Session 2 - Περιεμμηνόπαυση - 10 Προσωπικές Μαρτυρίες

Άρθρο που γράφτηκε από:
Ελεάνα Παπαχαραλάμπους

 

1.Η στιγμή της εμμηνόπαυσης: Παρατήρησα για πρώτη φορά μια ορμονική δράση όταν ήμουν περίπου 40 ετών - ο κύκλος μου άλλαξε, είχα κάποιες έντονες συναισθηματικές εκρήξεις, ευαισθησία στο στήθος, ασαφή πόνο στο κεφάλι - συμπτώματα που μου θύμισαν αρχικά μια πιθανή εγκυμοσύνη.

2. Μυστική εμμηνόπαυση ή ανοιχτό βιβλίο; Ήμουν από τις πρώτες στο φιλικό μου περιβάλλον που ανέφερε την περι-εμμηνόπαυση και στην αρχή ήμουν πολύ διστακτική, ντροπαλή για να μιλήσω γι’ αυτό. Οι αντιδράσεις των άλλων γυναικών ήταν περίεργες και οι περισσότερες φαίνονταν συγκλονισμένες, έστω και με μικρή αναφορά σε αυτό. Δεν είναι ένα θέμα για το οποίο μιλάμε άνετα. Ορισμένες γυναίκες βλέπουν ως αδυναμία το να έχουν συμπτώματα ή το να «ενδώσουν» στην εμμηνόπαυση.

3. Τα συμπτώματά μου: Τα συμπτώματά μου είναι σε εξέλιξη 3 χρόνια τώρα και είναι πολύ μεταβλητά - μερικές μέρες έλλειψη εμπιστοσύνης, άλλες μέρες ευερεθιστότητα, περίεργες νυχτερινές αυπνίες. Μερικές φορές, τα συμπτώματα μου φαίνονται σαν ενέδρα. Δεν είναι ποτέ πολύ έντονα όμως.

4. Η προσέγγισή μου: να δουλεύω για τον εαυτό μου και να προσπαθώ να βελτιώσω τη διατροφή μου (λιγότερη ζάχαρη, λιγότερος καφές και λιγότερο κρασί, περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, περισσότερα λαχανικά), να παραμένω σε φόρμα. Προσπαθώ να κινηθώ όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμπεριλάβω ασκήσεις τεντώματος και ενδυνάμωσης που να ταιριάζουνε σε εμένα, καθώς και προγράμματα πιλάτες ή διαλογισμού, για να μειώσω το άγχος μου όσο είναι δυνατόν. Παίρνω συμπληρώματα για τη γενική υγεία και την ισορροπία ορμονών ειδικότερα.

5. Τα πλεονεκτήματα: Η περι-εμμηνόπαυση μου έδωσε την ευκαιρία να κοιτάξω τη ζωή μου και τον τρόπο που ζω καθώς ακόμη και να αλλάξω ορισμένες πτυχές. Τα συμπτώματά μου ήταν οδηγοί. Για παράδειγμα, ξέρω ότι τα περισσότερα κομμάτια ευτυχίας μου ήταν η πλήρης απασχόληση με την δουλειά μου, που με οδήγησε να δημιουργήσω τη δεύτερη άνοιξή μου. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις έρχονται όταν έχω καταναλώσει παραπάνω κρασί το βράδυ, έτσι το έχω μειώσει. Ξυπνάω τη νύχτα όταν έχω επίσης καταναλώσει πάρα πολύ καφέ πολύ αργά το βράδυ. Μου αρέσει να τσιμπολογάω κάποια λιπαρά τυριά όταν είμαι με καλή παρέα αλλά και το νόστιμα μαγειρεμένο φαγητό του συντρόφου μου, γι' αυτό πρέπει να συνεχίζω να κινούμαι, για να διατηρήσω το βάρος μου.

6. Τα μειονεκτήματα: ο πονοκέφαλος και η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μου μερικές φορές μπορεί να με αποσταθεροποιήσουν πολύ.

7. Τι βοήθησε: Η λήψη συμπληρωμάτων βοήθησε στην κούραση και μου έδωσε περισσότερη ενέργεια. Η άσκηση ήταν εξαιρετική στο να αισθάνομαι ενδυναμωμένη. Η αγάπη από τους δικούς μου ανθρώπους μου δημιουργεί θαλπωρή και ασφάλεια ενώ παράλληλα μειώνει το στρες.

9. Καλύτερες συμβουλές για την περι-εμμηνόπαυση: Το καθοδηγητικό μου φως ήταν ο πατέρας μου, ως γιατρός με τη σοφία και την επιστημονική του γνώση για την περι- εμμηνόπαυση, καθώς μου έδωσε μια ευρεία, ισορροπημένη και θετική προοπτική για αυτήν την νέα περίοδο που έρχεται.

10. Συνοψίστε την εμμηνόπαυση σε τρεις λέξεις: Ολιστική-Προσωπική-Ανάπτυξη - γνωστή και ως η δεύτερη άνοιξη που έρχεται!

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ