Ενδομητρίωση στην εμμηνόπαυση: Τι πρέπει να περιμένω;

Άρθρο που γράφτηκε από:
Dr. Lorraine Maitrot

 

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς κατά πόσον θα την σταματήσει. Ας ελέγξουμε τα σημάδια αλλά, κατ' αρχάς, ας δούμε τι είναι η ενδομητρίωση, πώς και γιατί παρουσιάζεται και κατά πόσον σταματά.

 

Τι είναι η ενδομητρίωση;

 

Είναι μια γνωστή γυναικολογική διαταραχή που προσβάλλει γενικά 1 στις 10 γυναίκες(1).

 

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ενδομητρίωσης είναι οι έντονες κράμπες στην περίοδο, τα γαστρεντερικά προβλήματα και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.

Πρόκειται για μια καλοήθη γυναικολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενδομητρικού ιστού εκτός μήτρας και μυομητρίου (πυελικό περιτόναιο, ωοθήκες, πεπτικό σύστημα). Σχετίζεται με την παλινδρόμηση αίματος περιόδου από τις σάλπιγγες στην περιτοναϊκή κοιλότητα (την περιοχή στην κοιλιά που περιλαμβάνει το στομάχι, το έντερο και το ήπαρ).

Με την εμμηνόπαυση θα σταματήσουν τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

 

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι πιο ενοχλητικά στη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών και συνήθως, όταν σταματά η περίοδος, αυτά τα οδυνηρά συμπτώματα περιορίζονται.

 

Όταν οι γυναίκες περνούν φυσικά την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες παράγουν λιγότερο οιστρογόνα. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα μπορεί να μειωθούν. Ο λόγος είναι ότι οι βλάβες της ενδομητρίωσης "αδρανοποιούνται" όταν δεν εκκρίνονται ορμόνες. Από την άλλη, η ορμονική θεραπεία μπορεί να επανενεργοποιήσει τις βλάβες της ενδομητρίωσης, με αποτέλεσμα να προκληθεί εκ νέου πόνος ή/και αιμορραγία.

Συνεπώς, το συμπέρασμα είναι ότι όλα εξαρτώνται από τη γυναίκα, καθώς κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, οπότε παρ' όλο που η εμμηνόπαυση μπορεί γενικά να μειώσει τα συμπτώματα, δεν είναι βέβαιο ότι αυτά θα εξαφανιστούν μετά το τέλος της περιόδου.

 

Τα βασικά που πρέπει να θυμάστε για την ενδομητρίωση και την εμμηνόπαυση:

 

  • Η εμμηνόπαυση δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα σταματήσουν τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης
  • Η ορμονική θεραπεία μπορεί να επανενεργοποιήσει τις βλάβες της ενδομητρίωσης, με αποτέλεσμα να προκληθεί εκ νέου πόνος στην πυελική χώρα ή/και αιμορραγία.
  • Συνεχίστε τη ζωή σας και απολαύστε την πιθανή βελτίωση των συμπτωμάτων.

 

ΠΗΓΗ:


1. Bulun SE. Endometriosis. N Engl J Med 2009;360:268–279.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ