Εμμηνόπαυση: Ξηρότητα και άλλες βασικές αλλαγές στο δέρμα

Οι 3 βασικές αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση στην επιδερμίδα είναι η φαγούρα, η χαλάρωση και η ξηρότητα. Aπό αυτές, η ξηρότητα είναι η πιο δυσάρεστη. Φαίνεται ότι η αδυναμία της επιδερμίδας να συγκρατεί την υγρασία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για αυτό.

Δρ Karolina Kopeć

Δερματολόγος

Η ξηρότητα της επιδερμίδας κατά την εμμηνόπαυση είναι πολύ συχνή.

Η ξηρότητα είναι μία από τις μεγάλες κλινικές αλλαγές κατά τη γήρανση του δέρματος του προσώπου σε γυναίκες στη μετεμμηνόπαυση. Από όλες τις δερματολογικές καταστάσεις στις ώριμες γυναίκες, η ξηρότητα της επιδρμίδας είναι μία από τις πιο συνηθισμένες.
Προκαλείται από μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Στα 50 σας, το επίπεδο pH του δέρματος αλλάζει, όπως επίσης και δυνατότητα να κρατά την υγρασία, ο μεταβολισμός γίνεται πιο αργός και η επιδερμίδα πιο ξηρή, θαμπή, λιγότερο σφριγηλή και λιγότερο απαλή. Συνολικά λιγότερο φιλική, αυτό’ είναι σίγουρο…

Υπάρχουν ποικίλα συμπτώματα της ξηρότητας της επιδερμίδας κατά την εμμηνόπαυση

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
1. Ταλαιπωρημένο δέρμα μετά το ντους ή το κολύμπι
2. Ξεφλουδισμένο ή απολεπισμένο δέρμα
3. Ξεφλούδισμα σε χέρια και πόδια
4. Δέρμα με φαγούρα
5. Μπορεί να παρατηρήσετε γκρι ή σταχτί τόνους στο δέρμα σας αν έχετε πιο σκούρους δερματικούς τόνους
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ανανέωση των κερατινοκυττάρων (κύτταρα που αποτελούν το 90% της επιφανειακής στοιβάδας του δέρματος) γίνεται πιο αργή και προκαλεί συσσώρευση γερασμένων κυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Ο λιπιδικός φραγμός είναι, επομένως, λιγότερο καλά οργανωμένος, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του. 

Επίσης (τελευταίο για αυτό το άρθρο, αλήθεια), το υαλουρονικό οξύ γίνεται υπερβολικά ευαίσθητο στην υποβάθμιση, από ένα ειδικό ένζυμο που ονομάζεται υαλουρονιδάση και προκαλεί προοδευτική επιδείνωση της αφυδάτωσης και της σφριγηλότητας.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

Η ξηρότητα της επιδερμίδας οφείλεται σε έλλειψη ενυδάτωσης, που προκαλείται από μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων. Όταν η ισορροπία του διαταράσσεται, το δέρμα σας δεν’ μπορεί να λειτουργήσει σωστά και αντιμετωπίζει, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόβλημα με τη διατήρηση της υγρασίας στο εσωτερικό.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ