Βοηθάει πράγματι ο ήλιος με την ακμή;

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από ακμή πιστεύουν ότι ο ήλιος έχει θετική επίδραση στην ποιότητα της επιδερμίδας τους. Αλλά πόσο πραγματικά ισχύει αυτό;



Παρακάτω, εξετάζουμε αν ο ήλιος μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση της επιδερμίδας με τάση ακμής και πώς μπορείτε να την προστατεύσετε αποτελεσματικά από τις βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας UV.



Πώς επηρεάζει την ακμή η έκθεση στον ήλιο;

Με μια πρώτη ματιά, ο ισχυρισμός μοιάζει να ισχύει. Σύμφωνα με έρευνα(1), υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην ακμή και την ανεπάρκεια Βιταμίνης D (την οποία παίρνουμε από τον ήλιο), ενώ καταδεικνύεται η γενικότερη βελτίωση της ποιότητας της επιδερμίδας μετά την έκθεση στον ήλιο(2). Αν όμως ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά, καταλαβαίνουμε ότι η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.

Μερικές φορές, η όψη της επιδερμίδας βελτιώνεται μετά την έκθεση στον ήλιο, καθώς διεγείρεται η παραγωγή μελανίνης (ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός του σώματος ενάντια στην ακτινοβολία UV) και η επιδερμίδα μαυρίζει. Το μαύρισμα αυτό μειώνει την ένταση των κηλίδων (που είναι λιγότερο ορατές στην πιο σκούρα επιδερμίδα) και κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται πιο υγιής. Παρ’ όλα αυτά, η ακμή εξακολουθεί να είναι παρούσα.


"ο μύθος αυτός βασίζεται στο γεγονός ότι, τις πρώτες μέρες, ο ήλιος όντως ξηραίνει τα σπυράκια"


Dr. Nina Roos, Dermatologist

Επιπλέον, μολονότι ο ήλιος μπορεί να «στεγνώσει» την επιδερμίδα μειώνοντας την παραγωγή σμήγματος, το αποτέλεσμα αυτό είναι μόνο προσωρινό. Μελέτες υποδεικνύουν(3) ότι το φως του ήλιου μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και αφυδάτωση που, με τη σειρά τους, αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος και οδηγούν σε περισσότερες εξάρσεις μετά την έκθεση στον ήλιο.

Σύμφωνα με τη δερματολόγο Δρ. Nina Roos, ο μύθος αυτός βασίζεται στο γεγονός ότι, τις πρώτες μέρες, ο ήλιος όντως ξηραίνει τα σπυράκια. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό είναι βραχυπρόθεσμο. «Μετά την έκθεση στον ήλιο, η επιδερμίδα (η ανώτερη στοιβάδα του δέρματος) παρουσιάζει πάχυνση και η παραγωγή σμήγματος επιβραδύνεται. Μετά όμως, λόγω της ξηρότητας, η παραγωγή σμήγματος αυξάνεται ξανά και προκαλεί εξάρσεις ακμής», μας εξηγεί.


Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε και να αποτρέψετε την ακμή που οφείλεται στον ήλιο;

Πέραν του γεγονότος ότι η ακμή ενδέχεται να επιδεινωθεί από τον ήλιο, ακόμα και η ίδια η επιδερμίδα μπορεί να υποστεί βλάβες λόγω της ακτινοβολίας UV. «Οι άνθρωποι που πάσχουν από ακμή, ιδίως όσοι έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα (καθώς αυτή είναι πιο ευπαθής απέναντι στους ερεθιστικούς παράγοντες), διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μόνιμων βλαβών –και κυρίως ουλών– από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη αντιηλιακή προστασία», εξηγεί η Δρ. Roos. Προσθέτει, δε, ότι τα ερυθρά σημάδια μπορεί να μετατραπούν σε καφέ ή σκούρες κηλίδες στη σκούρα επιδερμίδα, κάτι που όμως μπορεί να συμβεί ακόμα και στην πιο ανοιχτή επιδερμίδα. «Στην επιδερμίδα με τάση ακμής, συνιστάται το SPF 50για την πρόληψη των σκούρων κηλίδων», συμβουλεύει. Είναι προτιμότερο να λαμβάνετε έξτρα μέτρα προφύλαξης, διότι η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση (σκούρες κηλίδες μετά την έκθεση στον ήλιο) είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Αν έχετε πάθει έγκαυμα, συνεχίστε να εφαρμόζετε αντιηλιακό για όσο η περιοχή παραμένει ερυθρή και με βλάβη. «Μετά την υποχώρηση της ερυθρότητας, έχετε δύο επιλογές: 1. Να χρησιμοποιήσετε την κρέμα σας κατά της ακμής. 2. Να χρησιμοποιήσετε ΑΗΑ (α-υδροξυ-οξέα) ή ρετινόλη για την πρόληψη των σκούρων κηλίδων και της πάχυνσης της επιδερμίδας (αποτέλεσμα του εγκαύματος)», προτείνει. Να σημειώσουμε επίσης ότι η Βιταμίνη C αποτελεί συστατικό-κλειδί σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των σκούρων κηλίδων.

Και τέλος, μην ξεχνάτε ότι, ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες, η επιδερμίδα εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένη στην ακτινοβολία UV –εξ ου και η σημασία της εφαρμογής αντιηλιακού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και όχι μόνο στις διακοπές ή όταν έχει ηλιοφάνεια. Αν πάσχετε από ακμή, δεν χρειάζεται να διαλέξετε οπωσδήποτε ανάμεσα στην αντιμετώπισή της και σε ένα όμορφο μαύρισμα: υπάρχουν εξειδικευμένα αντιηλιακά προϊόντα, σχεδιασμένα για την επιδερμίδα με τάση ακμής. Τα προϊόντα αυτά εμπεριέχουν μη φαγεσωρογόνα συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν φράσσουν τους πόρους. Επιδερμίδα προστατευμένη και χωρίς ατέλειες; Κι όμως, γίνεται!


ΠΗΓΕΣ:

1. Lim, S.K. et al. ‘Comparison of Vitamin D Levels in Patients with and without Acne: A Case-Control Study Combined with a Randomized Controlled Trial’ στο PLOS One journal 11.8 (2015) [Προσβάσιμο στο: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27560161]
2. Berg, M. ‘Epidemiological studies of the influence of sunlight on the skin.’ στο Photodermatology 6.2 (1989) σ. 80-4 [Προσβάσιμο στο: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2748434]
3. Allen, H.B. et al, ‘Acne Vulgaris aggravated by sunlight’ στο Cutis 26.3 (1980) σ. 254-6, [Προσβάσιμο στο: www.researchgate.net/publication/16747037_Acne_vulgaris_aggravated_by_sunlight]

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ