Πώς το χτένισμά σας επηρεάζει την τριχόπτωση

Η Laurie Jacquet, ειδικός επιστημονικής επικοινωνίας της Vichy, μας αποκαλύπτει ποια χτενίσματα πρέπει να αποφεύγετε αν υποφέρετε από τριχόπτωση ή αραίωση, ενώ μας δίνει τις συμβουλές της για τη σωστή φροντίδα των εύθραυστων μαλλιών.

 

Τι προκαλεί τριχόπτωση;

 

Υποφέρετε από τριχόπτωση; Μην πανικοβάλλεστε –η αγάπη σας για τις γαλλικές πλεξούδες δεν ενδέχεται να είναι η πηγή του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, η βασική αιτία της τριχόπτωσης εντοπίζεται κοντά στο τριχωτό της κεφαλής. Το κολλαγόνο που συσσωρεύεται γύρω από τη ρίζα των μαλλιών γίνεται πιο σκληρό, κάνοντας πιο άκαμπτο και εύθραυστο το στέλεχος της τρίχας και εμποδίζοντας τη σωστή θρέψη των μαλλιών –κάτι που μειώνει σημαντικά τον κύκλο ζωής των τριχών. Η προκύπτουσα πίεση που ασκείται στα τριχοθυλάκια έχει ως αποτέλεσμα τις εύθραυστες αυτές τρίχες, που σπάνε πολύ πιο εύκολα και οδηγούν σε πρόωρη τριχόπτωση .

Φυσικά, το να πιάνετε τα μαλλιά σας αλογοουρά ή πλεξούδα κάθε μέρα δεν είναι ο κύριος λόγος που αρχίζουν να πέφτουν –ωστόσο, αν παρατηρείτε ότι χάνετε περισσότερα μαλλιά από ό,τι συνήθως, ίσως είναι καιρός να αλλάξετε το πρόγραμμα ομορφιάς σας μέχρι το πρόβλημα να επιλυθεί. Αλλάζοντας τη χωρίστρα ή το χτένισμα των μαλλιών σας, θα αφήσετε τις ίνες των τριχών να ξεκουραστούν, χωρίς να τις τραβάτε συνέχεια προς την ίδια κατεύθυνση, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο θραύσης ή άσκησης επιπλέον πίεσης στα ήδη καταπονημένα μαλλιά σας.

"Αν έχετε παρατηρήσει ότι χάνετε περισσότερες τρίχες από ό,τι συνήθως όταν χτενίζεστε ή λούζεστε, προσπαθήστε να αποφεύγετε τις δυνατές βουρτσιές που μπορεί να καταστρέψουν τις ίνες των τριχών."

Laurie Jacquet, Vichy scientific communication

 

Συμβουλές για τη φροντίδα των εύθραυστων μαλλιών

 

Ζητήσαμε από την ειδικό Laurie Jacquet να μοιραστεί μαζί μας τις συμβουλές της για τη φροντίδα των ευαίσθητων μαλλιών που είναι επιρρεπή στην αραίωση ή την τριχόπτωση. Πρώτα απ’ όλα, να τα χειρίζεστε απαλά. Η Laurie λέει: «Αν έχετε παρατηρήσει ότι χάνετε περισσότερες τρίχες από ό,τι συνήθως όταν χτενίζεστε ή λούζεστε, προσπαθήστε να αποφεύγετε τις δυνατές βουρτσιές που μπορεί να καταστρέψουν τις ίνες των τριχών. Να λούζεστε με απαλές κινήσεις και να χρησιμοποιείτε πάντοτε μαλακτικό ή σπρέι για το ξεμπέρδεμα, ώστε να απαλλαγείτε από τους κόμπους και να κάνετε τα μαλλιά σας πιο ευκολοχτένιστα.» Το Dercos Energizing Shampoo είναι εμπλουτισμένο με Aminexil, ένα πατενταρισμένο μόριο της Vichy κατά της τριχόπτωσης, το οποίο αποτρέπει αποδεδειγμένα τη συσσώρευση του κολλαγόνου στη ρίζα του στελέχους της τρίχας.


Τι πρέπει να αποφεύγετε;
Ξεχάστε τις σκληρές βαφές και τις θεραπείες που βασίζονται στη θερμότητα, όπως την περμανάντ και το στέγνωμα με πιστολάκι, καθώς και τις υπερβολικά σφιχτές αλογοουρές και πλεξούδες. Η Laurie συνιστά να αφήνετε τα μαλλιά σας ελεύθερα όσο το δυνατόν συχνότερα, ώστε να αποφύγετε την περαιτέρω καταπόνηση των ήδη αποδυναμωμένων τριχών. Αν φοράτε καπέλο ή κράνος στη δουλειά σας, πιάστε τα μαλλιά σας με μια υφασμάτινη κορδέλα ή ένα κοκαλάκι, καθώς έτσι θα μειώσετε την ασκούμενη πίεση στο τριχωτό και θα αποφύγετε το σπάσιμο και την ψαλίδα. Επίσης, να αλλάζετε τακτικά τόσο το χτένισμα όσο και τη χωρίστρα σας· με αυτόν τον τρόπο, θα απομακρύνετε την πίεση από τα ευαίσθητα μαλλιά σας.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ