Πιτυρίδα & ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής: Υπάρχει λύση;

Μπορεί να εμφανίζουν τα ίδια βασικά συμπτώματα (νιφάδες, κνησμός), ωστόσο η πιτυρίδα και η ξηροδερμία είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις, με διαφορετικές αιτίες, που «ταλαιπωρούν» το τριχωτό της κεφαλής και προκαλούν αμηχανία.


Από τι εξαρτάται η υγεία του τριχωτού;


Μπορεί μέχρι πρόσφατα μιλώντας για «περιποίηση της επιδερμίδας» να εστιάζαμε κυρίως στο πρόσωπο και δευτερευόντως στο σώμα, αφήνοντας έξω από τις συζητήσεις την επιδερμίδα του κεφαλιού, όμως τα πράγματα άλλαξαν. Πλέον είναι αποδεδειγμένο πέρα από κάθε αμφιβολία πως η υγεία των μαλλιών είναι απόλυτα εξαρτημένη από την υγεία του τριχωτού και πως η φροντίδα του απαιτεί την ίδια προσοχή που δείχνουμε στο skincare.
 
Οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η υγεία του τριχωτού σίγουρα δεν σας είναι άγνωστοι, καθώς είναι οι ίδιοι που πρωταγωνιστούν σε κάθε συζήτηση που αφορά την υγεία της επιδερμίδας γενικότερα:

 

Το μικροβίωμα: Κάθε τετραγωνικό εκατοστό δέρματος φιλοξενεί από 10.000 μέχρι 100 εκατομμύρια μικροοργανισμούς(!). Σε αυτή τη μικροχλωρίδα ζουν σε αφθονία δύο ήδη βακτηρίων, το Cutibacterium Acnes και το Staphylococcus, καθώς και ένα είδος ζυμομήκυτα, ο Malassezia, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση της πιτυρίδας όπως εξηγούμε αμέσως πιο κάτω (1).


-  Η σύνθεση του σμήγματος: Πρόκειται για τη λιπαρή ουσία που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες, συσσωρεύεται στο θυλακικό κανάλι της τρίχας και απελευθερώνεται στο τριχωτό. Από το σμήγμα τρέφεται και ο ζυμομήκυτας Malassezia ο οποίος όταν βρεθεί σε ένα περιβάλλον λιπαρότητας, πολλαπλασιάζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και διαταράσσει τη φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων. Τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται και «κολλάνε» μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτών των χαρακτηριστικών νιφάδων της λιπαρής πιτυρίδας. Η πιτυρίδα μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή αλλά συνήθως εμφανίζεται για πρώτη φορά στην εφηβεία, όταν ο σμηγματογόνος μηχανισμός έχει αναπτυχθεί πλήρως.  Είναι απαραίτητο, επίσης, να τονίσουμε το εξής: όσο και αν η επιμονή της πιτυρίδας και τα συμπτώματά της προκαλούν αμηχανία, δεν είστε μόνοι. Πρόκειται για μια κοινή πάθηση που ταλαιπωρεί το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και που αποδεδειγμένα δεν συνδέεται με την ελλιπή φροντίδα του κεφαλιού.


-  Ο φραγμός του τριχωτού: Η λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού επιτελείται από τα κερατινοκύτταρα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με την μεσοκυττάρια ουσία που αποτελείται από λιπίδια. Ο ρόλος του φραγμού είναι να προστατεύει την επιδερμίδα του κεφαλιού από τους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες, «κλειδώνει» την υγρασία στο εσωτερικό του τριχωτού και διατηρεί τα επίπεδά της σε ισορροπία. Όταν η λειτουργία του φραγμού διαταράσσεται, αυτή η συνδετική μεσοκυττάρια ουσία μεταβάλλεται και η διαδικασία αποκόλλησης των κερατινοκυττάρων επηρεάζεται. Ο επιδερμιδικός φραγμός χάνει τη συνοχή του, με αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμης υγρασίας που οδηγεί σε ξηροδερμία. Συγχρόνως, οι εξωτερικοί ερεθιστικοί παράγοντες βρίσκουν «κενά» στον προστατευτικό φραγμό, δηλαδή ευκαιρίες για να επιτεθούν και να εισχωρήσουν στο δέρμα - έτσι ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος φλεγμονής στο τριχωτό.


Πιτυρίδα ή ξηροδερμία;Όπως αναφέραμε πιο πάνω, πιτυρίδα και ξηροδερμία του τριχωτού (ξηρή πιτυρίδα) είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις:
 
-  Χαρακτηριστικό της ξηρής πιτυρίδας είναι σχηματισμός λεπτών λευκών ή γκρίζων νιφάδων, οι οποίες αποκολλώνται εύκολα από το τριχωτό και πέφτουν στους ώμους με το βούρτσισμα ή το ξύσιμο.
-  Στη λιπαρή πιτυρίδα, οι νιφάδες που σχηματίζονται είναι παχιές, κολλώδεις, λιπαρές, συσσωρεύονται η μία πάνω στην άλλη, δημιουργώντας μια λιπαρή μεμβράνη. Η λιπαρή πιτυρίδα προσκολλάται στο τριχωτό από το οποίο δύσκολα απομακρύνεται, ακόμα και μετά το λούσιμο.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει απάντηση για και για τις δύο παραπάνω δερματικές καταστάσεις που ταλαιπωρούν το τριχωτό της κεφαλής: έχει την υπογραφή της εξειδικευμένης δερματολογικής σειράς Dercos Technique της Vichy η οποία εδώ και χρόνια έχει επικεντρωθεί στην έρευνα γύρω από την πιτυρίδα, τις αιτίες και τους μηχανισμούς της, όσο και στον καθοριστικό ρόλο του μικροβιώματος στην επιδερμίδα του κεφαλιού- δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι συγκεκριμένες συνθέσεις προτείνονται και από τους δερματολόγους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το Dercos Technique Αντιπιτυριδικό Σαμπουάν για Κανονικά και Λιπαρά μαλλιά, καταπολεμά την πιτυρίδα στην πηγή της με μία σύνθεση που επανεξισορροπεί το μικροβίωμα. Συνδυάζοντας 1% Selenium DS (Δισουλφίδιο του Σελήνιου), συστατικό με αντιμηκυτιακή δράση για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας και 1% Σαλικυλικό οξύ (συστατικό με κερατολυτική δράση), απομακρύνει το 100% των ορατών νιφάδων, επανεξισορροπεί το μικροβίωμα μετά από 4 εβδομάδες ενώ έχει αποδεδειγμένη δράση6 εβδομάδων κατά της επανεμφάνισης της πιτυρίδας.

Πιτυρίδα, όμως, μπορεί να εμφανιστεί και στα ξηρά μαλλιά - αν αυτή είναι η δική σας περίπτωση, τότε επιλέξτε το Dercos Technique Αντιπιτυριδικό Σαμπουάν για Ξηρά μαλλιά που δρα στην πηγή του προβλήματος. Και σε αυτή τη σύνθεση, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το Selenium DS, που δρα κατά της πιτυρίδας και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και το Σαλικυλικό οξύ, που συμβάλλει στην απομάκρυνση των νιφάδων από το τριχωτό. Με συστηματική χρήση, εξισορροπεί το μικροβίωμα, εξαφανίζει στο 100% την πιτυρίδα και προσφέρει 6 εβδομάδες δράσης κατά της επανεμφάνισής της, καταπραΰνει το τριχωτό της κεφαλής, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φαγούρας ενώ περιποιείται τα ξηρά μαλλιά.

Το Dercos Technique Σαμπουάν Χωρίς Θειικά Άλατα για Πιτυρίδα & Ξηροδερμία, είναι μια σύνθεση με διπλή αποτελεσματικότητα στην απομάκρυνση της πιτυρίδας και την καταπράυνση της δυσφορίας στο ευαίσθητο τριχωτό. Απομακρύνει έως και το 100% των ορατών νιφάδων, έχει κλινικά αποδεδειγμένα δράση 6 εβδομάδων κατά της επανεμφάνισης ενώ χαρίζει απαλά και μεταξένια μαλλιά με δροσερή ευωδιά λουλουδιών και αίσθηση φρεσκάδας.

 

Πηγές:
1. Sally G Grimshaw1Adrian M Smith2David S Arnold1Elaine Xu3Michael Hoptroff1Barry Murphy1 The diversity and abundance of fungi and bacteria on the healthy and dandruff affected human scalp
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31851674/

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ