Εμμηνόπαυση: Νέα σελίδα στη ζωή της γυναίκας

Άρθρο που γράφτηκε από:
Dr. Μαρίτα Κοσμαδάκη

 

«Μία γυναίκα βρίσκεται σε εμμηνόπαυση όταν για 12 τουλάχιστον μήνες δεν έχει περίοδο, χωρίς να ευθύνεται κάποια παθολογική αιτία για αυτό, αλλά η φυσιολογική εξάντληση των ωοθυλακίων στις ωοθήκες. Η μέση ηλικία εμφάνισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης είναι τα 52 έτη», μας εξηγεί η Dr. Μαρίτα Κοσμαδάκη, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος.

Το πέρασμα στη φάση της εμμηνόπαυσης, δηλαδή της οριστικής διακοπής της περιόδου, δεν γίνεται ξαφνικά: «Όταν αρχίζουν να ελαττώνονται τα οιστρογόνα και μέχρι την οριστική διακοπή παραγωγής τους από τις ωοθήκες, η γυναίκα βρίσκεται στην κλιμακτήριο ή περιεμμηνόπαυση», διευκρινίζει η Dr. Κοσμαδάκη και προσθέτει: «Αυτή η περίοδος μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια (2-8) και να συνοδεύεται με συστηματικά συμπτώματα όπως εξάψεις, εφιδρώσεις, κεφαλαλγία, εύκολη κόπωση, αύξηση βάρους, κατανομή λίπους κεντρικά (στην κοιλιά), δυσκολίες στον ύπνο, αρθραλγίες, οστεοπόρωση, ξηρότητα κόλπου, και, φυσικά, αλλαγές στο δέρμα».  

Τι αλλαγές φέρνει στο δέρμα;

Οι ορμονικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν την φάση της εμμηνόπαυσης επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, την ποιότητα και την εικόνα της επιδερμίδας. Όπως εξηγεί η Dr. Κοσμαδάκη, «Το δέρμα στην εμμηνόπαυση γίνεται πιο ξηρό και ευαίσθητο και έχει μεγαλύτερη ανάγκη για ενυδάτωση. Τα λιπίδια του επιδερμιδικού φραγμού ελαττώνονται σταδιακά. Επίσης χάνει την ελαστικότητα και το σφρίγος του, επειδή μειώνονται η παραγωγή κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέως από τους ινοβλάστες στη δεύτερη στιβάδα του δέρματος, το χόριο. Χαρακτηριστικά, μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια από την έναρξη της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες χάνουν το 30% του κολλαγόνου του δέρματος και εξαιτίας αυτού, ρυτίδες και χαλάρωση εμφανίζονται με ταχύ ρυθμό. Επιπλέον, επειδή τα οιστρογόνα ελαττώνονται απότομα ενώ τα ανδρογόνα (που και οι γυναίκες έχουν) πιο σταδιακά, ίσως παρατηρείται και σημαντική τριχόπτωση / αραίωση μαλλιών, ειδικά στις γυναίκες που έχουν κληρονομική προδιάθεση. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται τρίχες σε σημεία που δεν υπήρχαν στο παρελθόν ( πχ πρόσωπο, πιγούνι) ενώ πιθανόν την ίδια περίοδο εμφανιστεί ακμοειδές εξάνθημα ή αληθής ακμή, και πάλι εξαιτίας αυτής της ανισορροπίας οιστρογόνων / ανδρογόνων». 

 

Επιδερμίδα στην εμμηνόπαυση: οι συμβουλές της Δερματολόγου

Οι αλλαγές που αργά ή γρήγορα θα «γράψουν» στην επιδερμίδα που βρίσκεται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, είναι αναπόφευκτες όμως πλέον υπάρχουν τρόποι να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. «Στο ιατρείο του δερματολόγου, έχουμε μια βεντάλια από στοχευμένες θεραπείες για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στο δέρμα», εξηγεί η Dr. Κοσμαδάκη. «Για παράδειγμα, τις δυσχρωμίες (καφέ ή κόκκινες βλάβες) τις διορθώνουμε συχνότερα με laser για να επιτύχουμε ομοιόμορφο τόνο δέρματος. Όσο για τη διόρθωση των ρυτίδων, εκτός από laser ίσως χρειάζονται και άλλες θεραπείες (ενέσιμες ή μη), οι οποίες εξατομικεύονται σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε γυναίκας – το ίδιο ισχύει και για τη χαλάρωση».
 
Τι συμβουλεύει η ειδικός για το skincare στο σπίτι; «Τα κατάλληλα δερμοκαλλυντικά συντηρούν και ενισχύουν αποτελέσματα που δίνουν οι παραπάνω θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης στην επιδερμίδα», λέει η Dr. Κοσμαδάκη.  Όσο για την καθημερινή φροντίδα, «Για να φροντίσετε με καλύτερο τρόπο το δέρμα στην εμμηνόπαυση, θα πρέπει να στοχεύετε σε α) έναν απαλό καθαρισμό που δεν ξηραίνει το δέρμα, β) μια πλούσια ενυδάτωση που αποκαθιστά τα λιπίδια και ενισχύει τον επιδερμιδικό φραγμό, γ) αντιγηραντικές συνθέσεις με αντιοξειδωτικά και συστατικά που διεγείρουν τους ινοβλάστες να παράγουν κολλαγόνο και δ) την προστασία της επιδερμίδας από επόμενες βλάβες με καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού».

Υπάρχουν «παγίδες» στη φροντίδα της επιδερμίδας στην εμμηνόπαυση;

“Υπάρχουν κάποια σημεία που απαιτούν την προσοχή σας», μας απαντά η Dr. Κοσμαδάκη, και εξηγεί: «Επειδή το δέρμα σε αυτή τη φάση έχει γίνει πιο ξηρό, θα πρέπει να αποφεύγετε τα  σκληρά σαπούνια τα οποία-  ειδικά σε συνδυασμό με το ζεστό νερό- το ξηραίνουν παραπάνω. Επίσης, οι κρέμες που προκαλούν απολέπιση ή ξηρότητα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, με σταδιακή εισαγωγή τους στο δέρμα και ταυτόχρονη εφαρμογή πλούσιων κρεμών που ενισχύουν το φραγμό». 

 

Βασικό Πρωτόκολλο Φροντίδας στην Εμμηνόπαυση από τη Vichy

 

Neovadiol Meno 5 Bi-Serum
Η μείωση των οιστρογόνων και η αύξηση της κορτιζόλης που παρατηρούνται κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, επηρεάζουν ορατά την επιδερμίδα και εντείνουν τα σημάδια γήρανσης. Το Neovadiol Meno 5 Bi-Serum, είναι ειδικά μελετημένο ώστε να ενεργοποιεί ξανά 5 βασικούς μηχανισμούς της επιδερμίδας με μία κίνηση. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε δραστικά δερματολογικά ενεργά συστατικά (Proxylane, εκχύλισμα Cassia, Νιασιναμίδη, Βιταμίνες Cg και Ε, Γλυκολικό οξύ, Ωμέγα 6-9) επανασμιλεύει το περίγραμμα του προσώπου, διορθώνει τις κηλίδες, μειώνει τις ρυτίδες, αποκαθιστά τη λάμψη, αναπληρώνει τα λιπίδια στην επιδερμίδα, μέρα με τη μέρα.

Neovadiol Αντιγηραντική Κρέμα Ημέρας για Κανονική Επιδερμίδα
Ενυδάτωση, σφριγηλότητα, ελαστικότητα: τρεις βασικές ανάγκες της επιδερμίδας στην εμμηνόπαυση έρχεται να καλύψει αυτή η αντιγηραντική κρέμα ημέρας Neovadiol. Ο συνδυασμός Proxylane και εκχυλίσματος Cassia, αντισταθμίζει τις ορατές επιπτώσεις των ορμονικών αλλαγών στην επιδερμίδα, το Υαλουρονικό οξύ που περιέχει, συμβάλλει στην επαναφορά του όγκου της και στη βελτίωση της ελαστικότητάς της ενώ η Νιασιναμίδη προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία.
 
Neovadiol Κρέμα Νύχτας για Σφριγηλότητα & Λάμψη
Κατάλληλη για κάθε τύπο επιδερμίδας, η Neovadiol Redensifying Revitalizing Night Cream «δουλεύει» εντατικά ενώ εσείς κοιμάστε. Στόχος της, να επανενεργοποιήσει τους μηχανισμούς πυκνότητας, σφριγηλότητας και λάμψης της επιδερμίδας στην εμμηνόπαυση, βασισμένη σε πανίσχυρα δερματολογικά συστατικά, ανάμεσά τους το Proxylane, το εκχύλισμα Cassia, το Υαλουρονικό οξύ, η Νιασιναμίδη. Extra bonus: η αίσθηση δροσιάς που δημιουργεί καθώς έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα, πολύτιμο αντιστάθμισμα στις εξάψεις που συνήθως παρουσιάζονται κατά την εμμηνόπαυση, ειδικά τη νύχτα.
 
Ευχαριστούμε την Dr. Μαρίτα Κοσμαδάκη, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, Δερμοϊατρική Αθηνών
https://www.dermoiatriki.com/
για τις πολύτιμες συμβουλές.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ