Πώς να αντιμετωπίσετε τους διαφορετικούς τύπους πιτυρίδας

Έχετε δοκιμάσει τα πάντα, αλλά η πιτυρίδα σας επιμένει πεισματικά; Ίσως είναι καιρός να αλλάξετε θεραπεία. Παρακάτω εξηγούμε τη διαφορά ανάμεσα στην ξηρή και στη λιπαρή πιτυρίδα (γνωστή και ως κολλώδης πιτυρίδα), καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

 

Ξηρή vs. λιπαρή πιτυρίδα: σε τι διαφέρουν;

 

Ξηρή πιτυρίδα
Χαρακτηριστικά της ξηρής πιτυρίδας αποτελούν η αποφολιδωτική φύση της και ο σχηματισμός λεπτών λευκών (ή γκρίζων) νιφάδων. Οι νιφάδες αυτές απομακρύνονται εύκολα και πέφτουν στους ώμους, με το βούρτσισμα ή το ξύσιμο του τριχωτού της κεφαλής. Αυτός ο τύπος πιτυρίδας αντιμετωπίζεται συνήθως με κάποιο ειδικό σαμπουάν. Η απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της ξηρότητας ή του κνησμού.

Λιπαρή πιτυρίδα
Η λιπαρή πιτυρίδα διαφέρει από την ξηρή, καθώς προκαλείται από την αύξηση της παραγωγής σμήγματος. Αυτή η περίσσεια σμήγματος αντιδρά με τον ζυμομύκητα malassezia, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό χονδρών, λιπαρών νιφάδων που προσκολλώνται στο τριχωτό και απομακρύνονται δύσκολα, ακόμα και μετά το λούσιμο. Έτσι, οι πιο παχιές, κολλώδεις, λιπαρές νιφάδες συσσωρεύονται η μια πάνω στην άλλη, δημιουργώντας μια λιπαρή μεμβράνη. Επιπλέον, αυτή η πιτυρίδα είναι συνήθως υποτροπιάζουσα, καθώς το σμήγμα ευνοεί την ανάπτυξη του ζυμομύκητα malassezia, οδηγώντας έτσι σε έναν φαύλο κύκλο.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε τους διαφορετικούς τύπους πιτυρίδας

 

Συνήθως, η ξηρή πιτυρίδα αντιμετωπίζεται εύκολα με ένα σαμπουάν στοχευμένης δράσης. Ωστόσο, η λιπαρή πιτυρίδα –γνωστή και ως κολλώδης πιτυρίδα–προσκολλάται στο τριχωτό της κεφαλής, κάτι που καθιστά δύσκολη την απομάκρυνσή της. Η επιλογή μιας θεραπείας με βάση το scrub, αντί του παραδοσιακού σαμπουάν, μπορεί να συμβάλει στην απομάκρυνση ακόμα και των πιο επίμονων νιφάδων. Επιπλέον, για να καταπολεμήσετε τη λιπαρή πιτυρίδα σε μακροπρόθεσμη βάση, αναζητήστε φυσικά απολεπιστικά συστατικά, όπως το σαλικυλικό οξύ (εμπεριέχεται σε πολλές θεραπείες κατά της ακμής). Τα ενυδατικά συστατικά, όπως η γλυκερίνη, θα βοηθήσουν στην καταπράυνση της ερυθρότητας και του ερεθισμού, γι’ αυτό προτιμήστε μια σύνθεση όχι μόνο αποτελεσματική αλλά και ήπια.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ