Πώς αντιμετωπίζονται τα σημάδια ακμής τον χειμώνα

Ανησυχείτε για το πώς οι χειμωνιάτικες θερμοκρασίες θα επηρεάσουν την ακμή σας; Διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές μας σχετικά με τη φροντίδα της επιρρεπούς στις ατέλειες επιδερμίδας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σωστό ή λάθος: οι θερμοκρασίες του χειμώνα επιδεινώνουν την ακμή

 

Πολλοί άνθρωποι που έχουν επιδερμίδα με τάση ατελειών αναφέρουν μια αντιληπτή επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, το φαινόμενο της «εποχικής» ακμής δεν υποστηρίζεται από καμία έρευνα.
Και, μολονότι υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι –αρχικώς, τουλάχιστον– οι ακτίνες UV ασκούν θετική επίδραση στην εμφάνιση ατελειών[1], σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, ο χειμώνας δεν οδηγεί κατ’ ανάγκη σε επιδείνωση της ακμής.

"το φαινόμενο της «εποχικής» ακμής δεν υποστηρίζεται από καμία έρευνα"

Στο πλαίσιο μελέτης αυτο-αξιολόγησης που διεξήχθη σε 139 άτομα, ένα τρίτο των συμμετεχόντων ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων της ακμής τον χειμώνα, ένα τρίτο ανέφεραν επιδείνωση το καλοκαίρι, και ένα τρίτο δεν ανέφεραν καμιά απολύτως μεταβολή ανάλογα με την εποχή.[2]Και, ενώ οι πάσχοντες από ακμή εκφράζουν, σε μεγάλο βαθμό, διαφορετικές αντιλήψεις σε ό,τι αφορά τα συμπτώματά τους, άλλες συναφείς μελέτες δεν βρήκαν κανένα απτό στοιχείο που να υποδηλώνει την πιθανή επίδραση της αλλαγής των εποχών ως επιβαρυντικού παράγοντα για τη σοβαρότητα της ακμής.[3],[4]

Τον χειμώνα, όπως και το καλοκαίρι, το κλειδί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ακμής βρίσκεται στη ρύθμιση των επιπέδων του σμήγματος, καθώς και στην αποφυγή της μετάδοσης των βακτηρίων που ευθύνονται για την ακμή σε άλλα σημεία του προσώπου.

 

Συμβουλές για τη φροντίδα της επιδερμίδας με τάση ακμής κατά τη διάρκεια του χειμώνα

 

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ακμής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι σημαντικό να φροντίζετε να ενυδατώνετε επαρκώς την επιδερμίδας σας, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις χαμηλές θερμοκρασίες και τον ξηρό άνεμο, χωρίς να απορυθμίζεται η παραγωγή σμήγματος.

Η υπερβολική χρήση τονωτικών λοσιόν με αλκοόλη ή παραδοσιακών στυπτικών ουσιών μπορεί να κάνει την επιδερμίδα να «αντιδράσει υπερβολικά», παράγοντας ακόμα περισσότερο σμήγμα για να αντισταθμίσει αυτό που αντιλαμβάνεται σαν ξηρότητα. Γι’ αυτό, τον χειμώνα, επιλέξτε μια πλούσια κρέμα ημέρας που θα θωρακίσει την επιδερμίδα σας ενάντια στην αφυδάτωση, φροντίζοντας παράλληλα να καθαρίζετε καλά το πρόσωπό σας για να αποφύγετε την εξάπλωση των βακτηρίων.

Πέραν της προσαρμογής του προγράμματος περιποίησής σας για να ανταποκρίνεται στις συνθήκες του χειμώνα, θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν και μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Αποφύγετε τα μη υποαλλεργικά προϊόντα –κάτι όχι πάντα εύκολο, όταν αρχίζουν να καταφτάνουν τα πρώτα χριστουγεννιάτικα δώρα– και προσπαθήστε να μην το παρακάνετε με το καυτό νερό στο μπάνιο, καθώς οι μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στην ευαίσθητη επιδερμίδα.

Πηγές:

[1] http://www.dermagazine.fr/soleil-et-acne-pas-vraiment-amis/

[2]Gfesser, M. et al, ‘Seasonal variations in the severity of acne vulgaris’ στο International Journal of Dermatology 35.2 (1996) σ. 116-117 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8850040]

[3]Al-Ameer, A. et al, ‘Demographic features and seasonal variations in patients with acne vulgaris in Saudi Arabia: a hospital-based study’ στο International journal of dermatology 41.12 (2002) σ. 870-871 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12492972]

[4]Sardana, K. et al, ‘Seasonal variation in acne vulgaris--myth or reality’ στο The Journal of dermatology 29.8 (2002) σ. 484-488 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12227481]

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ