Οι Συχνότερες Ερωτήσεις για την Πιτυριδα

ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΠΙΤΥΡΙΔΑ;

 

Όχι.

 

Παρόλα αυτά τα νεογέννητα μπορεί να εμφανίσουν σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (νινίδα) με λιπαρές και κολλώδεις νιφάδες, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στο τριχωτό, λόγω της αυξημένης παραγωγής σμήγματος σε αυτή την περίοδο της ζωης.

 

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Η ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΜΕ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ;

 

Ναι.

 

Η πιτυρίδα σχετίζεται με την γενετική προδιάθεση που μπορεί να έχετε κληρονομήσει από τους γονείς σας αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη τα γονίδια που εμπλέκονται. Όσοι έχουν πιτυρίδα είναι γενικά πιο επιρρεπής στην φλεγμονή του δέρματος, έναν από τους παράγοντες που προκαλούν Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του τριχωτού.

 

ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ;

 

Ναι.

 

Οι εναλλαγές του κλίματος και η εποχικότητα επηρεάζουν την εμφάνιση και την σοβαρότητα της πιτυρίδας, Γιατί; Γιατί κάποιοι παράγοντες που σχετίζονται με τον χειμώνα ενισχύουν την εμφάνιση της πιτυρίδας. Αρχικά η χρήση καπέλου τον χειμώνα μπορεί να επιταχύνει το φαινόμενο καθώς οι μικροοργανισμοί του τριχωτού εξαπλώνονται με την υψηλή θερμοκρασία. Επιπλεόν το τριχωτό τον χειμώνα είναι ξηρότερο λόγω της θέρμανσης στους εσωτερικούς χώρους.

 

ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ;

 

Όχι.

 

Η πιτυρίδα μπορεί να συνδέεται με ανισορροπία στο τριχωτό λόγω αυξημένης παρουσίας του μύκητα Malazzesia, αλλοίωσης στην σύστασης του σμήγματος και αλλοίωση του δερματικού φραγμού

 

Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙ-ΠΙΤΥΡΙΔΙΚΩΝ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΕΞΑΣΘΕΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ;

 

Όχι.

 

Τα αντιπυτιριδικά σαμπουάν είναι αποτελεσματικά σε κάθε χρήση καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένα να αντιμετωπίζουν την πιτυρίδα και την σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του τριχωτού μακροχρόνια.

 

ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;

 

Ναι.

 

Είναι περισσότεροι οι άνδρες που δηλώνουν ότι έχουν πιτυρίδα σε σχέση με τις γυναίκες. Συνδέουν την πιτυρίδα με την ξηρότητα, τον κνησμό και τον ερεθισμό στο τριχωτό.

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΩ ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΑ;

 

Ναι.

Η πιτυρίδα στα γένια έχει τnν ίδια προέλευση με την πιτυρίδα στο τριχωτό. Και οι δύο σχετίζονται με την αύξηση της Malassezia και με προδιάθεση η οποία εντείνει την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας και την απολέπιση.

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΩ ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΣΤΑ ΦΡΥΔΙΑ;

 

Ναι.

 

Η πιτυρίδα είναι μία χρόνια κατάσταση η οποία μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία εκτός από το τριχωτό της κεφαλής. Όταν εντοπίζεται στα φρύδια είναι σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας των φρυδιών είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της πιτυρίδας: λευκές ή κίτρινες νιφάδες, κνησμός, ερύθημα και ερεθισμός.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΑΝ ΕΧΩ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΠΥΤΙΡΙΔΙΚΑ ΣΑΜΠΟΥΑΝ;

 

Αρχικά θα πρέπει να εντοπίσετε το συστατικό στο οποίο είστε αλλεργικός και να βρείτε ένα σαμπουάν το οποίο δεν το εμπεριέχει. Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απαλά σαμπουάν και να προσθέσετε αιθέρια έλαια.
Παρακάτω η λίστα με τα αιθέρια έλαια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

Αιθέριο έλαιο Μελαλεύκης-Σανδαλόξυλου-Φασκόμηλου-Λεβάντας-Πατσουλί-Δενδρολίβανου-Κέδρου

 

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΘΕΙΡΙΑΣΗ

 

Η Φθειρίαση (ψείρες) και η πιτυρίδα έχουν κάποια κοινά συμπτώματα όπως ο κνησμός και οι ερεθισμοί του τριχωτού. Οι ψείρες γενούν αυγά, τα οποία ονομάζονται κόνιδες, το χρώμα των οποίων είναι κοντά στο χρώμα των νιφάδων της πιτυρίδας. Η πιτυρίδα πέφτει εύκολα από την τρίχα ενώ οι κόνιδες πολύ δυσκολότερα.
Η πιτυρίδα εμφανίζεται στα μαλλιά και το τριχωτό. Οι κόνιδες εμφανίζονται μόνο στα μαλλιά.
Οι νιφάδες της πιτυρίδας είναι πιο ανοιχτόχρωμες από τις κόνιδες.
Οι κόνιδες έχουν διαφορετικό σχήμα από τις νιφάδες της πιτυρίδας, έχουν σχήμα σταγόνας.
Οι ζωντανές κόνιδες είναι γκρι και εντοπίζονται στις ρίζες. Οι νεκρές κόνιδες είναι λευκές και μοιάζουν πολύ με την πιτυρίδα. Αν αντιμετωπίζετε φθειρίαση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις κατάλληλες θεραπείες και να χτενίζετε τα μαλλιά σας συχνά.

 

ΕΧΕΙ Η ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ;

 

Ναι.

 

Υπάρχει σύνεση μεταξύ της πιτυρίδας και των ορμονών γι’ αυτό και η πιτυρίδα εμφανίζεται κατά την περίοδο της εφηβείας. Βασικός παράγοντας στην εμφάνιση της πιτυρίδας είναι το σμήγμα. Οι ορμόνες ελέγχουν την παραγωγή του. Όλα ξεκινούν όταν το σμήγμα διασπάται σε ερεθιστικά σωματίδια όπως το ολεϊκό οξύ, ιδίως από τον μύκητα Malassezia Globosa. Αν το τριχωτό σας έχει ευαισθησία στο ολεϊκό οξύ, εμφανίζει ερεθισμό και στη συνέχεια συσσωρεύει λευκές πλάκες, την πιτυρίδα. Περισσότερο από το 50% του πληθυσμού παρουσιάζει ευαισθησία στο ολεϊκό οξύ, γι’αυτό και έχετε 50% πιθανότητα να εμφανίσετε πιτυρίδα κάποια στιγμή στη ζωή σας.

 

ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ;

 

Yes.

 

Κάποια βρέφη εμφανίζουν μία μορφή σμηγματορροϊκής δερματιίτιδας γνωστή ως νινίδα, η οποία εντοπίζεται συνήθως στο τριχωτό. Σε ορισμένες περιτπώσεις ίσως παρουσιάσουν φλεγμονώδη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

 

ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΔΑ ΤΟΥ ΤΡΙΧΩΤΟΥ;

 

Yes.

 

Ορισμένες ασθένειες μπορούν να οδηγησουν στην εμφάνιση σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Οι ασθενείς με HIV και νευροεκφυλιστικές παθήσεις είναι πιο επιρρεπείς στην σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του τριχωτού. 


ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ Η ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ Η ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ;

 

Ναι

 

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στην Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του τριχωτού και την τριχόπτωση, αν και ο κνησμός που οδηγεί σε ξύσιμο του τριχωτού για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και σε φλεγμονή μπορεί ενδεχομένως να εντείνει την τριχόπτωση.

 

ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ:

 

Ναι.

 

Στις γυναίκες, αυτή η πάθηηση παρατηρείται συχνότερα κατά τη περίοδο της εμμηνόπαυσης λόγω των ορμονικών μεταβολών.

 

ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΤΡΙΧΩΤΟΥ;

 

Ναι.

 

Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της έκρυσης του σμήγματος και να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την πιτυρίδα και την σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του τριχωτού. Υπάρχουν λύσεις που μπορείτε να συζητήσετε με τον δερματολόγο ή τον γυναικόλογο σας.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ