Με ετήσια παραγωγή πάνω από 1,24 εκατομμύρια τόνους, τα αμύγδαλα είναι μια από τις πιο σημαντικές –και δημοφιλείς– τροφές σε ό,τι αφορά στην υγεία της επιδερμίδας. Ωστόσο, μερικές φορές δημιουργείται σύγχυση ανάμεσα στα γεγονότα και στους μύθους. Ζητήσαμε από τον διατροφολόγο Raphaël Gruman και τη δερματολόγο Nina Roos να μας δώσουν μερικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο αυτήν την υπερτροφή, καθώς και να μας εξηγήσουν ποια ιδιαίτερα οφέλη έχουν τα αμύγδαλα για την επιδερμίδα μας.
Πώς τα αμύγδαλα βοηθούν την επιδερμίδα να παραμείνει ενυδατωμένη
Η δερματολόγος Δρ. Nina Roos εξηγεί γιατί τα αμύγδαλα έχουν τη φήμη ότι εξασφαλίζουν υγιή, λαμπερή όψη στην επιδερμίδα. Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που απαντώνται εκ φύσεως στα αμύγδαλα βοηθούν στην ενυδάτωση της επιδερμίδας, ενισχύοντας την ικανότητα των επιδερμιδικών κυττάρων να συγκρατούν την υγρασία. Μετάφραση: ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός της επιδερμίδας συνεχίζει να προστατεύει αυτήν την εξωτερική στοιβάδα κυττάρων, καταπολεμώντας τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Όπως οι περισσότεροι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιοτίνη, η οποία ενισχύει την παραγωγή κερατίνης, μιας ουσίας απαραίτητης για την υγεία της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών. Η Δρ. Nina Roos συνιστά να επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη E για την επανόρθωση των άτονων μαλλιών ή των εύθραυστων νυχιών που ξεφλουδίζουν, προσθέτοντας ότι σημαντική είναι επίσης και η τοπική εφαρμογή ελαίου βιταμίνης E. Ακριβώς η δικαιολογία που ψάχναμε για άλλη μια κούρα περιποίησης!
Αμύγδαλα: το τέλειο σνακ για υγιή επιδερμίδα, μαλλιά και νύχια
Πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη E, τα αμύγδαλα είναι το ιδανικό σνακ, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας χτυπούν κόκκινο το μεσημέρι –όχι όμως οι αλατισμένες ή καραμελωμένες ποικιλίες (το ίδιο ισχύει και για τα πεκάν, τα φιστίκια και τα κάσιους). Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Raphaël Gruman, αν θέλουμε υγιή μαλλιά, νύχια και επιδερμίδα, τότε στόχος μας πρέπει να είναι τα σκέτα αμύγδαλα. Καβουρδισμένα, τα αμύγδαλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συνοδεύσουν τα πάντα, από τα κουάκερ και τις σαλάτες μέχρι το κοτόπουλο και το ψάρι, ενώ ταυτόχρονα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση αντί για τα πρέτσελ ή τα φιστίκια όταν μαζευόμαστε με φίλους. Ο Raphaël συνιστά να αντικαταστήσουμε τα κλασσικά σνακ των πάρτι, τύπου τσιπς με ντιπ, με ένα μπολ αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, πεκάν και καρύδια Βραζιλίας, που προσφέρουν αντίστοιχα οφέλη στην επιδερμίδα. Τραγανά, νόστιμα και πολύ θρεπτικά, μια χούφτα αμύγδαλα (περίπου 15 καρποί) είναι ο ιδανικός τρόπος να χορτάσουμε, χωρίς να πέσουμε στην κατάχρηση ζαχαρούχων σνακ που σίγουρα θα αφήσουν το σημάδι τους στη σιλουέτα μας. Άλλωστε, υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα να εθιστεί κανείς σε σχέση με ένα σακουλάκι τραγανιστών ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων.
Προτεινόμενα προϊόντα
Slow Age – Τα αντιοξειδωτικά συστατικά της Slow Age συμβάλλουν στη βελτίωση των αμυντικών μηχανισμών της επιδερμίδας, ενώ το bifidus ενισχύει τη λειτουργία του δερματικού φραγμού προστατεύοντας ενάντια στους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες. Aqualia – εμπλουτισμένη με σάκχαρα και υαλουρονικό οξύ, η Aqualia βοηθά στην ενυδάτωση της επιδερμίδας χαρίζοντάς της λαμπερή όψη.