OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Ηλιοθεραπεία & Μαύρισμα

Το να κάνουμε ηλιοθεραπεία και να απολαμβάνουμε τον ήλιο μας φτιάχνει τη διάθεση, μερικές φορές όμως δεν είναι τόσο καλό για την επιδερμίδα μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια ανασκόπηση στις βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία UV, Ιδού, λοιπόν, τα τελευταία νέα στην ομορφιά για να μαυρίζουμε καλύτερα… και κυρίως με ασφάλεια.

Ηλιοθεραπεία & Μαύρισμα

Τι είναι το «Κεφάλαιο Ήλιος»;

Κάθε άνθρωπος διαθέτει ένα «κεφάλαιο ήλιος». Αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο σαν ένα αποθεματικό από το οποίο αντλούμε κάθε φορά που εκτιθέμεθα στον ήλιο. Όταν γεννιόμαστε, τα κύτταρα του δέρματός μας έχουν την ικανότητα να αναπλάθονται από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος. Όμως το «κεφάλαιο ήλιος» δεν είναι ανεξάντλητο, και το χρησιμοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Το δέρμα που εκτίθεται υπερβολικά στον ήλιο εξασθενεί πολύ περισσότερο και πολύ πιο γρήγορα. Στην πορεία της ζωής μας, το δέρμα συσσωρεύει τις βλαβερές ακτίνες, όπως είναι οι ακτίνες UV, μέχρι που κάποια στιγμή δεν μπορεί πλέον να τις απορροφήσει. Και τότε είναι που οι επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας και του ηλίου γίνονται ορατές.

Πρώτο σημάδι: η εμφάνιση καφέ κηλίδων στο πρόσωπο. Μετά, γραμμές και πρόωρες ρυτίδες αρχίζουν να δημιουργούνται γύρω από τα μάτια… Η εμφάνισή τους είναι ένδειξη ότι το δέρμα έχει πράγματι υποστεί βλάβες σε βάθος.

Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στις ακτίνες UV;

Δυστυχώς όχι. Κάθε άνθρωπος έχει από τη φύση του διαφορετικό φωτότυπο δέρματος, περισσότερο ή λιγότερο ανθεκτικό στην ηλιακή ακτινοβολία. Συνολικά υπάρχουν 7 φωτότυποι. Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι με σκούρα, καστανή και σταρένια επιδερμίδα είναι περισσότερο προστατευμένοι, χάρη στην παρουσία μεγάλου ποσοστού μελανίνης. Από την άλλη πλευρά, οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες είναι υπερευαίσθητες απέναντι στις ακτίνες UV και τον ήλιο. Ωστόσο, σε όποιον φωτότυπο κι αν ανήκετε, το δέρμα πάντοτε χρειάζεται αντιηλιακή προστασία.

Ένα ηλιακό έγκαυμα συνεπάγεται οπωσδήποτε και δερματικές βλάβες;

Ναι. Το ηλιακό έγκαυμα είναι αποτέλεσμα της «υπερβολικής δόσης ήλιου» στην επιδερμίδα. Τη στιγμή του εγκαύματος, το δέρμα υπερθερμαίνεται, και αργότερα ξεφλουδίζει, όμως το βαθύτερο σοκ που υφίσταται είναι πολύ πιο σοβαρό. Η φυσική ικανότητα των κυττάρων να αναπλάθονται δεν είναι πλέον αρκετή. Οι βλάβες που προκαλούνται είναι μη αναστρέψιμες.

Μαύρισμα με ασφάλεια: είναι εφικτό;

Μόνο αν ακολουθούμε τους βασικούς κανόνες για ασφαλές μαύρισμα και τις συμβουλές των ειδικών του Εθνικού Ινστιτούτου Πρόληψης και Αγωγής Υγείας (INPES) : - αποφεύγουμε τις ώρες μεγαλύτερης επικινδυνότητας (από 12:00 μ.μ. έως 16:00 μ.μ.) - χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 30. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, ένας υψηλός δείκτης προστασίας δεν εμποδίζει την αύξηση της μελανίνης (φυσική χρωστική του δέρματος στην οποία οφείλεται το μαύρισμα).

Μήπως μια συνεδρία σολάριουμ θα με βοηθήσει να μαυρίσω πιο γρήγορα;

Σίγουρα όχι! Το ακριβώς αντίθετο. Μέσα στον θάλαμο μαυρίσματος διαχέεται στο δέρμα πολύ υψηλή δόση ακτινών UVA σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την οξείδωση της μελανίνης και την επίτευξη μαυρίσματος μετά από 15 λεπτά κάτω από τις ειδικές λάμπες. Όμως, το μαύρισμα αυτό είναι τεχνητό και επικίνδυνο, δεν διαρκεί, και δεν προστατεύει το δέρμα. Από τον Ιούλιο του 2009, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (CIRC) έχει κατατάξει ως καρκινογόνες για τον άνθρωπο τις υπεριώδεις ακτίνες που εκπέμπονται από τις λάμπες μαυρίσματος.

Υπάρχουν τρόφιμα που βοηθούν το μαύρισμα;


Φυσικά, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που συμβάλλουν στην προετοιμασία της επιδερμίδας πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Benjamin Bauquin (δημιουργό του Cocktail Me, των 100% βιολογικών και φυσικών μειγμάτων για κοκτέιλ), «αρκεί να καταναλώνουμε καθημερινά, δύο εβδομάδες πριν από την έκθεση, αντιοξειδωτικά καροτενοειδή που είναι γνωστά για τη συμβολή τους στο μαύρισμα της επιδερμίδας». Τα καροτενοειδή αυτά απαντώνται σε όλα τα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά όπως: στα καρότα, τα μάνγκο, τα βερίκοκα, τις κόκκινες πιπεριές, τις φράουλες, τα κεράσια, τις κολοκύθες, τις ντομάτες, το νεροκάρδαμο… Να θυμάστε: «όσο πιο έντονο το χρώμα του φρούτου, τόσο πιο ώριμο και πιο πλούσιο σε καροτενοειδή είναι! Σαν τελευταία επαγγελματική συμβουλή για τη βέλτιστη απορρόφηση της Β-καροτίνης, σας προτείνω να προσθέσετε μικρή ποσότητα κάποια λιπαρής ουσίας, όπως 1-2 καρύδια ή λίγες σταγόνες ελαιόλαδο» καταλήγει.

Προετοιμάστε το μαύρισμά σας με αυτό το εύκολο και γρήγορο κοκτέιλ

Για ένα ποτήρι περίπου 250 ml, βάλτε στον αποχυμωτή: 3 καρότα (μικρά), ½ μάνγκο (ώριμο), 5 φράουλες. Διακοσμήστε με ένα φυλλαράκι μέντας. Ιδανικά, συνιστάται να πίνετε τον χυμό αυτόν κάθε πρωί. Ωστόσο, αν δεν βρίσκετε στην αγορά μάνγκο, μπορείτε άνετα να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο χρωματιστό φρούτο ή λαχανικό της αρεσκείας σας, όπως την ντομάτα.

ΤΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΜΑΣ

{Όνομα_Προϊόντος}

Αντιηλιακή Κρέμα με Χρώμα και Ματ Αποτέλεσμα

( 6 γνώμη )

{Όνομα_Προϊόντος}

Αντιηλιακή Κρέμα Προσώπου για ματ αποτέλεσμα SPF 50

( 15 γνώμη )

go to top