Πώς ο ήλιος επηρεάζει τα σπυράκια

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η επιδερμίδα σας φαίνεται να λάμπει από υγεία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καταλήγοντας τελικά να εμφανίζει ατέλειες και σπυράκια καθώς οδεύουμε προς το φθινόπωρο; Σας εξηγούμε τη διαδικασία που είναι γνωστή ως «φαινόμενο της υποτροπής».

 

Τι είναι το φαινόμενο της υποτροπής;

 

Όλοι ξέρουμε αυτό το τεμπέλικο, ευδιάθετο αίσθημα που μας πλημμυρίζει μετά από μια μέρα κάτω από τον ήλιο – όμως τι πραγματικά συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας μας, όταν είμαστε διακοπές; Σε πρώτη φάση, η έκθεση στο φως του ηλίου ευνοεί την παραγωγή Βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία της επιδερμίδας και την ανάπτυξη των οστών. Επίσης, παρατηρούμε συνήθως ότι, μετά από μερικές μέρες έξω στον ήλιο, η επιδερμίδα μας φαίνεται πιο λαμπερή, σαν να ακτινοβολεί κυριολεκτικά από υγεία – για να μην αναφέρουμε ότι τα σπυράκια εξαφανίζονται! Αυτό, βέβαια, μέχρι τις πιο κρύες φθινοπωρινές μέρες που έρχονται φέρνοντας μαζί τους μια νέα έξαρση της ακμής και των ατελειών. Τι συμβαίνει λοιπόν; Η απάντηση έγκειται στο πώς η επιδερμίδα διατηρεί την εσωτερική της ισορροπία ανάμεσα στη λιπαρότητα και την ξηρότητα. Αρχικά, οι ακτίνες του ήλιου δρουν σαν στυπτικός παράγοντας, επιφέροντας την ξήρανση και την πάχυνση της επιδερμίδας, κάτι που οδηγεί στη μείωση της παραγωγής σμήγματος. Αυτό συνήθως διαρκεί για όσο εκτιθέμεθα τακτικά στον ήλιο, όμως τι γίνεται όταν το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του; Για να αντισταθμίσει αυτό που αντιλαμβάνεται ως υπερβολική ξηρότητα, η επιδερμίδα αρχίζει να παράγει περισσότερα έλαια. Αυτή η περίσσεια σμήγματος, που σταδιακά συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχει συχνά ως αποτέλεσμα την αύξηση των εξάρσεων όταν το φθινόπωρο κάνει την εμφάνισή του.

 

Πώς να καταπολεμήσετε το φαινόμενο της υποτροπής

 

Σε ό,τι αφορά την προστασία της επιρρεπούς στις ατέλειες επιδερμίδας από το φαινόμενο της υποτροπής, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Η εφαρμογή γενναιόδωρης ποσότητας αντηλιακού, ειδικά σχεδιασμένου για την ευαίσθητη και ευπαθή επιδερμίδα, είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί ο ερεθισμός της επιδερμίδας, καθώς τα ηλιακά εγκαύματα, και σε μικρότερο βαθμό το μαύρισμα, έχουν ως αποτέλεσμα την πάχυνση της εξωτερικής της στοιβάδας –κάτι που, όπως είδαμε, οδηγεί στην αύξηση της παραγωγής σμήγματος. Το Mattifying Corrective Care Sun Protection με SPF 50 της Vichy είναι υποαλλεργικό και δεν περιέχει καθόλου parabens, ενώ είναι ειδικά σχεδιασμένο με συστατικά κατάλληλα για την επιδερμίδα με τάση ακμής.[1] Η ήπια απολέπιση χάρη στα λιπο-υδροξυοξέα (LHA) συνδυάζεται με το σαλικυλικό οξύ και επιταχύνεται η κυτταρική ανανέωση, αποτρέποντας έτσι τη συσσώρευση των νεκρών κυττάρων στην επιδερμίδα που παγιδεύουν το σμήγμα μειώνοντας την εμφάνιση ατελειών.[2] Σε ό,τι αφορά την περιποίηση του προσώπου, η επιλογή μιας λοσιόν καθαρισμού εμπλουτισμένης με φυσικές στυπτικές ουσίες, όπως το εκχύλισμα αγγουριού, αμαμελίδαςή εσπεριδοειδών, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του υπερβολικού σμήγματος και της λιπαρότητας. Συνεχίστε με μια ενυδατική κρέμα εμπλουτισμένη με Ιαματικό Μεταλλικό Νερό της Vichy, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι ενδυναμώνει την επιδερμίδα. Τέλος, δύο φορές την εβδομάδα, προσφέρετε έναν βαθύ καθαρισμό στους πόρους σας με την Pore Purifying Clay Mask της Vichy, η οποία εμπεριέχει δύο είδη αργίλου –Καολίνη και Μπεντονίτη– για να απορροφήσει την περίσσεια σμήγματος.


[1] Δεν προκαλεί μαύρα στίγματα
[2] Vichy Idéal Soleil 2017 Launch File, pp. 17-19

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ