Τι προκαλεί στην ακμή η έκθεση στον ήλιο;
Εξετάζουμε αν ο ήλιος μπορεί ή όχι να βελτιώσει την κατάσταση της επιδερμίδας με τάση ακμής και πώς μπορούμε επίσης να την προστατεύσουμε αποτελεσματικά από τη φθορά της ακτινοβολίας UV.
Εκ πρώτης όψης φαίνεται ότι ο μύθος μπορεί να είναι αληθινός. Οι έρευνες(1) έχουν κάνει συσχετισμούς μεταξύ της ακμής και της έλλειψης βιταμίνης D (την οποία λαμβάνουμε από το ηλιακό φως) και της γενικής βελτίωσης της ποιότητας της επιδερμίδας μετά την έκθεση στον ήλιο(2). Ωστόσο, αν το εξετάσουμε λίγο πιο προσεκτικά, η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.
Μετά την έκθεση στον ήλιο, η επιδερμίδα μπορεί μερικές φορές να φαίνεται καλύτερα επειδή προκαλείται παραγωγή μελανίνης (ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός του σώματος ενάντια στην ακτινοβολία UV) που δίνει μαύρισμα στην επιδερμίδα. Αυτό το μαύρισμα όχι μόνο δείχνει να μειώνεται η εμφάνιση κηλίδων (είναι λιγότερο ορατές σε πιο σκούρο δέρμα), αλλά κάνει επίσης την επιδερμίδα μας να φαίνεται πιο υγιής. Ωστόσο, η ακμή βρίσκεται ακόμα εκεί.
Επιπλέον, ενώ ο ήλιος μπορεί να ξηράνει την επιδερμίδα και να μειώσει την παραγωγή σμήγματος, το αποτέλεσμα είναι μόνο προσωρινό. Μελέτες αποδεικνύουν(3) ότι το ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της ωθεί το δέρμα να παράγει περισσότερο σμήγμα και οδηγεί σε περισσότερα σπυράκια μετά την έκθεση στο ηλιακό φως.
Σύμφωνα με τη δερματολόγο Dr Nina Roos, αυτός ο μύθος υπάρχει γιατί τις πρώτες μέρες μετά την έκθεση στον ήλιο ξηραίνεται η ακμή και τα σπυράκια. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι βραχυπρόθεσμα. “ Μετά την έκθεση στον ήλιο, η επιδερμίδα (το ανώτερο στρώμα του δέρματος’) γίνεται πιο παχιά και η παραγωγή σμήγματος επιβραδύνεται. Στη συνέχεια όμως το δέρμα παράγει περισσότερο σμήγμα σε συνθήκες ξηρότητας, οδηγώντας σε σπυράκια», εξηγεί.