Εμμηνόπαυση: Ποιες ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν το δέρμα;

Η εμμηνόπαυση είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, η οποία επηρεάζει όχι μόνο εσωτερικά το σώμα, αλλά και την επιδερμίδα. Και, δεδομένου ότι η επιδερμίδα είναι σαν καθρέφτης του σώματος, τείνει να εμφανίζει αρκετά γρήγορα σημάδια καταπόνησης.

Δρ Karolina Kopeć

Δερματολόγος

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι ορμόνες σας βιώνουν πολλές αλλαγές

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη παρέχουν στην επιδερμίδα λάμψη, ελαστικότητα και ενυδάτωση, το αγαπάμε αυτό. Καθώς η λειτουργία των ωοθηκών μειώνεται, το επίπεδο αυτών των ορμονών πέφτει, το μισούμε αυτό.
Η ορμονική ανισορροπία κατά την εμμηνόπαυση προκαλεί την υποβάθμιση του κολλαγόνου και των ελαστικών ινών που επηρεάζει την ελαστικότητα του δέρματός σας. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί έλλειψη ενυδάτωσης της επιδερμίδας και επιβράδυνση στην επούλωση πληγών. Και όλα αυτά εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας και το γεγονός ότι κατά καιρούς μπορεί να ξεχνάμε να προστατευτούμε από αυτή.

Τα μειωμένα οιστρογόνα προκαλούν επίσης ανακατανομή των αποθεμάτων λίπους, αλλά όχι πολύ έξυπνη ανακατανομή, αν μας ρωτάτε...:
-        Απώλεια υποστηρικτικού λίπους κάτω από το δέρμα του προσώπου, του λαιμού, των χεριών, του στήθους και των μπράτσων, προκαλώντας χαλάρωση.
-        Συσσώρευση λίπους στην κοιλιά ή/και στους μηρούς και τους γλουτούς.

Αυτό είναι μόνο; Όχι ακριβώς…
Θα μπορούσατε επίσης να παρατηρήσετε κηλίδες και υπερμελάγχρωση εδώ και εκεί.

Τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο δυσκολεύονται να φτάσουν στο δέρμα

Επιπλέον, τα επινεφρίδια και οι ωοθήκες των γυναικών στην μετεμμηνόπαυση εξακολουθούν να εκκρίνουν ανδρογόνα. Αυτές οι ορμόνες, ελλείψει οιστρογόνων, προκαλούν κάποια άλλα συμπτώματα όπως βαθύτερη φωνή, εμφάνιση τριχών στο πρόσωπο, λιπαρό δέρμα και ακμή. Τώρα περιμένετε ένα λεπτό, δε’ λέμε“ ότι θα’ γίνετε άνδρας σε μερικά δευτερόλεπτα”. Λέμε’ ότι οι ορμόνες είναι δύσκολες και καθορίζουν πολλά για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες, οπότε μπορεί να μπερδευτούν και να σας προσφέρουν μερικές αρρενωπές πλευρές, αλλά όχι όλες τις πλευρές ενός άνδρα!

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

Οι κύριες αλλαγές που επηρεάζουν το δέρμα σας είναι η έλλειψη οιστρογόνων και η δυσκολία να φτάσουν τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο στο δέρμα. Το δέρμα σας, ως όργανο, χρειάζεται πολλά πράγματα για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά.
Έτσι, σχεδόν κάθε ορμονική μεταβολή θα επηρεάσει το δέρμα σας, στην πραγματικότητα όλες…

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ