OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

SKINCONSULTAI

Η εξατομικευμένη ανάλυση γήρανσης του δέρματος που αναπτύχθηκε από δερματολόγους, και λειτουργεί με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Κάνε τη διάγνωση τώρα
Skinconsult

Στρες και δερματικά προβλήματα: Τρόποι αντιμετώπισης

Πόσο χρόνο ξοδεύετε με το κινητό σας την ημέρα κατά μέσο όρο; Έχετε άγχος; Ακολουθείτε μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή;

Καθώς το κίνημα απομάκρυνσης από την κουλτούρα του «μόνιμα σε σύνδεση»  επεκτείνεται, η τρέχουσα εμπειρογνωμοσύνη δείχνει ότι η υγεία της επιδερμίδας επωφελείται όταν κατεβάζουμε διακόπτες περισσότερο. Το γεγονός ότι απαντάμε σε μηνύματα μετά τις 10 μ.μ., ή κάνουμε εκείνη την «επείγουσα» κλήση το Σαββατοκύριακο, σημαίνει ότι είμαστε σε κατάσταση μόνιμης εγρήγορσης.  Πέρα από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες της ακτινοβολίας UV και της ρύπανσης, πραγματοποιούνται ολοένα και περισσότερες έρευνες σχετικά με το κατά πόσον το μόνιμο αυτό στρες, και οι τροφές στις οποίες βρίσκουμε παρηγοριά για να ανακουφιστούμε από αυτό το στρες, ενδέχεται να συμβάλει στη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας.

Η τελευταία τάση προστάζει «αποσύνδεση»


Στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης τάσης αποθάρρυνσης της ψηφιακής σύνδεσης εκτός των ωρών εργασίας, χώρες και εταιρείες δίνουν στους ανθρώπους το «δικαίωμα αποσύνδεσης». 
Είναι πιθανό να έχει αντίκρισμα: μελέτη έδειξε ότι απλώς και μόνο το λιγότερο τσεκάρισμα των emails είναι αρκετό για να μειώσει το στρες.

μελέτη έδειξε ότι απλώς και μόνο το λιγότερο τσεκάρισμα των emails είναι αρκετό για να μειώσει το στρες

Πάντα σε σύνδεση – πάντα με άγχος;


Αλλά πολλοί από εμάς είμαστε μόνιμα στα τηλέφωνα και τα emails. Και η κορτιζόλη, η «ορμόνη του στρες», σηματοδοτεί προβλήματα για την επιδερμίδα. Η κορτιζόλη αποστέλλει φλεγμονώδεις αποκρίσεις και αποδυναμώνει τις ανοσοαποκρίσεις του δέρματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ή να πυροδοτήσει προϋπάρχουσες δερματικές παθήσεις, όπως ροδόχρου νόσο, ακμή, έκζεμα ή ακόμα και ψωρίαση. Και τόσο το οξύ στρες –η άμεση αντίδραση «παλεύω ή το βάζω στα πόδια» (fight-or-flight) που συμβαίνει όταν μιλάμε μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους– όσο και το χρόνιο άγχος –όταν μια δύσκολη κατάσταση παραμένει , όπως το συνεχιζόμενο εργασιακό άγχος– μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση της επιδερμίδας.


Το οξύ στρες αποδυναμώνει την ίδια τη δομή του δέρματος (πυροδοτώντας τα ένζυμα αποδόμησης της εξωκυττάριας ουσίας). Επίσης απελευθερώνει φλεγμονώδεις αγγελιοφόρους (κυτοκίνες). Όταν το άγχος είναι χρόνιο, αυτό αυξάνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών (ROS) που προκαλούν βλάβες στο DNA του δέρματος, κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα της πρόωρης γήρανσης.

Πάντα σε σύνδεση – πάντα τρώγοντας;


Όσο πιο πολύ πιεζόμαστε, τόσο περισσότερο καταφεύγουμε σε φαγητό παρηγοριάς, στη ζάχαρη και το αλκοόλ.

Όταν μια ομάδα επιστημόνων εξέτασε στοιχεία σχετικά με τον τρόπο ζωής σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των πιο συναρπαστικών πορισμάτων τους ήταν το εξής: η διατροφή ευθύνεται για έως και το 30% του σχηματισμού ρυτίδων στις Γιαπωνέζες , κάτι που την καθιστά υποτιμημένο, μέχρι σήμερα, παράγοντα σε ό,τι αφορά τη γήρανση.

Είναι γνωστό ότι τα φαγητά παρηγοριάς, συνήθως με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λίπη, είναι επιβλαβή για την επιδερμίδα. Ο εθισμός στη ζάχαρη γίνεται ορατός μέσω των λεπτών γραμμών και της θαμπάδας που προκύπτουν από τη διαδικασία της γλυκοζυλίωσης, κατά την οποία η ζάχαρη δεσμεύει τις πρωτεΐνες κολλαγόνου και ελαστίνης, την πηγή του σφρίγους της επιδερμίδας, καθιστώντας τες σκληρές και δύσκαμπτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης συμβάλλει στις ρυτίδες.  Και ενώ η ζάχαρη επιταχύνει τη γήρανση, μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα γεμάτα αντιοξειδωτικά βοηθά στην επιβράδυνση της γήρανσης.

Η αντικατάσταση τροφών παρηγοριάς με τρόφιμα που εξυπηρετούν έναν σκοπό, όπως τα Ωμέγα 3 και τα αντιοξειδωτικά, μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης της επιδερμίδας.

Μαθαίνοντας την τέχνη της αποφόρτισης


Τα καλά νέα είναι: Ναι, μπορείτε να εργάζεστε σκληρά και ταυτόχρονα να έχετε τέλεια επιδερμίδα. Η δερματολόγος Δρ. Nina Roos συνιστά να προβλέπουμε, όταν αυτό είναι δυνατόν, τις αγχωτικές περιόδους, ώστε να αποφεύγουμε τυχόν δερματικά προβλήματα που μπορεί αργότερα να θεραπεύονται δύσκολα. Σε ό,τι αφορά την καταπράυνση της κουρασμένης ή καταπονημένης επιδερμίδας, λέει: «Το κλειδί είναι η πρόληψη και όχι η θεραπεία, γι’ αυτό μην περιμένετε μέχρι να είναι αργά για να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα σημάδια κόπωσης.» Για να βοηθήσετε τον νου και το σώμα σας να αντιμετωπίσουν το στρες σε καθημερινή βάση, εφαρμόστε τη δοκιμασμένη προσέγγιση της χαλάρωσης με ασκήσεις και τεχνικές αναπνοής. Και για να βοηθήσετε την επιδερμίδα σας να μην υποστεί τις επιπτώσεις του στρες, δώστε της άφθονα αντιοξειδωτικά –όπως Βαϊκαλίνη, Βιταμίνη C, Βιταμίνη E και πολυφαινόλες– κάνοντας την περιποίηση μια στιγμή ενσυνειδητότητας, μια στιγμή αποσύνδεσης από τα πάντα που θα σας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσετε πλήρως τη χαλάρωση και το μασάζ.

Πηγές:

(1)  Recruitment Questionnaire Vichy Exposome Panel : 2017
(2)  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306453011001296
(3)  http://bigthink.com/think-tank/switching-off-an-always-on-culture
(4)  http://travail-emploi.gouv.fr/archives/archives-courantes/loi-travail-2016/les-principales-mesures-de-la-loi-travail/article/droit-a-la-deconnexion
(5) https://www.researchgate.net/publication/267928240_Checking_Email_Less_Frequently_Reduces_Stress
(6)  https://exploreim.ucla.edu/mind-body/defining-stress/
(7)  J. Krutmann, et al., The skin aging exposome, J Dermatol Sci (2016), http://dx.doi.org/10.1016/j. jdermsci.2016.09.015
(8)  Mental Health Foundation 2018: three in four people felt stressed in the past year, and of those 46% ate too much or unhealthily.
(9)  D. Perner, A. Vierkötter, D. Sugiri, M. Matsui, U. Ranft, C. Esser, S. Etheve, R. Goralczyk, M. Kaneko, J. Krutmann, U. Krämer, Association between sun-exposure, smoking behavior and plasma anti-oxidant levels with the manifestation of different skin ageing signs in Japanese and German women— a pilot study, J. Dermatol. Sci. 62 (2011) 138–140.
(10)  Z.D. Draelos, P.T. Pugliese, Glycation and skin aging: a review, Cosmet. Toiletries Sci. Appl. 126 (6) (2011) 438.
(11)  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306453011001296


ΤΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΜΑΣ

 • {Όνομα_Προϊόντος}

  LIFTACTIV ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

  Antioxidant and Anti-Fatigue Fresh Shot Serum Προσώπου

  Serum Προσώπου

  Αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα ενάντια στα σημάδια κούρασης, με βιταμίνη C*. Αποτελέσματα σε 10 ημέρες.

 • {Όνομα_Προϊόντος}
 • {Όνομα_Προϊόντος}

  Mineral 89 ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

  Ενυδατικό Booster Προσώπου

  Κρέμα ημέρας

  ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Η καθημερινή δόση δύναμης της επιδερμίδας

 • ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  3 λάθη που μπορεί να κάνετε με τις μάσκες αργίλου

  Πρόσωπο

  3 λάθη που μπορεί να κάνετε με τις μάσκες αργίλου

  Η άργιλος χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, ιδίως σε ό,τι αφορά την περιποίηση της επιδερμίδας. Ωστόσο, οι μάσκες αργίλου για το πρόσωπο εξακολουθούν να περιβάλλονται από αρκετούς μύθους. Παρακάτω εξετάζουμε τρεις συνηθισμένες παρανοήσεις, για να σας βοηθήσουμε να επωφεληθείτε στο μέγιστο από όλα όσα έχει να σας προσφέρει η μάσκα σας.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Ακμή, κνησμός & εξανθήματα: τα σημάδια άγχους στο σώμα

  Πρόσωπο

  Ακμή, κνησμός & εξανθήματα: τα σημάδια άγχους στο σώμα

  Το στρες δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική μας ευεξία: αν δεν κάνουμε κάτι για να το αντιμετωπίσουμε, μπορεί να αρχίσει να έχει αντίκτυπο και στην υγεία του σώματός μας. Παρακάτω εξετάζουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους το σώμα σας μπορεί να σας λέει ότι πρέπει να πάρετε τα πράγματα πιο χαλαρά.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  go to top