Κολλαγόνο: Τι είναι και ποια τα οφέλη του;

Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, χωρίζεται σε τρεις βασικές στιβάδες: την επιδερμίδα, το χόριο και τον λιπώδη ή υποδόριο ιστό. Σε μία από αυτές, και συγκεκριμένα στο χόριο, «συναντάμε», μεταξύ άλλων, τις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης, οι οποίες αποτελούν το υποστηρικτικό πλέγμα της επιδερμίδας και φροντίζουν για την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και την ανθεκτικότητά της.

Πιο συγκεκριμένα, το κολλαγόνο είναι η πιο σημαντική πρωτείνη του δέρματος - μάλιστα, στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν 28 διαφορετικοί τύποι κολλαγόνου από τους οποίους το κολλαγόνο τύπου Ι καταλαμβάνει το 80-90% του χόριου. Ποιος είναι ο ρόλος του; Οι ίνες κολλαγόνου είναι βασικό στοιχείο της εξωκυττάριας ουσίας, αντιπροσωπεύουν το 75% του ξηρού βάρους του δέρματος και προσφέρουν σφριγηλότητα και ελαστικότητα. Είναι τόσο σημαντικός ο υποστηρικτικός τους ρόλος που, όταν το δέρμα παράγει λιγότερο κολλαγόνο από αυτό που χάνει, τότε εμφανίζονται σημάδια γήρανσης όπως οι ρυτίδες και η χαλάρωση.

Γιατί το δέρμα χάνει κολλαγόνο;

Με την πάροδο του χρόνου η φυσική παραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες μειώνεται. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ήδη από την ηλικία των 25 ξεκινάει να εξελίσσεται αυτή η επιβράδυνση, με ρυθμό 1-2% κάθε χρόνο, ενώ περίπου στα 40+. η μείωση του κολλαγόνου είναι κατακόρυφη, ξεπερνάει το 70%, με αποτέλεσμα τα σημάδια γήρανσης, δηλαδή οι ρυτίδες και η απώλεια σφριγηλότητας, να γίνονται αισθητά.

Συγχρόνως, το κολλαγόνο του δέρματος «βάλλεται» και από το Εκθεσίωμα: οι ακτίνες UV και το οξειδωτικό στρες βάζουν τρικλοποδιά στη σύνθεση του κολλαγόνου, το ίδιο και οι ορμονικές μεταβολές της εμμηνόπαυσης, που μειώνουν τον μεταβολισμό του, επηρεάζοντας την ελαστικότητα του δέρματος αλλά και τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού. Επιπλέον, η κακή διατροφή με αυξημένα επίπεδα σακχάρων και τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, προκαλούν μια αλυσιδωτή αντίδραση γλυκοζυλίωσης που υποβαθμίζει τους ιστούς στήριξης του δέρματος ενώ και το κάπνισμα δημιουργεί τοξικά A.G.E. (προϊόντα πρώιμης γλυκοζυλίωσης) και καταστροφικές ελεύθερες ρίζες. Συγχρόνως με την υποβάθμιση της ποιότητας του Κολλαγόνου από τους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες του Εκθεσιώματος, ο συνδυασμός ήλιου-ρύπανσης προκαλεί οξείδωση και φλεγμονή στα κύτταρα, απορρυθμίζοντας την παραγωγή και ομοιόμορφη μεταφορά της μελανίνης και οδηγώντας σε υπερμελάγχρωση (καφέ κηλίδες).

Liftactiv Specialist: Ο «φύλακας» του κολλαγόνου σας

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι σαφές: για να παρατείνετε τη νεανική, υγιή όψη της επιδερμίδας σας είναι απαραίτητο να ενισχύσετε την παραγωγή κολλαγόνου και να προστατέψετε το δέρμα από τις επιθέσεις του εκθεσιώματος. Ακριβώς σε αυτό εστιάζει η επαναστατική σειρά φροντίδας Liftactiv Collagen Specialist: Ενισχύει τους 5 βασικούς τύπους κολλαγόνου του δέρματος, προσφέρει κατά 200% περισσότερο κολλαγόνο, δρα σε 5 σημάδια γήρανσης στοχεύοντας στη μείωση των ρυτίδων, την επαναφορά της σφριγηλότητας και την αποκατάσταση ενός ομοιόμορφου χρωματικού τόνου – κάνει, δηλαδή, ακριβώς ό,τι χρειάζεται για να παρατείνει τη νεανική όψη της επιδερμίδας. 

Η ανανεωμένη αντιγηραντική κρέμα ημέρας Liftactiv Collagen Specialist έρχεται ενισχυμένη με 3 φορές περισσότερα πεπτίδια προ-κολλαγόνου στη σύνθεσή της, για 3 φορές περισσότερη παραγωγή κολλαγόνου στην επιδερμίδα!

Πιο συγκεκριμένα συνδυάζει: 

- Πεπτίδια ρυζιού & παλμιτικά πεπτίδια Matrixyl, ένα combo συστατικών που αυξάνει τη σύνθεση σημαντικών τύπων κολλαγόνου στο δέρμα (κολλαγόνο Ι, ΙΙΙ, VII και XVI), προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζει την κυτταρική ανανέωση
- Νιασιναμίδη (Βιταμίνη Β3), ένα δερματολογικό συστατικό που δρα στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας, μειώνει τις δυσχρωμίες και τη φλεγμονή ενώ παράλληλα ενισχύει τον επιδερμιδικό φραγμό
- Βιταμίνη Cg, παράγωγο της Βιταμίνης C, που προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, αντιγηραντική δράση και ενίσχυση της λάμψης της επιδερμίδας

Τα αποτελέσματα της κρέμας ημέρας Liftactiv Collagen Specialist είναι ορατά, όπως αποδεικνύουν οι κλινικές μελέτες: 77%* των γυναικών που τη δοκίμασαν είδαν πιο σφριγηλή την επιδερμίδα τους, το 96%** παρατήρησαν σημαντική μείωση των ρυτίδων ενώ σε λιγότερο από τέσσερις μήνες αποκαθιστά τον όγκο, τη λάμψη και βελτιώνει τον χρωματικό τόνο της επιδερμίδας. Η άνετη υφή της με τελείωμα πούδρας απορροφάται αμέσως, προσφέρει καλλυντική ευχαρίστηση και είναι ιδανική βάση μακιγιάζ. 

Στην ντελικάτη επιδερμίδα των ματιών, που εμφανίζει πρώτη τα σημάδια της απώλειας κολλαγόνου, η νέα Liftactiv Collagen Eye Care προσφέρει ισχυρή αντιγηραντική δράση. Πεπτίδια ρυζιού και Matrixyl σε ποσοστό 3,1% συνδυάζονται με 7,5% Proxylane, 4% Νιασιναμίδη και 1,5% Βιταμίνη C για να προσφέρουν ορατή βελτίωση στα 5 σημάδια γήρανσης στην περιοχή των ματιών: στις ρυτίδες στο πόδι της χήνας και κάτω από τα μάτια, στις σακούλες και τους μαύρους κύκλους, και στην πτώση των βλεφάρων. 


*Καταναλωτική έρευνα , 90 γυναίκες, 8 εβδομάδες.
** Καταναλωτική έρευνα, 58 γυναίκες, 8 εβδομάδες.
skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ