Συμβουλές για την κολπική ξηρότητα στην εμμηνόπαυση

Τώρα που είστε στην εμμηνόπαυση, βλέπετε αλλαγές στο σώμα σας, όπως κολπική ξηρότητα. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε ή θα επιλυθεί μόνη της; Υπάρχουν προσωρινές λύσεις, αλλά και θεραπευτικές αγωγές. Ας κάνουμε μια ανακεφαλαίωση.

Δρ Lorraine Maitrot

Γυναικολόγος

Κολπική ξηρότητα μόνο κατά την εμμηνόπαυση ή ;

Οι αιτίες της κολπικής ξηρότητας κυμαίνονται από φυσιολογικούς παράγοντες, όπως ορμονικές αλλαγές ή παρενέργειες μιας φαρμακευτικής αγωγής, έως συναισθηματικά και ψυχολογικά θέματα όπως η έλλειψη επιθυμίας ή ακόμα και το άγχος. Ευτυχώς, ανεξαρτήτως αιτίας, η ξηρότητα του κόλπου έχει λύση.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να συζητήσουμε γι' αυτήν με στόχο να ανακαλύψουμε την πηγή της δυσφορίας.

Γιατί δημιουργείται κολπική ξηρότητα κατά την εμμηνόπαυση;
Η κολπική ξηρότητα αποτελεί ιδιαιτέρως κοινό σύμπτωμα στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Η κολπική βλέννα, η οποία είναι ευαίσθητη στην πτώση των ορμονικών εκκρίσεων οιστρογόνων, θα αραιώσει προοδευτικά και θα χάσει την ελαστικότητά της, κυρίως λόγω της μείωσης των επιπέδων κολλαγόνου και λιπώδους ιστού. Η ξηρότητα του κόλπου αυξάνεται με την πάροδο των ετών και οδηγεί σε αίσθηση καύσου, ερεθισμό, πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή λοιμώξεις. Συμβάλλει επίσης σε προβλήματα του ουροποιητικού.

Το 25 με 50% των γυναικών εμφανίζουν κολπική ξηρότητα κατά την εμμηνόπαυση
Υπάρχουν διάφορες λύσεις: μια ορμονική θεραπεία θα βοηθήσει στη μείωση της ξηρότητας του κόλπου. Τοπικές θεραπείες με οιστραδιόλη, όπως τα κολπικά υπόθετα, οι δακτύλιοι ή οι κρέμες είναι αποτελεσματικές. Εάν δεν είναι επιθυμητή ή δεν συνιστάται μια θεραπεία με οιστρογόνα, τα λιπαντικά και τα κολπικά ενυδατικά μπορούν να μειώσουν προσωρινά τα συμπτώματα. Πρόσφατα, άρχισε να χορηγείται βιταμίνη Ε για βελτίωση της κολπικής ξηρότητας. Ωστόσο, αυτές οι τοπικές θεραπείες αποτελούν προσωρινές λύσεις και δεν έχουν αποτέλεσμα όταν σταματήσει να τις χρησιμοποιεί η ασθενής.

Η κολπική ξηρότητα είναι μια συνήθης και απογοητευτική κατάσταση, ωστόσο υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ανακουφιστείτε από την ενόχληση. Εάν η έλλειψη λίπανσης έχει ως αποτέλεσμα πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, συζητήστε με τον γιατρό σας όλες τις πιθανές θεραπείες.

Βασικά στοιχεία που πρέπει να θυμάστε
● Αλήθεια: η κολπική ξηρότητα αποτελεί κλασικό φαινόμενο της εμμηνόπαυσης
● Συμβουλές: οι ορμονικές θεραπείες, τα λιπαντικά και τα κολπικά ενυδατικά είναι οι καλύτεροι φίλοι σας εάν τα χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση και μακροπρόθεσμα

ΠΗΓΗ:
1. Pastore LM, Carter RA, Hulka BS, Wells E. Self-reported urogenital symptoms in postmenopausal women: Women’s Health initiative. Maturitas. 2004; 49(4):292-303.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ