OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Πώς τα αντιοξειδωτικά βοηθούν την επιδερμίδα

Γνωρίζετε για τα αντιοξειδωτικά, αλλά δεν είστε σίγουρη πώς ακριβώς βοηθούν την επιδερμίδα; Παρακάτω εξετάζουμε τη σχέση των λεγόμενων «superfoods» με την επιδερμίδα.

Πώς τα αντιοξειδωτικά βοηθούν την επιδερμίδα

Τι είναι οι βλάβες των ελεύθερων ριζών;


Οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση, το κάπνισμα και η ακτινοβολία UV[1], συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός φαινομένου γνωστού ως «οξειδωτικό στρες», το οποίο ευθύνεται για τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες σε κυτταρικό επίπεδο. Έχει αποδειχθεί ότι η απελευθέρωση των ελεύθερων ριζών, που πυροδοτείται από τους παραπάνω εξωτερικούς παράγοντες, επιταχύνει τα ορατά σημάδια γήρανσης.[2] Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος των αντιοξειδωτικών –γνωστών για τη δράση τους ενάντια στις ελεύθερες ρίζες;

Με λίγα λόγια, τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες προσφέροντας τον εαυτό τους σαν ασπίδα


Τα αντιοξειδωτικά
συμβάλλουν στην καταπολέμηση των επιβλαβών επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών, «αποσπώντας την προσοχή» τους από τα κύτταρα της επιδερμίδας. Με λίγα λόγια, τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες προσφέροντας τον εαυτό τους σαν ασπίδα, στη θέση των μορίων της επιδερμίδας που συνήθως στοχεύουν και καταστρέφουν οι ελεύθερες ρίζες.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους τα αντιοξειδωτικά βοηθούν την επιδερμίδα


Είτε πρόκειται για απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία που το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει μόνο του, όπως το ασβέστιο
, είτε για συμπληρώματα διατροφής που βελτιώνουν γενικότερα την υγεία μας, όπως το τζίνγκο μπιλόμπα, ξέρουμε πολύ καλά ότι το τι τρώμε επηρεάζει σημαντικά το μέλλον της επιδερμίδας μας. Η καλή διατροφή έχει συσχετιστεί με τη μείωση της όψης των ρυτίδων[3],[4], ενώ έχει αποδειχθεί ότι ορισμένα ιχνοστοιχεία είναι εξίσου ή και περισσότερο αποτελεσματικά σε σύγκριση με την τοπική εφαρμογή καλλυντικών προϊόντων.[5]

Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα έχουν συνήθως ζωηρό χρώμα, όπως ισχύει για αρκετά φρούτα (ιδίως τα κόκκινα μούρα), λαχανικά, ή ακόμα και μπαχαρικά. Ωστόσο, τα αντιοξειδωτικά απαντώνται και σε άλλες, πιο απροσδόκητες τροφές. Επιπλέον, η δράση τους δεν περιορίζεται μόνο στην επιβράδυνση της γήρανσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες, που απαντώνται στη μαύρη σοκολάτα και τα σταφύλια, βελτιώνουν την κυκλοφορία.[6] Τα φλαβονοειδή, ένας τύπος πολυφαινολών που υπάρχουν στα μούρα, τα μήλα και τα αχλάδια, συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης.[7] Και ένα άλλο αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο που υπάρχει στις ντομάτες, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από το ηλιακό έγκαυμα.[8]

Πηγές:

[1] Effect of the sun on visible clinical signs of aging in caucasin skin. F. Flament and al. Clinical, Cosmetic and investigational Dermatol. 2013).

[2] Emerit, I. ‘Free radicals and aging of the skin’ στο Experientia Supplementum 62 (1992) σ. 328-341 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1450595]

[3] Schagen, S., Zampeli, V. et al. ‘Discovering the link between nutrition and skin aging’ στο Dermato-endocrinology4.3 (2012) σ. 298-307 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/]

[4]
Purba, M.B. et al, ‘Skin wrinkling: can food make a difference?’ στο Journal of the American College of Nutrition 20.1 (2001) σ. 71-80 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11293471]

[5]
Cho, S. ‘The role of functional foods in cutaneous anti-aging’ στο Journal of Lifestyle Medicine 4.1 (2014) σ. 8-16 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4390761/]

[6]
Huang WY, Davidge ST, Wu J. ‘Bioactive natural constituents from food sources-potential use in hypertension prevention and treatmentστο Crit Rev Food Sci Nutr 53.6 (2013) σ. 615-30. doi: 10.1080/10408398.2010.550071.

[7]
Huang WY, Davidge ST, Wu J. ‘Bioactive natural constituents from food sources-potential use in hypertension prevention and treatmentστο Critical Reviews in Food Science and Nutrition 53.6 (2013) σ.615-630. doi: 10.1080/10408398.2010.550071.

[8]
Story, E., Kopec, R. et al, ‘An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene’ στο Annual Review of Food Science and Technology (2010) [Προσβάσιμο στο:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850026/]

go to top