Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την κολλώδη πιτυρίδα

Αν έχετε αμφιβολίες για το πώς να καταπολεμήσετε την πιτυρίδα σας, εμείς έχουμε τις απαντήσεις. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κολλώδη πιτυρίδα και τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

 

Σωστό ή λάθος: υπάρχει ένας μόνο τύπος πιτυρίδας

 


ΛΑΘΟΣ

Η πιτυρίδα διακρίνεται σε δύο τύπους: την ξηρή πιτυρίδα και τη λιπαρή πιτυρίδα. Η λιπαρή πιτυρίδα (pityriasis steatoides) έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό χονδρών, λιπαρών, κιτρινωπών φολίδων σε όλη την επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής, ενώ στην ξηρή πιτυρίδα (pityriasis capitis) οι φολίδες αυτές έχουν λεπτότερη και πιο ελαφριά υφή. Και ενώ η ξηρή πιτυρίδα πέφτει εύκολα από το τριχωτό της κεφαλής, η λιπαρή πιτυρίδα συγκεντρώνεται στην κορυφή του κεφαλιού, με τις νιφάδες να συσσωρεύονται η μια πάνω στην άλλη, προκαλώντας λιπαρότητα στις ρίζες των μαλλιών.

 

Σωστό ή λάθος: πιτυρίδα εμφανίζεται μόνο στα λιπαρά μαλλιά

 


ΛΑΘΟΣ

Μολονότι η λιπαρή πιτυρίδα (γνωστή και ως κολλώδης πιτυρίδα) αποτελεί συνέπεια της υπερβολικής παραγωγής ελαίων, η πιτυρίδα μπορεί να επηρεάσει –και πράγματι επηρεάζει– κάθε τύπο μαλλιών, από λιπαρά μέχρι ξηρά, ανεξάρτητα από το μήκος ή την υφή τους. Η μη πλήρης απομάκρυνση του σαμπουάν ή τα διάφορα προϊόντα styling μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση πιτυρίδας· αν λοιπόν παρατηρείτε γκρίζες ή υπόλευκες νιφάδες κατά το βούρτσισμα ή το χτένισμα των μαλλιών σας, φροντίστε να ξεβγάλετε πολύ καλά τα μαλλιά σας στο επόμενο λούσιμο.

 

Σωστό ή λάθος: πιτυρίδα = βρώμικα μαλλιά

 


ΛΑΘΟΣ
Η πιτυρίδα μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, όπως τις ορμόνες, τη διατροφή, τα γονίδια, το στρες, ή τις αντιδράσεις σε χημικές ουσίες και συστατικά προϊόντων. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το πολύ συχνό λούσιμο, σε συνδυασμό με το μη σωστό ξέβγαλμα του σαμπουάν, μπορεί να προκαλέσει ξηρή πιτυρίδα. Από την άλλη πλευρά, η λιπαρή πιτυρίδα προκύπτει από την υπερβολική παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής –οπότε, δεν σχετίζεται απαραιτήτως με τις συνήθειές σας σε ό,τι αφορά το λούσιμο. Αν η καθαριότητα των μαλλιών σας είναι κάτι που σας προβληματίζει, η απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να συμβάλει στην απομάκρυνση της περίσσειας σμήγματος και των νεκρών κυττάρων, καθαρίζοντας σε βάθος το τριχωτό και προετοιμάζοντάς το για την εφαρμογή της κατάλληλης αντιπιτυριδικής θεραπείας.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ