OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Τρόποι καταπολέμησης του εργασιακού στρες

Σε ό,τι αφορά το άγχος και το στρες, η δουλειά μας είναι σίγουρα ο συνήθης ύποπτος. Η θεραπεύτρια Nathalie Saulnier, ειδικός στη χαλάρωση, μας δίνει τις συμβουλές της για την αντιμετώπιση του εργασιακού στρες.

Τρόποι καταπολέμησης του εργασιακού στρες

Γιατί η δουλειά μας στρεσάρει τόσο πολύ;


Δεν υπάρχει αμφιβολία: κατά καιρούς, το γραφείο μας μπορεί να αποδεικνύεται ένας αρκετά απαιτητικός χώρος. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς περνάμε περισσότερο χρόνο στη δουλειά από ό,τι στο σπίτι ή με την οικογένεια και τους φίλους μας, δεν είναι να απορεί κανείς που συχνά νοιώθουμε στρεσαρισμένοι, ή ακόμα και το άγχος να μας καταβάλλει εντελώς.

Ζητήσαμε από τη θεραπεύτρια και ειδικό στη χαλάρωση Nathalie Saulnier να μας εξηγήσει τους διαφορετικούς τύπους του στρες στον χώρο εργασίας. Η Nathalie υπογραμμίζει τη διαφορά ανάμεσα στην ένταση ή το στρες ως αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων, όπως η δουλειά, η οικογένεια ή οι φίλοι, και στο ίδιο το στρες, το οποίο εκείνη αποδίδει στην πίεση που συνήθως προκαλούμε οι ίδιοι στον εαυτό μας όταν πρόκειται για την καριέρα μας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υπερκόπωση ή τις πολύ αυστηρές προθεσμίες, στην έλλειψη οργάνωσης ή την κακή διαχείριση, στην αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στους στόχους μας, ή απλώς στο δυσάρεστο ή άβολο περιβάλλον εργασίας. Μολονότι οι περισσότεροι από αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες είναι ψυχολογικοί, ο αντίκτυπός τους στη σωματική μας υγεία μπορεί να είναι τεράστιος –κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε το εργασιακό στρες, αμέσως μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματά του.

Δεν θα περιμέναμε να παραμείνει σε καλή κατάσταση ένα φυτό χωρίς τακτικό πότισμα, ούτε ένα αυτοκίνητο χωρίς συχνό σέρβις, έτσι δεν είναι; Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους.

Nathalie Saulnier, Relaxation therapist

Συμβουλές για τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του εργασιακού στρες


Η Νο 1
συμβουλή κατά του στρες, σύμφωνα με τη Nathalie; Το να δώσετε προσοχή στην αναπνοή σας μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά, σε περιόδους που νοιώθετε στρεσαρισμένη ή συναισθηματικά φορτισμένη. Κλείστε τα μάτια και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Έπειτα, πάρτε βαθιές ανάσες, εισπνέοντας από τη μύτη για τρία δευτερόλεπτα και εκπνέοντας για έξι δευτερόλεπτα. Τοποθετήστε το χέρι σας στο άνω μέρος του μηρού σας· σφίξτε τη γροθιά σας κατά την εισπνοή, και χαλαρώστε την απαλά κατά την εκπνοή.

Οι ασκήσεις αναπνοής είναι ένας πολύ καλός τρόπος άμεσης αντιμετώπισης του στρες, όμως είναι σημαντικό να φροντίζετε το σώμα σας να παίρνει αρκετό οξυγόνο και σε μακροπρόθεσμη βάση. Η Nathalie συνιστά να πίνετε νερό ή τσάι βοτάνων ανά τακτά διαστήματα μέσα στη μέρα, καθώς η αφυδάτωση δυσχεραίνει τη συγκέντρωση –το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, όταν ήδη πασχίζουμε να κρατήσουμε τα πράγματα υπό έλεγχο.[1] Ένα διάλειμμα για τσάι θα σας βοηθήσει να κάνετε μια παύση από την πολύβουη καθημερινότητα και θα σας δώσει χρόνο να επανεξετάσετε τα πράγματα μακριά από το γραφείο.

Εκτός γραφείου, η δέσμευση σε κάποια μορφή σωματικής άσκησης θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε μετά από μια αγχωτική μέρα, ενώ έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου –βασικός παράγοντας της ικανότητας του οργανισμού να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στο στρες. Όπως μας λέει η Nathalie: «Δεν θα περιμέναμε να παραμείνει σε καλή κατάσταση ένα φυτό χωρίς τακτικό πότισμα, ούτε ένα αυτοκίνητο χωρίς συχνό σέρβις, έτσι δεν είναι; Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους.» Ακόμα και οι λιγότερο απαιτητικές μορφές άσκησης, όπως η γιόγκα και το κολύμπι, απελευθερώνουν ένα κύμα ντοπαμίνης –της ορμόνης της ευτυχίας– σε όλα τα νευρικά κύτταρα του οργανισμού μας· βάλτε λοιπόν τα αθλητικά σας και βγείτε έξω!

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4207053/

go to top