OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

EΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ 
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ
ΕΝΑΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΟΥ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ, ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ & ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΑΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

Skin ageing algorithm background

Πώς να προστατευτείτε από τον ήλιο τον χειμώνα

Γνωρίζατε ότι ο ήλιος μπορεί να βλάψει την επιδερμίδα σας, ακόμα και τον χειμώνα; Ναι, σωστά: η ακτινοβολία UV είναι παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να προστατεύετε την επιδερμίδα σας κάθε μέρα.

Πώς να προστατευτείτε από τον ήλιο τον χειμώνα

Πώς οι ακτίνες UV επηρεάζουν την επιδερμίδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα


Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη πως τον χειμώνα ο ήλιος δεν μπορεί να βλάψει την επιδερμίδα μας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι επιβλαβείς ακτίνες UV είναι παρούσες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους –απλώς σε διαφορετικό βαθμό.

Επίσης, οι ακτίνες UVA έχουν μεγαλύτερο μήκος κύματος από τις UVB, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να διεισδύουν βαθύτερα στην επιδερμίδα

Οι ακτίνες UV διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: τις UVA, τις UVB και τις UVC, με τις τελευταίες να απορροφώνται από την ατμόσφαιρα προτού φτάσουν την επιφάνεια της Γης[1]. Και, μολονότι οι ακτίνες UVB –αυτές που ευθύνονται για το υπέροχο μαύρισμά σας (ή τα ανεπιθύμητα εγκαύματα)– είναι στο ζενίθ τους το καλοκαίρι, οι ακτίνες UVA είναι εξίσου παρούσες 365 μέρες τον χρόνο, είτε βρίσκεστε στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο είτε στο Ναϊρόμπι τον Ιούλιο. Επίσης, οι ακτίνες UVA έχουν μεγαλύτερο μήκος κύματος από τις UVB, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να διεισδύουν βαθύτερα στην επιδερμίδα. Ως εκ τούτου, αποτελούν την κύρια αιτία της δερματικής φωτογήρανσης[2].


Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ακτίνες UVA έχουν την ικανότητα να διαπερνούν τα σύννεφα και την ομίχλη, καθώς και το γυαλί και τις άλλες ανακλαστικές επιφάνειες όπως τα παράθυρα των κτηρίων και των μέσων μαζικής μεταφοράς[3]. Με λίγα λόγια, κάθε φορά που ο ήλιος βγαίνει, οι ακτίνες UVA είναι εκεί· έτσι, παρά το γεγονός ότι τον χειμώνα υπάρχει λιγότερη ηλιοφάνεια σε σύγκριση με το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να προστατεύετε ακόμα και τότε την επιδερμίδα σας.

Προστασία της επιδερμίδας από τον χειμωνιάτικο ήλιο


Από τη φωτορύπανση  μέχρι το οξειδωτικό στρες, η ζωή στην πόλη μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για την επιδερμίδα μας. Επιπλέον, οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα, όπως το χιόνι, ο άνεμος, και οι χαμηλές θερμοκρασίες, αφήνουν συνήθως την επιδερμίδα μας πιο ξηρή και πιο ευαίσθητη. 

Κατά συνέπεια, η επιλογή των κατάλληλων προϊόντων είναι το κλειδί για την προστασία της επιδερμίδας μας από τον ήλιο κατά τους χειμερινούς μήνες. Γνωρίζετε, φυσικά, πόσο σημαντικός είναι ο βαθύς καθαρισμός για την απομάκρυνση των ρύπων, γι’ αυτό επιλέξτε μια κρεμώδη ή υδάτινη λοσιόν καθαρισμού για την αφαίρεση του μακιγιάζ σας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να επιλέξετε μια πιο πλούσια κρέμα ημέρας ή ενυδατική με χρώμα –εντούτοις, φροντίστε να επιλέγετε πάντοτε προϊόντα που εμπεριέχουν SPF (τουλάχιστον SPF 25).

Τέλος, αν προγραμματίζετε τις χειμερινές σας διακοπές, να θυμάστε ότι οι ακτίνες UV αναπηδούν πάνω στις ανακλαστικές επιφάνειες –μην ξεχάσετε λοιπόν πάρετε μαζί σας το αντιηλιακό σας, όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες που αναμένεται να συναντήσετε.

Πηγές:

[1] D’Orazio, J. et al, ‘UV Radiation and the skin’ στο International Journal of Molecular Science 14.6 (2013) σ. 12222–12248 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709783/]

[2] Agence française de Sécurité sanitaire environnementale (AFSSE). ‘Ultraviolets: état de connaissances sur l'exposition et les risques sanitaires’ (2005) σ. 41

[3]Robert Kandel, directeur de recherche honoraire du CNRS, Laboratoire de météorologie dynamique (LMD/IPSL), Palaiseau.

go to top