Στο τμήμα επιστημονικής επικοινωνίας των Εργαστηρίων Vichy, η αποστολή μας είναι να συνεχίζουμε την έρευνα για την εμμηνόπαυση, ώστε να ενσαρκώνουμε όλο το ιστορικό υπόβαθρο της μάρκας μας και να εξελίσσουμε τις γνώσεις γι' αυτό το θέμα.
Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι υποστηρίζουμε τις γυναίκες καθημερινά και τους παρέχουμε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η επιστήμη για το μέλλον τους.
Πρωτοπόρος στη φροντίδα της επιδερμίδας στην εμμηνόπαυση και μετά
Από το 1992, τα Εργαστήρια Vichy διερευνούν τις ιδιαιτερότητες της επιδερμίδας στην εμμηνόπαυση, έχοντας δεσμευτεί να υποστηρίζουν τις γυναίκες σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη περίοδο της ζωής τους.
Ως πρωτοπόρος σε αυτό τον κλάδο, η Vichy διερευνά, προσδιορίζει και χαρακτηρίζει τις ορατές αλλαγές και, ταυτόχρονα, αποκωδικοποιεί, αναγνωρίζει και εξηγεί τους βιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τις αλλαγές στην επιδερμίδα κατά την εμμηνόπαυση.
Χάρη σε αυτές τις πολύ βαθιές και υπερσύγχρονες επιστημονικές γνώσεις, για πρώτη φορά μέχρι σήμερα, ένα καλλυντικό προϊόν φροντίδας θα μπορούσε να αντισταθμίζει την επίπτωση της εμμηνόπαυσης στη γήρανση της επιδερμίδας, για να αποκαθιστά την άνεση και την αυτοπεποίθηση που αισθάνονται οι γυναίκες.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ;
Στο πρόσωπο των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών παρατηρούνται 3 ειδών κλινικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση του δέρματος: ατροφία, χαλάρωση και ξηρότητα. Θα αναλύσουμε κάθε μία από αυτές τις αλλαγές
Στο επίπεδο της επιδερμίδας
Η επιβράδυνση της ανανέωσης των κερατινοκυττάρων προκαλεί συσσώρευση νεκρών κερατινοκυττάρων. Η σύνθεση λιπιδίων μειώνεται, προκαλώντας αλλαγές στη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού και ξηρότητα της επιδερμίδας, η οποία οδηγεί σε πιο αργή απολέπιση και σε τροποποίηση των χαρακτηριστικών της κεράτινης στιβάδας που γίνεται θαμπή και χλωμή.
Στο επίπεδο του δερμο-επιδερμιδικού συνδέσμου:
Στο πλαίσιο της διαδικασίας γήρανσης, ο δερμο-επιδερμιδικός σύνδεσμος χάνει σταδιακά την κυματοειδή επιφάνειά του και γίνεται επίπεδος. Η έκφραση του γονιδίου του κολλαγόνου τύπου VII μειώνεται και δεν διασφαλίζεται πλέον σωστά η παραγωγή του. Σε ένα δέρμα με φωτογήρανση, η απώλεια κολλαγόνου VII επιταχύνεται και μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνοχής στις διάφορες στιβάδες του δέρματος. Πρόκειται για τη βασική δομική πρωτεΐνη των ινιδίων στήριξης που διασφαλίζουν τη σωστή συνοχή μεταξύ επιδερμίδας και κυρίως δέρματος. Η επικοινωνία και οι ανταλλαγές θρεπτικών στοιχείων μεταξύ επιδερμίδας και κυρίως δέρματος μειώνονται, γεγονός που αλλοιώνει την ομοιόσταση του δέρματος, καθώς και τις μηχανικές ιδιότητες της επιδερμίδας.
Στο επίπεδο του κυρίως δέρματος
Ο αριθμός και το μέγεθος των ινοβλαστών μειώνονται. Αυτό το φαινόμενο έχει επιπτώσεις στην παραγωγή κολλαγόνου, ινών ελαστίνης και γλυκοζαμινογλυκανών (GAG). Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, αυξάνεται η παραγωγή των ενζύμων που αποδομούν τις πρωτεΐνες του κυρίως δέρματος (κολλαγενάσες και ελαστάσες). Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι, στο πλαίσιο της γήρανσης, η περιεκτικότητα σε κολλαγόνο μειώνεται, ενώ παράλληλα ελαττώνεται η διαλυτότητα των μορίων του κολλαγόνου και σημειώνονται αλλαγές στις μηχανικές τους ιδιότητες. Η γήρανση των ανθρώπινων ινοβλαστών συνοδεύεται από μείωση της σύνθεσης κολλαγόνου. Αλλαγές υφίστανται και οι ελαστικές ίνες: γίνονται πιο αραιές, χάνουν τον προσανατολισμό τους, και η έλλειψη ενυδάτωσης αλλοιώνει τις ελαστικές τους ιδιότητες και οδηγεί σε ρήξη. Εκτός από μείωση της σύνθεσης κολλαγόνου, η γήρανση του δέρματος αποδυναμώνει το υαλουρονικό οξύ που ανευρίσκεται στο κυρίως δέρμα, με αποτέλεσμα να γίνεται εξαιρετικά ευαίσθητο στην αποδόμηση από ορισμένα ένζυμα.
2ο ΣΤΟΙΧΕΙΟ
Υπάρχουν 2 ειδών αλλαγές
ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
- Σημαντική μείωση της λειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων
- Τροποποίηση της δομής του δέρματος, η οποία εκδηλώνεται με μείωση της ελαστικότητας του δέρματος και αύξηση του σχηματισμού πτυχώσεων κατά την άσκηση πίεσης.
- Μείωση του πάχους της επιδερμίδας
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ
- Η αποδόμηση των πρωτεϊνών και η διαδικασία απολέπισης επιβραδύνονται, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται νεκρά κερατινοκύτταρα.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ DHEA
Η DHEA είναι ευρέως γνωστή στην επιστημονική κοινότητα. Πρόκειται για μια ορμόνη διατήρησης της νεότητας που παράγεται φυσιολογικά από τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχει μέσα σε όλους μας και διασφαλίζει ότι η επιδερμίδα μας δείχνει νεανική, ξεκούραστη και όμορφη. Αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι, μετά την εμμηνόπαυση, ο οργανισμός έχει χάσει το 90% της DHEA, το οποίο είναι ένας σημαντικός λόγος που η επιδερμίδα χάνει σε έναν βαθμό τη νεότητά της.
Τα κλινικά συμπτώματα και η σύσταση της επιδερμίδας των εμμηνοπαυσιακών γυναικών έχουν προσδιοριστεί από κλινικές μελέτες. Η Vichy μελέτησε την επίδραση που έχει στην επιδερμίδα η μείωση της DHEA κατά την εμμηνόπαυση.
Διερευνήθηκε η κλινική επίδραση της τοπικής εφαρμογής, και διαπιστώθηκαν αποτελέσματα στην αύξηση του πάχους της επιδερμίδας, στην αύξηση του αριθμού και του μεγέθους των σμηγματογόνων αδένων και στη βελτίωση της όψης της επιδερμίδας.
Τα κλινικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σε αυτές τις δύο μελέτες αποτέλεσαν σημείο αναφοράς, για να πραγματοποιηθεί μια νέα μελέτη, στόχος της οποίας είναι να αναδείξει την επίδραση της τοπικής εφαρμογής DHEA στην ενεργοποίηση των γονιδίων και των πρωτεϊνών που σχετίζονται με αυτά.
Επειδή η DHEA αποτελεί μυστήριο για πολλούς, ακολουθούν μερικές συχνές ερωτήσεις, για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες:
Ποιες είναι οι κλινικές επιπτώσεις της μείωσης των ορμονών στην εμμηνόπαυση;
Τα κλινικά συμπτώματα της ορμονικής γήρανσης προσδιορίστηκαν πριν από μερικά χρόνια: η ατροφία, η χαλάρωση του δερματικού ιστού και η ξηρότητα αποτελούν τις 3 βασικές κλινικές αλλαγές που σχετίζονται με τη μείωση των ορμονών στην εμμηνόπαυση.
Το δέρμα επηρεάζεται σε όλα τα επίπεδα:
- Στην επιδερμίδα, η σύνθεση λιπιδίων επιβραδύνεται, προκαλώντας αλλαγές στη λειτουργία επιδερμιδικού φραγμού και ξηρότητα της επιδερμίδας. Η επιδερμίδα ανανεώνεται λιγότερο και γίνεται θαμπή και ξηρή.
- Στο δερμο-επιδερμιδικό σύνδεσμο, παρατηρείται επιπεδοποίηση και μείωση της παραγωγής κολλαγόνου τύπου IV, με αποτέλεσμα να προκαλείται μείωση της ομοιόστασης του δέρματος και συνεπώς της επικοινωνίας και των ανταλλαγών μεταξύ επιδερμίδας και κυρίως δέρματος.
- Στο κυρίως δέρμα, παρατηρείται μείωση της πυκνότητας και χαλάρωση λόγω της μείωσης της παραγωγής κολλαγόνου, ελαστίνης και γλυκοζαμινογλυκανών (GAG).
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΓΗΡΑΝΣΗ;
Για να κατανοήσει την αιτία των κλινικών συμπτωμάτων, η Vichy πραγματοποίησε συγκεκριμένες μελέτες. Σε βιολογικό επίπεδο*, η επιδερμίδα χαρακτηρίζεται από σημαντική μείωση της λειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων (-57%), μείωση της ελαστικότητας και αύξηση των πτυχώσεων.
Το 2011, οι γνώσεις μας για την επιδερμίδα των εμμηνοπαυσιακών γυναικών αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο χάρη σε μια 2η μελέτη που ταυτοποίησε τις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην ορμονική γήρανση: η διαδικασία απολέπισης επιβραδύνεται και η διαφοροποίηση των κερατινοκυττάρων αυξάνεται, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ομοιόσταση της επιδερμίδας.
*Μελέτη Labrie F. - Γνώσεις για την επιδερμίδα των εμμηνοπαυσιακών γυναικών = 58 γυναίκες
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η DHEA;
Η DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόνη) είναι μια στεροειδής ορμόνη που συντίθεται από την ηλικία των 7 ετών από τα επινεφρίδια, τα οποία συνθέτουν όλες τις ορμόνες του φύλου. Αυτές οι φυλετικές ορμόνες ρυθμίζουν πολλές παραμέτρους της βιολογίας του δέρματος. Η DHEA λειτουργεί ως πρόδρομος ορμονών, με αποτέλεσμα να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ομοιόσταση του ανθρώπινου οργανισμού και, ειδικότερα, της επιδερμίδας.
Η παραγωγή της κορυφώνεται στην ηλικία των περίπου 25 ετών και μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Στην ηλικία των 70 ετών, έχει απομείνει μόλις το 10% της μέγιστης τιμής της.
ΓΙΑΤΙ ΜΕΛΕΤΑΤΕ ΤΗ DHEA; ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ;
Αφού απέδειξε το υπόβαθρο και τους βιολογικούς μηχανισμούς της ορμονικής γήρανσης του δέρματος, η Vichy θέλησε να μελετήσει το ρόλο της DHEA στη γήρανση της επιδερμίδας.
Αρχικά, αποδείχτηκε ότι η DHEA είναι μια βασική ορμόνη για τη διατήρηση της νεότητας της επιδερμίδας. Μάλιστα, διερευνήθηκε η κλινική επίδραση της αποκατάστασης της DHEA (από του στόματος), προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτή η ορμόνη θα μπορούσε να αντισταθμίσει και να αναστείλει τα σημάδια γήρανσης. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η DHEA επέφερε:
- Βελτίωση της λειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων και της ενυδάτωσης
- Μείωση της μελάγχρωσης του δέρματος
- Αύξηση του πάχους της επιδερμίδας
Τα κλινικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σε αυτές τις δύο μελέτες αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για να πραγματοποιηθεί μια νέα μελέτη (γονιδιακή και πρωτεομική), στόχος της οποίας ήταν να αποδείξει την επίδραση της DHEA στην ενεργοποίηση των γονιδίων και των πρωτεϊνών που σχετίζονται με αυτά.
Σύμφωνα με τη γονιδιακή μελέτη, η εφαρμογή της DHEA διεγείρει τα γονίδια που εμπλέκονται στον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων, ενώ τα γονίδια που εμπλέκονται στη διαφοροποίηση μειώνονται, γεγονός που αποδεικνύει τη ρύθμιση της επιδερμικής ομοιόστασης. Στο επίπεδο του κυρίως δέρματος, η τοπική εφαρμογή της DHEA προκαλεί αύξηση της έκφρασης των γονιδίων που εμπλέκονται στη δομή του. Αυτές οι παρατηρήσεις επιβεβαιώθηκαν στο πλαίσιο μιας πρωτεομικής μελέτης, η οποία απέδειξε την αύξηση της έκφρασης του κολλαγόνου τύπου I και III, καθώς και της πρωτεΐνης HSP 47.
Συνεπώς, η Vichy διαπίστωσε ότι η DHEA αποτελεί μια σημαντική ορμόνη που έχει την ικανότητα να επανενεργοποιεί τους θεμελιώδεις δείκτες της νεανικής επιδερμίδας, οι οποίοι επηρεάζονται από τη μείωση των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση.