Φωτορύπανση & γήρανση δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία

Πιθανώς να γνωρίζετε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα σας. Είστε όμως εξοικειωμένοι με τις επιπτώσεις της φωτορύπανσης; Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα.

Τι είναι η φωτορύπανση και πώς επηρεάζει το δέρμα;

Η φωτορύπανση, που ορίζεται ως συνδυασμός των ακτίνων UV και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, είναι μια σχετικά νέα ανακάλυψη στον κόσμο της Έρευνας, στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Τα αποτελέσματά της δεν είναι ακόμα καλά γνωστά, αλλά οι αρχικές μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι δύο παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά όταν συνεργάζονται.

Δεν υπάρχει κλινική μελέτη που να αποκαλύπτει συγκεκριμένα συμπτώματα που να σχετίζονται μοναδικά με τη φωτορύπανση.
Ωστόσο, ερευνητές έχουν ανακαλύψει ενδιαφέρουσες συνδέσεις μεταξύ της παρουσίας των ακτίνων UV και των αυξημένων επιπέδων ρύπανσης που σχετίζονται με ένα αστικό περιβάλλον. Έρευνα σε αναδομημένη επιδερμίδα, έχει δείξει ότι η ρύπανση εντείνει και επιδεινώνει τις βλάβες που συνδέονται με την υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία UV.[1]

Τα αποτελέσματα των μελετών που διεξήχθησαν σε κύτταρα του δέρματος, έδειξαν ότι τα κύτταρα που εκτέθηκαν σε σωματίδια ρύπανσης πριν εκτεθούν σε μια τυπική δόση ακτίνων UVA [2] υπέφεραν από αυξημένο οξειδωτικό στρες, καθώς και μιτοχονδριακές βλάβες.
Επιπλέον’, ορισμένες επιπτώσεις που σχετίζονται με την ακτινοβολία UV φαίνεται να είναι πιο σοβαρές ή/και πιο διαδεδομένες σε αστικά περιβάλλοντα με ρύπανση, όπως στην περιοχή του μεσόφρυου καθώς και χρωματικές διαταραχές, αν και αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί οριστικά. Αυτό καθιστά ζωτικής σημασίας ζήτημα, για όσους από εμάς ζούμε στην πόλη, να προστατεύσουμε το δέρμα μας από αυτούς τους δύο εξωτερικούς παράγοντες.

Συστατικά για την αντιμετώπιση της φωτορύπανσης

Για πρώτη φορά, έρευνες ανακάλυψαν μια αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της προστασίας από την ακτινοβολία UVA και της μειωμένης βλάβης από τη φωτορύπανση (δεδομένα in-vitro). Ως εκ τούτου είναι αυτονόητο ότι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της φωτορύπανσης πρέπει να είναι η προστασία με SPF. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βασικά συστατικά που πρέπει να προσέξετε για να συμπληρώσετε την καθημερινή σας αντηλιακή προστασία.

Μελέτες δείχνουν επίσης μια θετική συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας φωτορύπανσης και των αυξημένων επιπέδων δεικτών οξειδωτικού στρες στο δέρμα.
Επομένως, η επιλογή ενός προϊόντος με SPF, που διαθέτει συστατικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά δε’ θα προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες που συνδέονται με τη φωτορύπανση, αλλά θα’ συμβάλλει επίσης στη μείωση της πρόωρης γήρανσης που συνδέεται με το οξειδωτικό στρες.

Το Baicalin, εκχύλισμα από μια ρίζα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, βοηθά στη βελτίωση της εμφάνισης των κηλίδων, ένα από τα πιο ορατά σημάδια της γήρανσης, καθώς και των ηλιακών βλαβών. Παράλληλα, η βιταμίνη Ε προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.[3]

Τέλος, το Ιαματικό Ηφαιστειακό Νερό της Vichy θωρακίζει την επιδερμίδα ενάντια στους επιβλαβείς παράγοντες.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ:
[1] Soeur, J. et al, ‘Photo-pollution stress in skin: Traces of pollutants (PAH and particulate matter) impair redox homeostasis in keratinocytes exposed to UVA1’ in Journal of dermatological science 86.2 (2017) pp. 162-169
[2] Equivalent to average daily dose of pollution in Paris, France, April (year to be added)
[3] Nachbar, F. et al, ‘The role of vitamin E in normal and damaged skin’ in Journal of molecular medicine 73.1 (1995) pp. 7-17

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ