5 ναι και όχι για τον καθαρισμό προσώπου

Σε ό,τι αφορά την ομορφιά της επιδερμίδας σας, ο σωστός καθαρισμός είναι απαραίτητος. Ρίξτε μια ματιά στα 5 ναι και όχι που θα κάνουν την επιδερμίδα σας να λάμπει από υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

ΝΑΙ στην αφαίρεση του μακιγιάζ πριν από τον καθαρισμό

 

Νομίζετε ότι η αφαίρεση του μακιγιάζ είναι το μόνο που χρειάζεται η επιδερμίδα σας στο τέλος μιας κουραστικής μέρας; Λάθος! Όταν έρχεται η ώρα να ανοίξετε το ντουλάπι του μπάνιου σας το βράδυ, να θυμάστε ότι η αφαίρεση του μακιγιάζ είναι απλώς το πρώτο βήμα ενός αποτελεσματικού προγράμματος καθαρισμού. Κάποια προϊόντα ντεμακιγιάζ –ιδίως αυτά που έχουν ως βάση τα έλαια– μπορεί να αφήσουν λιπαρότητα στην επιδερμίδα, ενώ ο καθαρισμός από μόνος του είναι μάλλον απίθανο να αφαιρέσει κάθε ίχνος μακιγιάζ. Αφού απομακρύνετε το επίμονο μακιγιάζ από τα μάτια ή/και τα χείλη, συνεχίστε με μια λοσιόν καθαρισμού κατάλληλη για τον δικό σας τύπο επιδερμίδας, η οποία θα καθαρίσει σε βάθος το πρόσωπό σας και θα το προετοιμάσει για τη νυχτερινή σας περιποίηση.

 

ΝΑΙ στον βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας

 

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο «πλένω το πρόσωπό μου» και στο «καθαρίζω σε βάθος την επιδερμίδα μου». Όσες γυναίκες δεν βάφονται πολύ, μπορεί να μην χρειάζονται ένα τόσο εντατικό πρόγραμμα καθαρισμού όπως μια πραγματική λάτρης του μακιγιάζ. Ωστόσο, θα εκπλαγείτε με το μέγεθος της ζημιάς που η καθημερινή έκθεση στη ζωή της πόλης μπορεί να προκαλέσει στην επιδερμίδα σας. Μόνο το 20% της γήρανσης συνδέεται με τα γονίδιά μας, ενώ το υπόλοιπο 80% αποδίδεται στο εκθεσίωμα –τις βλαβερές επιπτώσεις των εξωτερικών επιθετικών παραγόντων, όπως η ρύπανση, οι ακτίνες UV και η έλλειψη ύπνου. Η τακτική χρήση προϊόντων με αντιηλιακό δείκτη συμβάλλει στην προστασία της επιδερμίδας σας, όμως η αφαίρεσή τους, ιδίως όσων είναι σχεδιασμένα να χαρίζουν ματ όψη, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Για να καθαρίσετε σε βάθος τους ρύπους από την επιδερμίδα σας, ξεκινήστε περνώντας σε όλο το πρόσωπο ένα βαμβάκι εμποτισμένο με νερό micellaire. Συνεχίστε με μια λοσιόν καθαρισμού με βάση τα έλαια, όπως το Beautifying Cleansing Micellar Oil της Vichy, του οποίου η υφή μετατρέπεται σε τζελ γαλάκτωμα όταν έρθει σε επαφή με την επιδερμίδα. Κάντε μασάζ, ξεβγάλετε και στεγνώστε ταμποναριστά –ακόμα και οι πιο επίμονοι ρύποι δεν θα έχουν καμιά ελπίδα!

 

ΝΑΙ στην προσαρμογή του προγράμματος καθαρισμού ανάλογα με την εποχή

 

Για όσες από εμάς οι ζεστές θερμοκρασίες φέρνουν και τάση λιπαρότητας, η προσαρμογή του προγράμματος περιποίησής μας για να συμπεριλάβει και μια αφρώδη λοσιόν καθαρισμού μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος. Πολλά τζελ ή με βάση το νερό καθαριστικά προϊόντα περιέχουν στυπτικούς παράγοντες –ξηραντικά συστατικά που καταπολεμούν τη λιπαρότητα. Συνήθεις στυπτικοί παράγοντες είναι η αλκοόλη, το αγγούρι και η αμαμηλίδα. Ομοίως, αν νοιώθετε την επιδερμίδα σας πιο ξηρή λόγω των ψυχρότερων καιρικών συνθηκών, επιλέξτε μια λοσιόν καθαρισμού σε μορφή κρέμας ή γαλακτώματος, η οποία θα αποκαταστήσει τα επίπεδα υγρασίας στην επιδερμίδα σας –πολύ σημαντικό όταν κάνετε απολέπιση για να απομακρύνετε όλα αυτά τα νεκρά κύτταρα.

 

ΟΧΙ στην επιλογή ακατάλληλης λοσιόν καθαρισμού για τον δικό σας τύπο επιδερμίδας

 

Μολονότι η προσαρμογή της περιποίησής σας ανάλογα με την εποχή είναι σημαντική, εξίσου απαραίτητο είναι να λαμβάνετε υπόψη τον τύπο της επιδερμίδας σας κατά την επιλογή των προϊόντων καθαρισμού. Όπως ακριβώς αλλάζετε το μακιγιάζ σας σύμφωνα με την εποχή, έτσι πρέπει και η λοσιόν καθαρισμού σας να στοχεύει τα προβλήματα της επιδερμίδας σας. Αν η επιδερμίδα σας έχει τάση ακμής ή ατελειών, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το κλασσικό γαλάκτωμα καθαρισμού με μια τονωτική λοσιόν, και αναζητήστε προϊόντα με στυπτικούς παράγοντες, όπως οξέα φρούτων ή αμαμηλίδα, που θα απομακρύνουν την περίσσεια σμήγματος. Αντιστοίχως, αν νοιώθετε την επιδερμίδα σας ξηρή ή αφυδατωμένη στο τέλος της μέρας, επιλέξτε μια κρεμώδη λοσιόν καθαρισμού για να αποφύγετε την περαιτέρω ξηρότητα. Αναζητήστε ενυδατικά συστατικά, όπως γλυκερίνη ή Ιαματικό Νερό της Vichy, που θα ενισχύσουν τη λειτουργία του δερματικού φραγμού. Τέλος, αν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη, αφαιρέστε το μακιγιάζ σας με ένα ήπιο νερό micellaire, ιδανικά ένα με υποαλλεργικά συστατικά.

 

ΟΧΙ στον υπερβολικό καθαρισμό της επιδερμίδας

 

Το να φροντίζετε να καθαρίζετε σωστά την επιδερμίδα σας στο τέλος της μέρας είναι απαραίτητο, καθώς θα μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα της νυχτερινής σας περιποίησης· ωστόσο, μην πέσετε στην παγίδα του υπερβολικού καθαρισμού! Το καλοκαίρι, η επιδερμίδα με τάση λιπαρότητας μπορεί να καθαρίζεται έως και τρεις φορές τη μέρα, αλλά, σαν γενικό κανόνα, συνιστούμε να αρκεστείτε στον κλασσικό καθαρισμό πρωί και βράδυ, ώστε να μην αποστερήσετε από την επιδερμίδα σας όλα τα πολύτιμα φυσικά έλαιά της.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ