Οι Συχνότερες Ερωτήσεις Σχετικά με την Τριχόπτωση

Μπορεί η εμμηνόπαυση να προκαλέσει τριχόπτωση;

 

Ναι.

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν μια γενικότερη αραίωση μαλλιών (όχι τόσο έντονα «γυμνά» σημεία στο τριχωτό όπως σε άλλες μορφές τριχόπτωσης) κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Οι ορμονικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο είναι ο κύριος λόγος απώλειας μαλλιών στις γυναίκες, ιδίως σε αυτές που έχουν γενετική προδιάθεσή ανδρογενετικής αλωπεκίας. Οι μεγαλύτερες ορμονικές μεταβολές κατά την εμμηνόπαυσή είναι οι πτώσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που μπορεί να οδηγήσουν κάποιες γυναίκες στην παρατήρηση ότι τα μαλλιά τους γίνονται πιο αδύναμα και αναπτύσσονται πιο αργά. Την ίδια στιγμή, η πτώση στα επίπεδα αυτών των ορμονών πυροδοτεί επίσης την παραγωγή ανδρογόνων, και ειδικά τεστοστερόνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συστολή του θύλακα της τρίχας και κατά συνέπεια σε απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής. Επιπλέον, τα ανδρογόνα μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση ανεπιθύμητης τριχοφυΐας σε άλλα σημεία του σώματος και ειδικά στο πρόσωπο.
Ωστόσο, στις γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης, υπάρχουν συχνά και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα αυξημένα επίπεδα στρες, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, οι ασθένειες, η μη επαρκής ενυδάτωση και η έλλειψη ύπνου. Συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά (ειδικά οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα) είναι ζωτικής σημασίας για την καλή ορμονική ισορροπία και την υγεία των μαλλιών, Η έλλειψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.  Συμπληρώματα που περιέχουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά όπως η Βιταμίνη Β7 (βιοτίνη), μπορούν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Ο γιατρός σας ίσως ζητήσει μία σειρά από αιματολογικές εξετάσεις προκειμένου να αποκλείσει τυχόν υποκείμενες παθήσεις ή καταστάσεις που μπορεί να οδηγούν στην τριχόπτωση.

Source:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5582478/

 

Μπορεί η τριχόπτωση να είναι γενετική;

 

Ναι.

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία. Είναι η συνηθέστερη μορφή τριχόπτωσης στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες, παρόλο που συναντάται συχνότερα στους άνδρες. Όπως προδίδει και το όνομά της, προκαλείται από μία γενετική προδιάθεση (η οποία εκδηλώνεται συχνότερα στους άνδρες) και επηρεάζει τις ανδρικές ορμόνες γνωστές ως ανδρογόνα. Παρότι κληρονομική, μπορεί κάποιες φορές να προσπεράσει μία γενιά.

Προκαλεί η τριχόπτωση κνησμό στο τριχωτό;

 

Όχι.

Εκτός από κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, η τριχόπτωση δεν προκαλεί φαγούρα στο τριχωτό. Το αντίθετό όμως μπορεί να συμβεί: ο πολύ έντονος κνησμός που προκαλείται από συγκεκριμένες παθήσεις οι οποίες επηρεάζουν το τριχωτό, όπως η ψωρίαση, ο λειχήνας και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, μπορεί να αποτελέσει αιτία τριχόπτωσης.
Πράγματι, οι περισσότερες από αυτές τις παθολογίες επηρεάζουν την δομή και κατά συνέπεια την ανθεκτικότητα του θύλακα της τρίχας, έτσι τα μαλλιά εξασθενούν και σπάνε πιο ευκολότερα. Το αίσθημα κνησμού που οδηγεί σε έντονο ξύσιμο στο τριχωτό, μπορεί επίσης να αποτελέσει αιτία τριχόπτωσης και να επιταχύνει την τριχόπτωση σε συγκεκριμένες ζώνες του τριχωτού.
Τα καλά νέα είναι πως τα μαλλιά αναπτύσσονται ξανά φυσιολογικά στις περισσότερες περιπτώσεις όταν το πρόβλημα στο τριχωτό αντιμετωπιστεί.

 

Μπορεί η τριχόπτωση να είναι ορμονική;

 

Ναι.

Με επιστημονικούς όρους η μη αναστρέψιμη τριχόπτωση ονομάζεται ανδερογενετική αλωπεκία. Είναι ένας από τους συχνότερους τύπους τριχόπτωσης και επηρεάζει ως και το 70% των ανδρών και το 40% των γυναικών. Όπως προδίδει και το όνομα της, αυτός ο τύπος τριχόπτωσης συνδέεται με ανδρικές ορμόνες που ονομάζονται «ανδρογόνα». Και οι γυναίκες έχουν αυτές τις ορμόνες αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μπορεί η τριχόπτωση να είναι προσωρινή;

 

Ναι.

Διάχυτη αλωπεκία ονομάζεται η τριχόπτωση που εμφανίζεται ξαφνικά, συχνά είναι γενικευμένη και επηρεάζει μεγάλο μέρος του τριχωτού.
Στους κοινούς παράγοντες που μπορούν να την πυροδοτήσουν συμπεριλαμβάνονται σοβαρά τραύματα ή μία ασθένεια, μία ιδιαίτερα στρεσογόνος κατάσταση ή συμβάν (όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου), η σημαντική απώλεια βάρους και οι ακραίες δίαιτες, οι ορμονικές μεταβολές μετά την γέννα, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως εποχικές μεταβολές ή έκθεση στην ρύπανση, διατροφική ανεπάρκεια, ενδοκρινολογικές παθήσεις, σοβαρές δερματικές παθήσεις που επηρεάζουν το τριχωτό της κεφάλης και η χρήση κάποιων φαρμακευτικών αγωγών.
Η διάχυτη αλωπεκία δεν είναι κληρονομική και μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου. Η διάγνωση βασίζεται συνήθως στην εμφάνιση και το ιστορικό απώλειας απώλειας μαλλιών, ενώ ένα τριχόγραμμα μπορεί να συμβάλλει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης αν υπάρχει υποψία διάχυτης αλωπεκίας. Σπάνια απαιτείται βιοψία τριχωτού. Επιπλέον, μπορεί να ζητηθεί και μία εξέταση αίματος προκειμένου να αποκλειστούν άλλα αίτια τριχόπτωσης. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι προσωρινός, πράγμα που σημαίνει ότι τα μαλλιά επιστρέφουν στον φυσικό τους κύκλο ανάπτυξης όταν η αιτία εξαλειφθεί ή αντιμετωπιστεί.

 

Μπορεί η χρήση καπέλων να προκαλέσει τριχόπτωση; 

 

Όχι.

Παρότι είναι μία άποψη που ακούγεται συχνά, το να φορά κανείς καπέλο δεν είναι αποτελεί αιτία τριχόπτωσης. Ενώ το καπέλο πράγματι ασκεί πίεση σε ορισμένες περιοχές του τριχωτού, αυτή η πίεση δεν είναι συνήθως αρκετά υψηλή ώστε να καταστρέψει τον θύλακα της τρίχας. Και καθώς όλοι μας χάνουμε περίπου 50 με 100 τρίχες την ημέρα, είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανακαλύπτει κανείς τρίχες στο καπέλο στο τέλος της ημέρας. Όμως, το καπέλο αν δεν πλένεται σωστά μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς ή μολύνσεις του τριχωτού, και αυτά μπορεί να αποτελέσουν αιτίες τριχόπτωσης.

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΦΑΛΑΚΡΑ, ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ;

 

ΝΑΙ/ΟΧΙ

 

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού δύο παραγόντων:
Της αυξημένης δράσης των ανδρικών ορμονών (ανδοργόνα) στην ρίζα της τρίχας και της γενετικής προδιάθεσης. Η ρόλος της κληρονομικότητάς είναι αδιαμφισβήτητος σε ότι αφορά στην έναρξη της αλωπεκίας, όμως η επίδραση της δεν είναι απόλυτη. Γι’αυτό και μέλη της ίδια οικογένειας δεν επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο.  Συνεπώς, αν ο πατέρας σας έχει φαλάκρα είναι πιθανό να αποκτήσετε και εσείς, όμως μπορεί και όχι.

 

Η ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ;

 

Όχι.

Οι γυναίκες όπως και οι άνδρες μπορούν να εμφανίσουν τριχόπτωση. Όμως, η συχνότερη αιτία τριχόπτωσης, η ανδρογενετική αλωπεκία δεν επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο και τα δύο φύλα. H ανδρογενετική αλωπεκία είναι αποτέλεσμα της αυξημένης επίδρασης των ανδρογόνων στην ρίζα της τρίχας. Σχετίζεται συνήθως με γενετική προδιάθεση και εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Επιπλέον, η ανδρογενετική αλωπεκία εξελίσσεται με διαφορετικό τρόπο στους άνδρες και στις γυναίκες. Στους άνδρες, το τελικό στάδιο, μπορεί να είναι η απώλεια των μαλλιών σε όλο το τριχωτό εκτός από ένα στεφάνι γύρω από τον λαιμό και τους κροτάφους, ενώ στις γυναίκες, η απώλεια μαλλιών είναι διάχυτη και περιορίζεται στην κορυφή του κεφαλιού με μεγαλύτερη ή μικρότερη έκταση.

 

ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ;

 

Όχι.

Αυτός είναι ένας μύθος. Η τρίχα απαρτίζεται από την ρίζα και το στέλεχος. Η ρίζα, η οποία βρίσκεται «εμφυτευμένη» στο δέρμα είναι το «εργοστάσιο» παραγωγής μαλλιών. Το στέλεχος (το ορατό μέρος της τρίχας) αποτελείται από νεκρά κύτταρα. Αυτό που αποκαλούμε μαλλιά είναι στην πραγματικότητα μία νεκρή δομή. Συνεπώς, το κούρεμα των μαλλιών δεν επηρεάζει καθόλου την παραγωγή, την ανάπτυξη ή την εξέλιξη της τρίχας.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ