OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Πιτυρίδα στα μαλλιά

Πιτυρίδα στα μαλλιά

Η πιτυρίδα στα μαλλιά δεν είναι ποτέ καλοδεχούμενη. Σας παρουσιάζουμε τις οδηγίες περιποίησης των μαλλιών με τάση για πιτυρίδα, με 3 λάθη προς αποφυγήν και 3 εξαιρετικές συμβουλές για να αποχαιρετίσετε την πιτυρίδα για πάντα. Όσοι από εσάς έχετε ευαίσθητο τριχωτό, συνεχίστε να διαβάζετε!

Λάθος 1: Θεωρείτε ότι φταίτε εσείς που έχετε πιτυρίδα

Αυτοπροσκαλείται και οπωσδήποτε δεν υποδεικνύει ελλιπή υγιεινή. Το ένα τρίτο του πληθυσμού υποφέρει από πιτυρίδα. Είτε είναι λιπαρή είτε ξηρή, το αίτιο είναι το ίδιο: η υπερβολική έκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, η οποία οδηγεί στον πολλαπλασιασμό ενός μύκητα που υπάρχει φυσιολογικά στο τριχωτό της κεφαλής. Όταν αυξάνεται, αυτός ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στην επιδερμίδα, να αποδυναμώσει το φράγμα προστασίας της και να επιφέρει ανισορροπία στο μικροβίωμα του τριχωτού. Έτσι, το τριχωτό γίνεται ευαίσθητο και παρουσιάζει υπερβολική απολέπιση, οπότε εμφανίζεται πιτυρίδα.

Λάθος 2: Υιοθετείτε επιθετική προσέγγιση

Μη μπαίνετε στον πειρασμό να λούζεστε υπερβολικά συχνά ή έντονα. Με αυτόν τον τρόπο, μακροπρόθεσμα, το τριχωτό σας θα γίνει πιο ευαίσθητο και θα παρουσιάσει ερεθισμούς. Η καλύτερη επιλογή είναι να λούζεστε μέρα παρά μέρα το πολύ και να επιλέξετε ένα αντιπιτυριδικό σαμπουάν με ουδέτεροpHαν είναι δυνατόν, το οποίο θα αποκαταστήσει την ισορροπία στο τριχωτό σας, εξηγεί ηDelphine Courteille, hair stylist με εμπειρία στις πασαρέλες. Τέλος, επιλέξτε νέες υφές που σέβονται την ίνα της τρίχας και είναι ήπιες προς το ευαίσθητο τριχωτό και αναζητήστε δραστικά συστατικά με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας (όπως δισουλφίδιο του σεληνίου, piroctone olamine, σαλικυλικό οξύ, πυριθειόνη του ψευδαργύρου και σελήνιο).

Λάθος 3: Προσπαθείτε να φτιάξετε μόνοι σας κάποιο θεραπευτικό σκεύασμα – έτσι μπορεί να επιδεινωθεί ο κνησμός


Προσπαθώντας να δημιουργήσετε μόνοι σας σαμπουάν από αιθέρια έλαια, είναι πολύ πιθανόν να επιδεινώσετε την κατάσταση. Τα αιθέρια έλαια μερικές φορές είναι αλλεργιογόνα και μπορεί να επιβαρύνουν το ευαίσθητο τριχωτό. Είναι πολύ πιο ασφαλές να επιλέξετε ήπια, καταπραϋντικά προϊόντα από το φαρμακείο σας, εξηγεί η Pascale Mora, Διευθύντρια Επιστημονικής Επικοινωνίας των Εργαστηρίων Vichy.

Συμβουλή 1: Καθαρίστε προσεκτικά το κεφάλι σας με τη βοήθεια του αντιπιτυριδικού σαμπουάν σας


Όταν λούζεστε, έχετε μαζί σας μια αδιάβροχη βούρτσα, προτείνει ηDelphine Courteille. Όταν ο αφρός γίνει πλούσιος, βουρτσίστε απαλά τις ρίζες των μαλλιών σας, χωρίς να τρίβετε υπερβολικά για να μην ερεθιστεί το τριχωτό. Έτσι βοηθάτε το αντιπιτυριδικό σαμπουάν να απλωθεί ομοιόμορφα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα μακριά μαλλιά. Επίσης έτσι καθαρίζονται σωστά οι ρίζες των μαλλιών και το τριχωτό από το υπερβάλλον σμήγμα και τους μύκητες. Όντας καθαρό, το τριχωτό θα γίνει ισχυρότερο και θα εμφανίζει λιγότερη απολέπιση. Σε λίγες εβδομάδες, θα έχετε λιγότερη πιτυρίδα και πιο υγιές τριχωτό. Συμβουλή 2: Αποφύγετε τη θερμότητα Όταν λούζετε και στεγνώνετε τα μαλλιά σας, χρησιμοποιήστε δροσερό νερό και αέρα. Έτσι, αποφεύγετε τους ερεθισμούς. Συμβουλή 3: Αφήστε τα μαλλιά σας ελεύθερα! Ξεχάστε τα κασκόλ, τα καπέλα και τις στέκες – όλα αυτά θερμαίνουν το κεφάλι και προκαλούν εφίδρωση, διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες και διαταράσσουν το μικροβίωμα του τριχωτού. Τέλος, προσπαθήστε να μην αγγίζετε υπερβολικά τα μαλλιά σας και να μην υπερβάλλετε στη χρήση προϊόντων styling.

go to top