

- 1% Selenium DS, συστατικό με αντιμυκητιακή δράση για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας.
- 1% Σαλικυλικό οξύ, συστατικό με κερατολυτική δράση για την εξάλλειψη των νιφάδων.

Κατάλληλο για καθημερινή χρήση, ακόμα και σε ευαίσθητο τριχωτό, το Dercos Αντιπιτυριδικό Σαμπουάν για Κανονικά & Λιπαρά μαλλιά προσφέρει 100% εξάλειψη της ορατής πιτυρίδας (1), εξισορροπεί το μικροβίωμα μετά από 4 εβδομάδες (2), καταπραύνει το τριχωτό της κεφαλής και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φαγούρας και την αίσθηση δυσφορίας. Επιπλέον, εξασφαλίζει 6 εβδομάδες δράσης κατά της επανεμφάνισης της πιτυρίδας (3).

Ευχάριστο στη χρήση, κάνει πλούσιο αφρό και ξεβγάζεται εύκολα, δεν αφήνει κατάλοιπα, έχει υπέροχο άρωμα και απολαυστική υφή.

Bonus: Η νέα, φιλική προς το περιβάλλον Refill συσκευασία του με 77% λιγότερο πλαστικό και ανταλλακτικό που ισοδυναμεί με πάνω από 2 μπουκάλια των 200 ml.

Αν έχετε ξηρά μαλλιά και βρίσκεστε αντιμέτωποι με την πιτυρίδα, επιλέξτε το best-selling Dercos Αντιπιτυριδικό Σαμπουάν για Ξηρά Μαλλιά. Στη σύνθεσή του πρωταγωνιστεί το αποτελεσματικό ντουέτο δραστικών συστατικών κατά της πιτυρίδας, δηλαδή το Σαλικυλικό Οξύ και το Selenium DS. Αυτός ο συνδυασμός εξαλείφει τα νεκρά κύτταρα, διεγείρει την κυτταρική ανανέωση, εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που προκαλούν ανισορροπία στο μικροβίωμα του τριχωτού, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πιτυρίδα και τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, καταπραύνει τον κνησμό. Παράλληλα, η ειδικά μελετημένη για τα ξηρά μαλλιά σύνθεσή του, με την πλούσια κρεμώδη υφή της, προσφέρει απαλότητα και λείανση ενώ αγκαλιάζει τα μαλλιά με μια διακριτική, ευχάριστη ευωδιά. Όσο για την αποτελεσματικότητά του, απομακρύνει το 100% των ορατών νιφάδων (1), επανεξισορροπεί το μικροβίωμα μετά από 4 εβδομάδες (2) και προσφέρει δράση 6 εβδομάδων κατά της επανεμφάνισης της πιτυρίδας (3).

Πλέον και αυτό το σαμπουάν κυκλοφορεί σε Refill συσκευασία, φιλική προς το περιβάλλον, με 77% λιγότερο πλαστικό και ανταλλακτικό που ισοδυναμεί με πάνω από 2 μπουκάλια των 200 ml.

Άγχος, χρήση ακατάλληλων προϊόντων φροντίδα, κατάλοιπα από το σαμπουάν, υπερβολική χρήση προϊόντων styling: αυτοί είναι οι πιο συχνοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της ξηροδερμίας στο τριχωτό της κεφαλής η οποία μπορεί να συνοδεύεται και από πιτυρίδα, με την ανάπτυξη του μικροοργανισμού Malassezia. Αν έχετε ευαίσθητο τριχωτό και βρίσκεστε αντιμέτωποι με ξηροδερμία, πιτυρίδα, κνησμό, επιλέξτε το εξειδικευμένο σαμπουάν Dercos Anti-Dandruff Sensitive με τριπλή αποτελεσματικότητα. Με σύνθεση χωρίς θειικά άλατα και έναν στοχευμένο συνδυασμό δραστικών συστατικών (Bisabolol, Ολαμινική Πιροκτόνη, Σαλικυλικό Οξύ), εξαλείφει την ορατή πιτυρίδα από την 1η εφαρμογή, καταπραύνει το ευαίσθητο τριχωτό και μειώνει τον κνησμό ενώ παράλληλα χαρίζει απαλά και μεταξένια μαλλιά, με μια υπέροχη αίσθηση φρεσκάδας.


(1) Δοκιμή σε καταναλωτές, 262 άτομα, μετά από 2 εβδομάδες συστηματικής χρήσης – Ιταλία.
(2) Κλινική μελέτη με παρακολούθηση των κύριων μικροοργανισμών που συμμετέχουν στην πιτυρίδα – 56 άτομα, 3 εφαρμογές την εβδομάδα για 4 εβδομάδες.
(3) Κλινική μελέτη σε 45 άτομα, μετά από 4 εβδομάδες χρήσης και 6 εβδομάδες μη χρήσης.
skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ