Μπορεί να είστε ακόμα γόνιμες κατά την εμμηνόπαυση
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει σεξ χωρίς προφυλάξεις καθώς οι γυναίκες δεν παύουν αμέσως να είναι γόνιμες.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συμβουλεύουμε να ακολουθήσετε τη σύσταση του γυναικολόγου κατά την πρώτη περίοδο έλευσης της εμμηνόπαυσης.
Καθώς η γυναικεία γονιμότητα δεν σταματά αμέσως, η πρώτη σύσταση είναι να συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο και σε περίπτωση που δεν έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε άμεσα, σας προτείνουμε να συνεχίσετε να τα αντισυλληπτικά χάπια κατά την περιεμμηνόπαυση.
Δείτε εδώ το ΓΙΑΤΙ με περισσότερες λεπτομέρειες
Η περιεμμηνόπαυση ή προεμμηνόπαυση, η μεταβατική περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης, μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και αρκετά χρόνια.
Ορίζεται από ορμονικές διακυμάνσεις οι οποίες προκαλούν ακανόνιστες περιόδους εμμήνου ρύσης.
Δεν συνιστάται η διενέργεια ορμονολογικών εξετάσεων ή θεραπείας στην περιεμμηνόπαυση, καθώς τα επίπεδα των ορμονών ποικίλλουν τόσο πολύ από τη μια στιγμή στην άλλη, που καθιστούν την ερμηνεία μάλλον δύσκολη και πιθανώς εσφαλμένη. Συνεπώς, το να ακολουθείτε μια αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης είναι η ασφαλέστερη επιλογή, επειδή μπορεί να είστε ακόμα γόνιμη.
Μετά τα 50, ο κίνδυνος εγκυμοσύνης είναι σπάνιος, ωστόσο εξακολουθείται να προτείνεται ως πιο αποτελεσματική η τοπική μέθοδος αντισύλληψης.
Προτείνουμε στις γυναίκες να σταματήσουν το αντισυλληπτικό χάπι τους για να δουν εάν ο έμμηνος κύκλος τους επανέρχεται ή όχι. Μόλις επέλθει η εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες δεν παράγουν πλέον ωοθυλάκια ή ορμόνες, καθιστώντας την εγκυμοσύνη αδύνατη.
Η μείωση των ωοθυλακίων αρχίζει από την ηλικία των 35 ετών, η οποία επιταχύνεται κατά την προεμμηνόπαυση και προκαλεί απώλεια της δυνατότητας γονιμότητας. Μολονότι διαφέρει πολύ από γυναίκα σε γυναίκα, η πιθανότητα μια γυναίκα να μείνει απροσδόκητα έγκυος μετά την ηλικία των 45 ετών είναι περίπου 15%.
Για τον λόγο αυτόν η αντισύλληψη συνιστάται σε γυναίκες που βρίσκονται σε περιεμμηνόπαυση με ενεργή σεξουαλική ζωή(1).
Βασικά στοιχεία που πρέπει να θυμάστε:
•
Δεν παύετε να είστε γόνιμες απευθείας καθώς εισέρχεστε στην προεμμηνόπαυση.
•
Τα ποσοστά εγκυμοσύνης μετά την ηλικία των 45 ετών είναι περίπου 15%
Γρήγορη συμβουλή:
● να επισκέπτεστε τακτικά τον γυναικολόγο σας, ώστε να γνωρίζετε πότε να σταματήσετε τα αντισυλληπτικά χάπια
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
1. Lambert M, Begon E, Hocké C. La contraception après 40 ans. RCP Contraception CNGOF 2018.