Ποιες είναι οι διαφορετικές θεραπείες για την τριχόπτωση;

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία κατά της τριχόπτωση; Πώς λειτουργεί;

 

J-F. M.: Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντιμετώπισης της τριχόπτωσης, αλλά δεν λειτουργούν όλες με τον ίδιο τρόπο.Προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε θεραπεία, θα πρέπει ο ασθενής να συμβουλευτεί δερματολόγο, ο οποίος θα κάνει ακριβή διάγνωση και θα προσδιορίσει ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθηθεί ανάλογα με την αιτία και τη σοβαρότητα της τριχόπτωσης.

Για την πιο κοινή μορφή αλωπεκίας (ανδρογενετική αλωπεκία), διατίθενται πολλές επιλογές –από τη φαρμακευτική αγωγή και τη χειρουργική επέμβαση μέχρι τις καλλυντικές λύσεις.

Η συνηθέστερη χειρουργική επέμβαση είναι η μεταμόσχευση μαλλιών. Πρόκειται, ωστόσο, για μια επεμβατική και δαπανηρή διαδικασία που, ανάλογα με τη σοβαρότητα της τριχόπτωσης, ενδέχεται να απαιτεί πολλές συνεδρίες προκειμένου να καλυφθούν όλες οι περιοχές με απώλεια μαλλιών και να εξασφαλιστούν βέλτιστα αποτελέσματα.

Άλλη μια επιλογή είναι οι ενέσεις με PRP (πλάσμα εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια). Εδώ, ο χειρουργός εξάγει αιμοπετάλια από το αίμα του ίδιου του ασθενή (τα οποία είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες, τα οποία επανεγχέει στη συνέχεια απευθείας στο τριχωτό. Εντούτοις, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν σε κάθε άτομο, και η διαδικασία δεν ομοιάζει σε τίποτα με τη μεταμόσχευση μαλλιών. Οι ενέσεις PRP προτείνονται συνήθως για τη διάχυτη αλωπεκία.

Για ορισμένους τύπους τριχόπτωσης, ιδίως στην περίπτωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, υπάρχουν δύο ευρέως χρησιμοποιούμενες φαρμακευτικές αγωγές που εξασφαλίζουν ορατή αναγέννηση των μαλλιών (βλ. ερώτηση 2).

Στην αγορά, διατίθεται επίσης μια μεγάλη γκάμα λοσιόν και καλλυντικών λύσεων που περιέχουν ενεργά και αποτελεσματικά συστατικά. Τα προϊόντα αυτά επιβραδύνουν τη διαδικασία που οδηγεί σε σμίκρυνση των τριχοθυλακίων ή τριχόπτωση και προάγουν τη διαδικασία αναγέννησης των μαλλιών.

 

Τι ακριβώς είναι αυτές οι θεραπείες;

 

J-F. M.: Για την ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς άνδρες κατά τη διάρκεια της ζωής τους και μεγάλο αριθμό γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, υπάρχουν δύο φαρμακευτικές θεραπείες που ευνοούν την ανάπτυξη των μαλλιών –μολονότι κάποια άτομα δεν είναι δεκτικά.
Μια από αυτές τις θεραπείες είναι η φιναστερίδη, η οποία λαμβάνεται από του στόματος. Έχοντας αρχικά χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, η φιναστερίδη παρουσίασε μια απροσδόκητη ανεπιθύμητη ενέργεια, όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι ασθενείς: αναγέννηση των μαλλιών.
Στην πραγματικότητα, η φιναστερίδη δρα αναστέλλοντας το ένζυμο που ενεργοποιεί τα ανδρογόνα –ορμόνες που ευθύνονται για την τριχόπτωση στην ανδρογενετική αλωπεκία.

Η μινοξιδίλη ευνοεί κι αυτή την ανάπτυξη των μαλλιών, μια επίδραση που ανακαλύφθηκε επίσης τυχαία. Έχοντας αναπτυχθεί αρχικά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, παρατηρήθηκε ότι το φάρμακο αυτό οδηγεί σε ορατή ανάπτυξη των τριχών στο τριχωτό και το σώμα των ασθενών. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητός, και σήμερα ουσιαστικά συνταγογραφείται ως τοπική θεραπεία (για εφαρμογή απευθείας στο τριχωτό).

Η αναγέννηση των μαλλιών λαμβάνει χώρα μέσα σε 3 με 6 μήνες και με τις δύο αυτές φαρμακευτικές αγωγές, όμως διακόπτεται μόλις ο ασθενής σταματήσει τη θεραπεία.

Όσον αφορά στις καλλυντικές λύσεις, το Αminexil έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του. Δρα εξουδετερώνοντας τη συσσώρευση και τη σκλήρυνση του κολλαγόνου, ιδίως στο συνδετικό έλυτρο του τριχοθυλακίου –ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε άτομα με αλωπεκία (βλ. Συνέντευξη – Οι βιολογικοί μηχανισμοί της τριχόπτωσης).

Άλλο ένα πολύ γνωστό ενεργό συστατικό είναι η στεμοξυδίνη. Το μόριο αυτό ενεργοποιεί τη διαδικασία ανάπτυξης του τριχοθυλακίου, μιμούμενο την επίδραση της απουσίας οξυγόνου –κάτι που είναι γνωστό ότι ευνοεί την αναγέννηση των ιστών γενικώς. Πιο πρόσφατα, η ρεσβερατρόλη συνδυάστηκε με στεμοξυδίνη, με στόχο την προστασία των κυττάρων της τρίχας από το οξειδωτικό στρες.

 

Οι θεραπείες είναι οι ίδιες για άνδρες και γυναίκες;

 

J-F. M.: Όχι, οι θεραπείες δεν είναι ακριβώς ίδιες.Η φιναστερίδη χορηγείται συνήθως σε άνδρες.
Η μινοξιδίλη, από την άλλη, συνταγογραφείται και σε άνδρες και σε γυναίκες, αλλά σε διαφορετικές δοσολογίες: συνήθως 2% για γυναίκες και 5% για άνδρες. Οι λοσιόν και τα διαλύματα που βασίζονται σε ενεργά συστατικά όπως το Αminexil ή η στεμοξυδίνη χρησιμοποιούνται τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.
Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η επίσκεψη στον δερματολόγο, ο οποίος θα αξιολογήσει το οικογενειακό ιστορικό του ασθενή αλλά και τον τρόπο ζωής ή τις διατροφικές συνήθειές του, προκειμένου να εντοπίσει πιθανές διατροφικές ανεπάρκειες.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ