Ναι, με τη σωστή διατροφή μπορείτε να ενισχύσετε τη ζωτική αυτή πρωτεΐνη του δέρματος.
Κολλαγόνο, η απαραίτητη πρωτεΐνη του δέρματος. Το αόρατο υποστηρικτικό δίκτυο που κρατά την επιδερμίδα σφριγηλή, νεανική, και γεμάτη ζωντάνια από μέσα προς τα έξω κι από έξω προς τα μέσα. Η πρωτεΐνη της οποίας η μείωση ρυθμίζεται σαν χρονόμετρο. Μετά τα 30, η παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα μας επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται με ρυθμό 1%[1] κάθε χρόνο. Ωστόσο, η όλη διαδικασία συντελείται ακόμα πιο γρήγορα με την υπερβολική κατανάλωση τροφών που επιταχύνουν τη φυσική αυτή μείωση.
Διαβάστε παρακάτω και μάθετε σε τι βαθμό επηρεάζει η διατροφή το κολλαγόνο στην επιδερμίδα μας.
[1]The influence of age and sex in skin thickness, skin collagen and density - Sam Shuster & a
Προς αποφυγή: μη φυσικά σάκχαρα
Σε ό,τι αφορά την επιδερμίδα, μία ήταν η λέξη που δημιούργησε μεγάλο θόρυβο κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα: η γλυκοζυλίωση. Πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία ένα μόριο σακχάρου (γλυκόζη) μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος μέσω κάποιας τροφής και δεσμεύει το κολλαγόνο, με αποτέλεσμα τη σκλήρυνση των ινών και τον σχηματισμό των λεγόμενων Τελικών Προϊόντων Γλυκοζυλίωσης (AGEs). Τα AGEs, όπως υποδηλώνει και το ακρωνύμιό τους, είναι υπεύθυνα για τη γήρανση της επιδερμίδας. Η συσσώρευσή τους διαταράσσει τα επίπεδα κολλαγόνου, κάνοντας την επιδερμίδα άκαμπτη και λιγότερο ελαστική. Για να αποτρέψετε την επιτάχυνση της εξάντλησης των αποθεμάτων κολλαγόνου, αποφύγετε οτιδήποτε περιέχει κατεργασμένη λευκή ζάχαρη, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να γερνά όμορφα.
Γλυκοζυλίωση είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα μόριο σακχάρου (γλυκόζη) μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος μέσω κάποιας τροφής και δεσμεύει το κολλαγόνο
Επιλέξτε: φυσικά σάκχαρα
Στο πλαίσιο της ανάγκης που αναδύθηκε για την επιβράδυνση της γλυκοζυλίωσης και την υιοθέτηση μιας προσέγγισης «από μέσα προς τα έξω» για τη βελτίωση της επιδερμίδας, υπήρξε μια περίοδος που σχεδόν όλοι οι bloggers εξυμνούσαν τα θαυματουργά αποτελέσματα του να κόψει κανείς, μια για πάντα, τη ζάχαρη. Το διαδίκτυο πλημμύρισε με διατροφικά προγράμματα του τύπου «απαλλαγείτε από τη ζάχαρη μέσα σε λίγες εβδομάδες». Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η γλυκοζυλίωση – έχοντας αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένων ερευνών – είναι μια φυσική διαδικασία που λαμβάνει χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, η οποία όμως επιταχύνεται με την υπέρμετρη κατανάλωση κατεργασμένης ζάχαρης. Αντί λοιπόν να κόψετε τελείως τη ζάχαρη, η οποία αποτελεί πηγή ενέργειας, οι ειδικοί συνιστούν να κρατήσετε την πρόσληψή της όσο το δυνατόν πιο φυσική· μας υπενθυμίζουν μάλιστα ότι τα φυσικά σάκχαρα όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη (απαντάται στα φρούτα) και η λακτόζη (απαντάται στα γαλακτοκομικά προϊόντα) μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως πηγή ενέργειας για το σώμα μας.
Προς αποφυγή: επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
«Μα αυτό δεν ισχύει για μένα, εγώ δεν τρώω κατεργασμένη/πρόσθετη/λευκή ζάχαρη», ίσως απαντήσετε. Μην ξεχνάτε όμως και τη ζάχαρη που δεν φαίνεται. Όλοι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, που υπάρχουν κυρίως σε όλα τα λευκά τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και τα πατατάκια, μετατρέπονται γρήγορα σε γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος. Η συμβουλή των ειδικών είναι να τα κρατήσετε όλα αυτά στο ελάχιστο δυνατόν.
Επιλέξτε: Βιταμίνη C, για ενίσχυση του Κολλαγόνου
Η Βιταμίνη C μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κολλαγόνου στην επιδερμίδα. Σύμφωνα με μια μελέτη, η Βιταμίνη C βελτιώνει τόσο την παραγωγή κολλαγόνου όσο και την ποιότητα της υποστηρικτικής του λειτουργίας στη δομή του ίδιου του δέρματος.[2] Ενισχύστε το εργοστάσιο παραγωγής κολλαγόνου στην επιδερμίδα σας καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη C· και όχι μόνο τις προφανείς – οι γλυκοπατάτες και οι κόκκινες πιπεριές, για παράδειγμα, είναι γεμάτες Βιταμίνη C.
[2]https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18505499/
Επιλέξτε: Βιταμίνη E, επίσης για ενίσχυση του Κολλαγόνου.
Στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η φυσική Βιταμίνη Ε αποτρέπει τη σταυρωτή αντίδραση με το κολλαγόνο.[3] Η σταυρωτή αντίδραση, της οποίας ένας τύπος είναι και η γλυκοζυλίωση, συνεπάγεται τη συνένωση και τη σκλήρυνση των ινών κολλαγόνου. Η Βιταμίνη Ε, λοιπόν, βοηθά ουσιαστικά στην επιβράδυνση της διαδικασίας σκλήρυνσης του κολλαγόνου, διατηρώντας την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Βρείτε άφθονη Βιταμίνη Ε σε ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυτικά έλαια.
[3]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/
Επιλέξτε: τον ατμό αντί για το τηγάνι.
Και το βράσιμο αντί για το ψήσιμο. «Πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ότι ορισμένες μέθοδοι μαγειρέματος – το τηγάνισμα και το ψήσιμο στον φούρνο ή στη σχάρα – παράγουν πολύ υψηλότερα επίπεδα AGEs σε σύγκριση με τις μεθόδους που βασίζονται στο νερό, όπως το βράσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό.[4]Αυτό είναι μια εξήγηση της νεανικής εμφάνισης των ηλικιωμένων ανθρώπων στην Ασία, αφού χαρακτηριστικό της ασιατικής κουζίνας είναι η μαγειρική με βάση το νερό.»[5]
[4]H.P. Nyugen, R. Katta, ‘Sugar Sag: Glycation and the Role of Diet in Aging Skin’ στο Skin therapy letter (2015) 20.6 σ. 1-5 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27224842]
[5]Danby FW. Nutrition and aging skin: sugar and glycation. Clin Dermatol. 2010 Jul-Aug;28(4):409-11.
Κολλαγόνο από έξω προς τα μέσα.
Το Liftactiv Collagen Specialist παρέχει στην επιδερμίδα πεπτίδια – μικρά κλάσματα πρωτεϊνών –, τα οποία στοχεύουν συγκεκριμένα σημάδια γήρανσης που προκαλούνται από την απώλεια του κολλαγόνου στο δέρμα: ρυτίδες, χαλάρωση, απώλεια σφριγηλότητας και τόνωσης. Το εκπληκτικό είναι ότι, με μερικές τέτοιες μικρές αλλαγές, μπορείτε να κρατήσετε το εργοστάσιο παραγωγής κολλαγόνου της επιδερμίδας σας σε πλήρη λειτουργία για περισσότερο καιρό. Έρευνες έδειξαν ότι ο γλυκαιμικός έλεγχος –η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε χαμηλά επίπεδα μέσω της αποφυγής των επεξεργασμένων υδατανθράκων και της πρόσθετης ζάχαρης– για περίοδο 4 μηνών είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων γλυκοζυλιωμένου κολλαγόνου κατά 25%.[6] Να, λοιπόν, ένας πρώτος καλός λόγος να ξεκινήσετε – και να συνεχίσετε – μια διατροφή που βάζει το κολλαγόνο σε προτεραιότητα.
[6]H.P. Nyugen, R. Katta, ‘Sugar Sag: Glycation and the Role of Diet in Aging Skin’ στο Skin therapy letter (2015) 20.6 σ. 1-5 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27224842]
Sources:
1. The influence of age and sex in skin thickness, skin collagen and density - Sam Shuster & al
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18505499
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/
4. H.P. Nyugen, R. Katta, ‘Sugar Sag: Glycation and the Role of Diet in Aging Skin’ in Skin therapy letter (2015) 20.6 pp. 1-5 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27224842]
5. Danby FW. Nutrition and aging skin: sugar and glycation. Clin Dermatol. 2010 Jul-Aug;28(4):409-11.
6. H.P. Nyugen, R. Katta, ‘Sugar Sag: Glycation and the Role of Diet in Aging Skin’ in Skin therapy letter (2015) 20.6 pp. 1-5 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27224842]