Μετεμμηνόπαυση: Συμπτώματα, υγεία, επιδερμίδα και συμβουλές

Με τη διακοπή της έμμηνου ρύσης, η εμμηνόπαυση ολοκληρώνεται και πολλές από τις παρενέργειες αυτής της μεταβατικής για το σώμα σας περιόδου υποχωρούν. Στη νέα φάση της ζωής σας, μάθετε για τα συμπτώματα τις μετεμμηνόπαυσης και πώς εκδηλώνονται στο σώμα και την επιδερμίδα.

Μετεμμηνόπαυση: 12 μήνες χωρίς περίοδο

Μετά την εμμηνόπαυση - όταν δεν’ έχετε περίοδο για 12 μήνες - οι ωοθήκες σας δεν απελευθερώνουν πλέον ωάρια, ούτε παράγουν οιστρογόνα. Κατά μέσο όρο, αυτό συμβαίνει περίπου στην ηλικία των 51(1) ετών και από αυτό το σημείο και έπειτα, είστε στην μετεμμηνόπαυση. Ευτυχώς, η ορμονική σταθερότητα αποτρέπει μερικά από τα συμπτώματα που ενδεχομένως βιώσατε κατά την εμμηνόπαυση, όπως οι εξάψεις και οι εναλλαγές στη διάθεση και μπορείτε να περιμένετε ότι θα αισθάνεστε ότι είστε σε καλύτερη ισορροπία. Οι γυναίκες στη μετεμμηνόπαυση διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και άλλων προβλημάτων υγείας, οπότε οι μόνιμες αλλαγές στο σώμα σας συνεπάγονται τακτικούς ελέγχους υγείας. Παραμένοντας όμως σε φόρμα, υγιής και με καλή διατροφή, μπορείτε στην πραγματικότητα να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας καθώς ξεκινάτε αυτό το καινούριο κεφάλαιο.

Μεγαλύτερη ορμονική σταθερότητα μετά την εμμηνόπαυση

Μετά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των ορμονών σταθεροποιούνται, κάτι που συνεπάγεται το τέλος των συχνών συμπτωμάτων που ενδεχομένως βιώσατε καθώς μειωνόταν η παραγωγή οιστρογόνων σας, όπως κόπωση, νυχτερινές εφιδρώσεις, εξάψεις, κολπική ξηρότητα, εναλλαγές στη διάθεση και ξηρότερη επιδερμίδα. Και καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στις νέες ισορροπίες, μπορεί να ανακαλύψετε ότι έχετε περισσότερη ενέργεια από όση είχατε εδώ και χρόνια. Πολλές γυναίκες παρατηρούν επίσης λιγότερους πόνους και προβλήματα ύπνου, άγχος και αυξομείωση του βάρους, μόλις περάσει η εμμηνόπαυση.

Συμπτώματα και κίνδυνοι για την υγεία μετά την εμμηνόπαυση

Η οστεοπόρωση είναι μια μείωση της οστικής πυκνότητας που προκαλεί εύθραυστα οστά, καθιστώντας τα σπασίματα και τα κατάγματα συχνά. Στις γυναίκες κατά την μετεμμηνόπαυση, αυτό προκαλείται από την έλλειψη οιστρογόνων, μιας ορμόνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Μια ποικίλη διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο και φυλλώδη λαχανικά που θρέφουν τα οστά, καθώς και λιπαρά ψάρια που περιέχουν βιταμίνη D που βοηθά τον οργανισμό να την απορροφήσει, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την πάθηση. Οι εξετάσεις είναι σημαντικές: ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D και η προσθήκη ασκήσεων με βάρη στο πρόγραμμα γυμναστικής σας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών και των μυών.

Η έλλειψη οιστρογόνων επηρεάζει επίσης την καρδιά και πολλές γυναίκες στη μετεμμηνόπαυση εμφανίζουν ταχυκαρδία ή καρδιακές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι τακτικές επισκέψεις στον γιατρό είναι απαραίτητες και, αν είχατε στο παρελθόν ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ποτέ δεν είναι’ αργά για να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Μια υγιεινή, ποικίλη διατροφή και τακτική άσκηση, –150 λεπτά την εβδομάδα σε τρεις συνεδρίες, είναι το ιδανικό(2). Θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την καρδιά σας σε άριστη κατάσταση και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την καρδιά αργότερα στη ζωή σας.

Δέρμα μετά την εμμηνόπαυση

Ενώ οι δερματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης – αύξησαν την ξηρότητα, καθώς και η απώλεια πυκνότητας, ελαστικότητας και η χαλάρωση είναι εδώ για να μείνουν, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τις αντιμετωπίσετε. Η εμφάνιση ορισμένων σημαδιών γήρανσης μπορεί να επιβραδυνθεί με μια υγιεινή διατροφή και αντηλιακή προστασία, αλλά μετά την εμμηνόπαυση, οι προσεκτικές επιλογές περιποίησης του δέρματος είναι το κλειδί για ένα υγιές, όμορφο δέρμα καθώς μεγαλώνετε.

Σκεφτείτε τη διατροφή, καθώς το δέρμα μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να έχει έως και 57% λιγότερα από τα λιπίδια που είναι απαραίτητα για την άνεση και τη δύναμη του δέρματος σε σχέση με το δέρμα πριν την εμμηνόπαυση. Επιλέξτε πιο πλούσιες κρέμες μετά την εμμηνόπαυση, για έντονη θρέψη, πρωί και βράδυ.

Η ενσωμάτωση αντιγηραντικών δραστικών συστατικών στο πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας είναι μια καλή ιδέα για να διατηρήσετε το δέρμα σας άνετο, δυνατό και σφριγηλό για περισσότερο χρόνο. Αυτά τα συστατικά έχουν τη δυνατότητα να στοχεύουν στην έλλειψη σφριγηλότητας και τις ρυτίδες, όπως το Pro-xylane. 

Σκεφτείτε την προσθήκη ενός έλαιου προσώπου στο πρόγραμμά σας, για μια πλούσια δόση θρεπτικής ενυδάτωσης πριν από την κρέμα ημέρας ή νύχτας. Αναβαθμίστε αυτό το νέο βήμα στην περιποίηση της επιδερμίδας σας, κάνοντας μασάζ με σταθερές, ανοδικές κινήσεις για να ενισχύσετε την κυκλοφορία και να βοηθήσετε στη διείσδυση των συστατικών στην επιδεμρίδα.

Προσαρμοστείτε στη νέα αυτή φάση της ζωής σας

Έχοντας αφήσει πίσω το μεγαλύτερο μέρος των αλλαγών στο σώμα σας, η μετεμμηνόπαυση προαναγγέλλει μια περίοδο περισυλλογής και προσαρμογής. Καθώς τα πράγματα καταλαγιάζουν σωματικά και συναισθηματικά, οι προσεκτικές επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε σε αυτό το νέο στάδιο της ζωής σας και να αναμένετε πολλά υγιή και ευτυχισμένα χρόνια.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ:
1. Vichy, Ménopause, mode d’emploi, p11
2. http://www.heart.org/en/health-topics/consumer

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ